Mart ayında reel efektif döviz kuru tarihin en düşük seviyelerine ulaşırken, gözler bu kurun piyasalardaki etkisine çevrildi.
Yapı Kredi Yatırım Stratejisti Murat Berk'e göre reel kurda tarihi dipleri genelde borsada yükselişle takip ediyor.
Berk, notunda konuyla ilgili şu analizi yaptı:
Son makro verilere, Nisan’da daha güçlü bir ABD doları (örneğin DXY gibi endeksler bazında) ve yükselen gelişmiş ülke faizleri beklentimize rağmen Türk finansal varlıklarının da potansiyel bir küresel risk toparlanmasından faydalanması sözkonu olabilir.
Geçmiş performans ileriye dönük herhangi bir güvence vermez ve başlangıç nokastının neresi alındığına göre sonuçlar değişebiliyor olsa da ilginç bir bulgu bulduğumuz için şu gözlemi paylaşmak isteriz: 2009 yılı başından itibaren TCMB’nin yayınladığı Reel Efektif Döviz Kuru (TÜFE bazlı) endeksi serisinde yeni bir tarihi dip görüldüğünün ertesi ayı BIST 100 endeksi (eski ismi ile BIST 100) endeksi, 10 örneğin yedisinde olumlu bir ay geçirmiş. Ortalama getiri TL bazında yüzde 3,9, dolar bazında ise yüzde 4,6 olmuş.
Tabii buradaki metodoloji ve kapsanan zaman ve başlangıç tarihi sübjektif ve ileride yaşanabilecek performans açısından bir gösterge olarak alınmamalı. Bu noktada şrket değerlemelerinin de tarihi olarak pahallı sayılmayacak seviyelerde olduğunu hatırlatmak isteriz.
REEL EFEKTİF KURDA TARİHİ DÜŞÜK SEVİYE
Mart ayında TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 83,42 olarak gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nın reel düzeyinin göstergesi olarak hesapladığı reel efektif döviz kuru, TL’nin euro ve dolara karşı rekor seviyelere gerilediği Mart ayında, hesaplanmaya başladığı 2003’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü.