BIST 100 9.064,67 % -0,17
USD/TRY 32,3769 % 0,10
EUR/TRY 34,9738 % -0,12
Piyasalar
9.064,35
% -0,17
32,3769
% 0,10
34,9738
% -0,12
1,0775
% -0,12
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Asya piyasalarını zora sokabilecek "Siyaset Balinası"

Japon Başbakanı Shinzo Abe ve eşi Akie Abe'nin adının karıştığı arazi satışı skandalı nedeniyle Abe'nin yardımcısı Maliye Bakanı Taro Aso'nun istifası gündemde

Asya piyasalarını zora sokabilecek "Siyaset Balinası"
BLOOMBERG INTERNATIONAL 12 03 2018, 12:29

Devlete ait bir arazinin Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin eşi Akie Abe ile bağları olan bir okula değerinin çok altında bir fiyata satılmasıyla ilgili bir yıldır devam eden iddialar nedeniyle Abe hükümeti üzerinde dolanan kara bulutlar dağılmıyor.

Son olarak Abe'nin lideri olduğu Liberal Demokratik Parti'nin milletvekillerinden Hiroshi Moriyama'nın Maliye Bakanlığı'ndan olayla ilgili belgelerde tahrifat yapıldığını gösteren bir raporun eline geçtiğini söylemesinin ardından Bakan Taro Aso'nun istifası gündemde.  

Kyodo News'un haberine göre söz konusu belgelerden Shinzo Abe, eşi Akie ve Maliye Bakanı Aso'ya yapılan atıflar çıkarıldı. Yatırımcıların Abe'nin geliştirdiği ekonomik canlandırma programına güveninin skandal sonrası düşmesiyle Japon hisseleri de önemli ölçüde değer kaybetti.

Uzmanlar muhtemel örtbas olayının Aso ve Abe'nin itibarına arazi satışından daha fazla zarar verme ihtimali olduğunu ifade ediyorlar.

ASO ÖZÜR DİLEDİ

Maliye Bakanı Aso, düzenlediği basın toplantısında, bakanlığında satıştan sorumlu birimdeki bazı yetkililerin belgeleri, birimin o dönemki başkanı tarafından parlamentodaki sarf edilen ifadelerle uyumlu hale getirmek için tahrif ettiklerini belirtti.

Aso, bakanlığında yapılanlar için özür diledi, ancak istifa etme niyetinde olmadığını belirtti.

Muhalefet partileri ise Aso'ya istifa etmesi için çağrıda bulundular. Aynı zamanda başbakan yardımcısı olan Aso, Abe'nin tekrar başbakan seçilmesini sağlayacak kilit bir isim olarak görülüyor.

"SİYASETİN BALİNASI"

Görevinin altıncı yılında olan Abe, kendisi ya da eşinin, okul işletmecisi Moritomo Gakuen'e yardım ettiği iddialarını reddetti ve buna ilişkin kanıtların bulunması durumunda istifa edeceğini söyledi.

Ancak olayın örtbas edildiğine yönelik şüpheler Abe'nin kamuoyundaki saygınlığını zedeleyerek üçüncü defa Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) başkanı seçilme ihtimalini de azaltabilir. Abe Eylül'deki parti içi seçimleri kazanırsa Japonya'nın en uzun dönem görevde kalan başbakanı olacak.

Meiji Küresel İlişkiler Enstitüsü araştırmacılarından Jun Okumura, Bloomberg'e verdiği röportajda Aso'nun muhtemelen istifa edeceğini ve Abe'nin LDP'deki yerini korumasının zorlaşacağını söyledi:

"Aso istifa ederse Abe kabinesi ve siyasi gündeminin momentumu tehlikeye girer. Aso, siyasetin balinasıdır. Onun istifası, diğer milletvekillerinin istifasına kıyasla çok daha fazla zarar verir."

Abe'nin son dönemde uğraştığı tek sorun bu skandal değil. Japon Başbakanı'nın ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı, çelik ve alüminyum ithalatına ek vergiler getiren yasa ve Japonya'nın çok sert tutum gösterdiği Kuzey Kore'nın lideri Kim Jong-Un ile Trump görüşmesine karşı nasıl pozisyon alacağı da merak konusu.

Yukarı

Business HT×