BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3398 % 0,15
EUR/TRY 35,1108 % 0,11
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3334
% 0,13
35,1093
% 0,11
1,0801
% -0,25
47,65
-0,28
2.222,00
% 1,24
87,37
% 1,49
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Proje bazlı teşvik sisteminin detayları belli oldu

Yatırımcıyı teşvik etmek hazırlanan Süper Teşvik Paketi'nin bir ayağı proje bazlı teşviklerde şirket isimleri belirlendi

Teşvik alacak şirketler belli oldu
BUSINESSHT 09 04 2018, 12:34

Cumhurbaşkanlığı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ekonomi Bakanlığı tarafından, “Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtımı ve 2017 Yılında Hazırlıkları Tamamlanan Projelere Verilecek Teşvik Belgelerinin Dağıtımı Töreni” gerçekleştirildi. 

Söz konusu törende Cumhurbaşkanı, Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından teşvik belgeleri sunuldu. 

İlk konuşmayı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaparken, söz konusu yatırımların etkisinin cari açık açısından 2-3 yıl içerisinde görüleceğini belirtti. 

Zeybekci'nin konuşmasında öne çıkan ifadeler şunlar oldu: 

"Uygulamadaki teşvik sistemimizde yıllık ortalama teşvik ettiğimiz yatırım tutarı 97 milyar iken, proje bazlı teşvik sisteminde sadece 6 ayda 165 milyar TL dev yatırımı destekliyoruz.

İlk programımızda 95 milyar TL idi, ikinci programda 115 milyar TL idi üçüncü programda 135 milyar TL'ye çıktı. Yıl sonuna doğru başka bir rekora da ulaşmış olacağız desteklerinizle.

Hedefimiz, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaktır.

Çok çarpıcı 3 rakam vermek istiyorum. Mevcut teşvik sistemi ile yılda ortalama 2 milyar TL'lik yüksek teknoloji yatırımına teşvik verdik veriyoruz. Bugün ise proje bazlı teşvik sistemine ilave olarak 10 milyar TL'lik yüksek teknoloji yatırımını teşvik ediyoruz."

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'IN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ardından Başbakan Binali Yıldırım söz aldı: 

Yıldırım'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şunlar oldu

"Unutmayalım, dünya yeni bir şekil alıyor ve güç merkezleri değişiyor. İftiharla söylemek isterim ki değişen dünyada Türkiye günden güne artan güce sevgiye ve desteğe de sahip oluyor.Türkiye yatırıma, ihracata dayalı bir büyüme sürecine girdi.

Türkiye 2003-2017 arasında ortalama yüzde 5,8 oranında büyüdü.

2017 yılını yatırımlarda yüzde 81 artışla kapattık.

Türkiye'yi yatırım üssü bir ülke haline getirmek için gece gündüz çalıştık. Özel sektör 800 milyar üzerinde Türkiye'de yatırım yapıyor. Devlet 125 milyar yatırım yapıyor. 15 yılda nereden nereye geldiğimizi gösteren en güzel rakamlar bunlar. Türkiye özel sektör eliyle kalkınmasını sağlıyor. 

Cari açığımızı 19 milyar dolar azaltacak proje paketinden bahsediyoruz."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDA ÖNE ÇIKAN İFADELERİ

Başbakan Binali Yıldırım'dan sonra kürsüye Cumhurbaşkanı Erdoğan çıktı. 

Erdoğan'ın konuşmasında şunlara dikkat çekti: 

"Bu konuyu 19 şirket 23 proje gibi söyleyince sıradan bir proje olarak görülüyor. Halbuki 135 milyar TL'lik yatırımdan bahsediyoruz.

Bu yatırımlar ihracatımıza 6 milyar 318 milyon dolar katkı sağlarken, ithalatımızın 12 milyar 312 milyon dolar azalmasını sağlayacak.

Büyüme oranınız ne kadar artarsa o kadar güçlü olacaksınız, büyüyeceğiz hep birlikte kazanacağız.

İşsizlik hala yüzde 10'un biraz üzerinde görünüyorsa da, inşallah bunu da çok kısa sürede tek haneye indireceğiz.

Türkiye sadece büyümüyor, bu büyümeyle ortaya çıkan gelirin adil bir şekilde dağılmasını da sağlıyor. Bazıları "fazla büyüme iyi değildir" diyor. Neden, çünkü kıskanıyorlar.

Cari açık Türkiye'ye yatırım için psikolojik engel. Cari açık sorununu çözmenin yolu teknoloji ve sermaye konusunda yeni yatırımlar.

Faiz oranlarını aşağı indirmedikten sonra yatırım yapılabilir mi? Yatırımcı yüksek faizden kurtulsun ki yatırım olsun. "

Teşvik verilen 23 proje ile doğrudan 35 bin dolaylı olarak ise 134 binin üzerinde istihdam bekleniyor.  Teşvik verilen yatırımlar hayata geçirildiğinde cari açık üzerinde yıllık 19 milyar dolar olumlu etki öngörülüyor. Teşvik kapsamındaki 23 yatırım arasında en büyük payı Vestel, Tosyalı, Sasa ve Metcap alıyor. Teşvik alan büyük projeler arasında Assan, CFS, Ersan, BMC, Yıldız Metalurji ve TUSAŞ'ın projeleri de yer alıyor. En büyük ilave istihdamı 6,240 ile Vestel, 5,000 ile Sasa, 4,000 ile Alvi Medica, 3,200 ile TUSAŞ sağlayacak.

Buna göre teşvik belgesi alacak firmalar şöyle:

 

AÇIKLANAN PROJELER KAPSAMINDA DESTEKLENECEK YATIRIM KONULARI

- Yenilenebilir enerji teknolojileri (Ingot ve hücre üretimi ile entegre güneş paneli üretimi)

- Metalürji yatırımları (Alüminyum yassı mamul, entegre madencilik, külçe çinko, külçe kurşun, izabe ve katotbakır üretimi vb.)

- Ham petrol işleme rafinerisi

- Petrokimya ürünleri (Polietilen, polipropilen, polimer-çips, PTA-MEGvb.)

- Karbon elyaf ve kompozit malzeme

- Tıbbi cihazlar ve sağlık teknolojileri (Kateter, stent, kalp kapakçığı üretimi)

- Raylı sistem araçları (Hızlı tren, metro vb.)

- Savunma sanayi teknolojileri (Muhtelif zırhlı araçlar, muharebe uçağı)

- Motorlu taşıtlar-Eelektronik (Hibrit motor, dizel motor ve batarya üretimi)

- Tarım teknolojileri yatırımları (Entegre teknik hayvancılık) 

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında desteklenecek 23 proje ile yaklaşık 35 bin kişiye doğrudan istihdam yaratılması öngörülüyor. Söz konusu projeler ile yaratılacak dolaylı istihdamın ise 134 bin kişinin üzerinde olması bekleniyor. 

Söz konusu yatırım projelerine konu ürünlerin, Türkiye'nin dışa bağımlılığının yüksek düzeyde olduğu ürünler ile küresel rekabet gücü yüksek ürünlerden oluşması nedeniyle yatırımların ithalatı azaltıcı ve ihracatı artırıcı etkilerinin güçlü olması beklenirken, anılan yatırımların hayata geçirilmesiyle cari açık üzerinde yıllık 19 milyar dolar olumlu etki yaratılacağı öngörlüyor. 

PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİNDE VERİLECEK DESTEKLER

Vergisel Destekler

Gümrük vergisi muafiyeti,

KDV istisnası,

Bina inşaat harcamaları için KDV İadesi,

Yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi İndirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi İstisnası,

İstihdam Destekleri

10 yıla kadar Sigorta primi işveren hissesi desteği

10 yıl süreyle Gelir vergisi stopajı desteği,

Nitelikli personel desteği, 

Finansal Destekler

Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar Faiz veya Kâr Payı Desteği,

Sermaye katkısı,

10 yıla kadar enerji desteği,

Yatırım yeri ile ilgili destekler,

Yatırım yeri tahsisi ve belirli şartlarda söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya devredilmesi,

Altyapı desteği

Diğer destekler

Kamu alım garantisi ve ile izin, ruhsat, tahsis, lisans ve tescillerde kolaylık getirilmesi.

Şirketler, yukarıda belirlenen desteklerin bir veya birden fazlasından yararlanabilecek. 

PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ NEDİR?

Proje Bazlı Teşvik Sistemi, 7 Eylül 2016 tarihli ve 29824 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6745 Sayılı “Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 80 inci maddesi ile “Proje Bazlı Teşvik Sistemi” ne ilişkin usul ve esasları belirleyen 2016/9495 Sayılı “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar” kapsamında uygulanıyor.

Söz konusu destek sistemi ile kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda, asgari 100 milyon dolar tutarındaki, Türkiye'nin mevcut veya gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığı azaltacak, teknolojik dönüşümünü sağlayacak, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve katma değeri yüksek yatırımlar proje bazlı olarak desteklenecek.

Yukarı

Business HT×