BIST 100 9.074,62 % -0,66
USD/TRY 38,6471 % -0,01
EUR/TRY 43,7160 % 0,02
Piyasalar
9.074,62
% -0,66
38,6474
% -0,01
43,7225
% 0,04
1,1286
% -0,13
47,28
0,00
3.341,61
% -0,68
61,36
% 0,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Onların halka arza ihtiyacı yok

Halka arzlar ekonomi kamuoyunda bu yıl her zamankinden daha çok konuşulurken bazı şirketlerin hala halka arz fikrinden uzak durdukları görülüyor.

Onların halka arza ihtiyacı yok
SELÇUK OKTAY, FIRAT BORA TAŞ 09 03 2018, 11:08

2018 yılının başında Enerjisa ve Medical Park gibi önemli halka arzlar yapılır, Beymen, Şok ve Defacto gibi şirketlerin halka arzına doğru yol alınırken, bazı büyük şirketlerin halka arz fikrine sıcak bakmadıkları görülüyor. 

Business HT'ye konuşan bazı büyük şirketlerin temsilcileri daha çok kredibilitelerinin yüksek olduğunu, finansman ihtiyaçları olmadığı için halka arza gerek duymadıklarını söyledi. 

Bu konuda Business HT'nin sorularını yanıtlayan ilk grup Yıldızlar Holding oldu. Yıldızlar Holding ve holdingin gübre alanındaki iştiraki İgsaş'ın yöneticileri şirketin halka açılması yönünde bir plan olmadığını söyledi. Gübre alanında Gübretaş ve Bagfaş gibi şirketler halka açıkken, İgsaş yöneticileri bu yönde alınmış stratejik bir karar olmadığına dikkat çekti. Sadece İgsaş değil Yıldızlar Holding'in diğer önemli iştirakleri için de halka arz gündemde değil. 

 

Verilere bakıldığında Yıldızlar Holding'in şirketlerinin halka açık birçok şirketten daha fazla gelir elde eden şirketler olduğu görülüyor. İSO 500 listesine göre Kocaeli Sanayi Odası'na kayıtlı Yıldız Entegre 1,8 milyar TL'lik satış geliri ile Türkiye'nin en büyük 45. sanayi şirketi konumunda. İgsaş 573 milyon TL'lik gelirle 175. Yıldız Sunta ise 439 milyon ile 260. sırada.    

ŞÖLEN: KREDİBİLİTEMİZ YÜKSEK  

Halka arzı düşünmediklerini söyleyen bir diğer büyük şirket temsilcisi Şölen CEO'su Elif Çoban oldu. 

Çoban, şirketi halka arz etmeyi planlamadıklarını, çünkü herhangi bir finansman ihtiyacı olmadıklarını söyledi. 

Çoban, "Kredibilitesi en yüksek firmalardan bir tanesiyiz. 600 milyon TL'lik yatırımla hayata geçirdiğimiz endüstri 4.0 özellikli Gaziantep'teki fabrika yatırımımızın finansmanının bir kısmı için kredi aldık. Kalanı kendimiz karşıladık." dedi. 

2017 yılını yüzde 24 büyüme ve 850 milyon TL ciro ile kapattıklarını anlatan Elif Çoban, “Gaziantep ve İstanbul’da bulunan 2 tesisimizde toplam üretim kapasitemiz günde 1000 tonun üzerinde. Bugün 200’ün üzerinde ürün çeşidini, 100’ü aşkın ülkeye ihraç ediyoruz. 2018’de ciromuzu 1 milyar 145 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

 

Çoban'ın bu sözlerinden sonra ciroda 1 milyar TL'yi aşan bir başka şirketin de henüz borsaya gelmeyeceği görülüyor. 

KİĞILI: ÇOK PARAMIZ VAR

Sohbet toplantısında Business HT'nin sorularını yanıtlayan Kiğılı giyim mağazaları zincirinin kurucusu ve sahibi Abdullah Kiğılı da benzer şekilde finansman ihtiyaçları bulunmadıkları için halka arzı düşünmediklerini söyledi.

"Neden halka arzı düşünelim, çok paramız var." diyen Kiğılı, "Halka arz doğru ya da yanlış demiyorum ama paramız çok neden halka arz yapalım?" dedi.

Abdullah Kiğılı, borsadaki büyük ölçekli bazı şirketlerin zararda olduğuna ve temettü dağıtamadıklarına dikkat çekerek şöyle dedi:

"Parayı toplamak kolay ama sonucunda alın teriyle para biriktirmiş insanların yatırımının karşılığında kâr dağıtmak gerek. Borsada bakıyorsunuz halk çok büyük şirketlerden hisse almış ama hisse zararda, temettü alamıyor. Böyle olacaksa ben yokum."

Kiğılı, halka arzın yanı sıra fonlardan da teklif geldiğini ancak yatırım almayı reddettiğini belirtti. Kiğılı, "Ne fon ne halka arz. Hiç ortağım yok, bugün buna ihtiyacım da yok. Çok paraya da ihtiyacım yok. Teklif yapan fonların çoğu Avrupa ülkelerinin emeklilerinin birikimleriyle oluşuyor, amaçları 5-6 yılda şirketi hızla büyütüp hisseleri 100'e aldıysa 1000'e yükseltip satıp çıkmak. Ancak fonlar işten anlamıyor, sonra hisseyi de satıyor karşınıza yeni biri geliyor. Doğrusu şirketin yüzde 100'ünü satmak, fonlar onu istemiyor sermaye koyalım diyor." dedi. 

 

Türkiye'de hazır giyim sektörünün önemli temsilcilerinden olan Abdullah Kiğılı'nın bu açıklamaları halka arz düşünmeyen bir şirketin yönetiminin bakış açısını gösteren bir örnek oldu.

Sohbete eşlik eden Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, finansman ihtiyaçlarının bulunmamasına karşın önümüzdeki 5 yılda 100'ü yurtdışında olmak üzere 150 yeni mağazanın açma planları bulunduğunu da hatırlattı. Kiğılı, 2018’de 50 milyon TL yatırım yapmayı öngörüyor.

EN BÜYÜK 50'DEN 32'Sİ BORSADA DEĞİL

Türkiye'de halka arzlar yönünde ciddi bir hareketlenme olurken, potansiyelin de büyük olduğu izleniyor. Zira İSO 500 listesinin ilk 50 en büyük şirketi içinde 32 tanesinin halka açık olmadığı görülüyor. 2016 rakamları dikkate alındığında halka açık olmayan bu 32 şirketin toplam satış rakamları 130 milyar TL olurken, ortalama net satış rakamı ise 4 milyar TL civarında.  

BIST Başkanı Himmet Karadağ, İSO 500 listesindeki bu şirketler için özel çalışmaları olduğunu belirtmişti. 

 

Karadağ, Ekim ayının ortalarında yaptığı bir açıklamada bu şirketlerle ilgili çalışmaları hakkında şunları söylemişti. 

"Halka arz çalışmaları kapsamında İSO 500, İSO İkinci 500 gibi büyük şirketleri dolaşıyoruz. Kişinin 1 milyar lira veya 1 milyar dolar büyüklüğünde şirketi var, işleri tıkırında... 'Sizi halka açalım' diyorsun. Kişi, 'Ya efendim, baş ağrım yok. Zaten Maliye denetliyor, siz bir de bana borsa, SPK denetimi falan getireceksiniz. Ağrısız başıma bela alacağım' diye düşünüyor. Aslında bizim bu bakış açısını değiştirmemiz gerekiyor."

YOLDA OLAN HALKA ARZLAR

Ocak ve Şubat'ta gerçekleşen aralarında Enerjisa Enerji ve MLP Sağlık Hizmetleri'nin de yer aldığı büyük halka arz dalgasının ardından Mayıs ayında Şok Marketler, DeFacto, Beymen ve U.N. Ro-Ro ve Gözde Girişim iştiraklerinden Penta Bilgisayar'ın Borsa İstanbul'da halka arzı planlanıyor. Standard Profil'in de Londra'da arzı bekleniyor.

Yukarı

Business HT×