BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3322 % 0,12
EUR/TRY 35,1132 % 0,12
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3327
% 0,13
35,1124
% 0,12
1,0803
% -0,23
47,65
-0,28
2.221,43
% 1,21
87,33
% 1,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

KOBİ’lere ‘nokta atışı’ finansman

Tedarik zinciri yönetimi ve finansmanı şirketi Octet, Türkiye’de KOBİ’ler ile bankaları bir araya getiriyor. Hedefi 3 milyar liralık finansmanı bu şekilde KOBİ’lere ulaştırmak.

KOBİ’lere ‘nokta atışı’ finansman
BUSINESSHT 12 02 2018, 13:53

Türkiye’de Kredi Garanti Fonu’nun ekonomiyi canlandıran etkisi sonrasında şirketlerin finansmana ulaşması olanaklarının ekonomik büyüme açısından ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte bu fondan alınan kaynağın farklı ihtiyaçlar için kullanıldığına ilişkin birçok haber de basına yansıdı. Tüm bu gelişmeler ışığında KOBİ’lere nokta atışı finansman konusu önem kazandı.

Tedarik zinciri yönetimi ve finansmanı platformu, bankalarla KOBİ’leri de bir araya getirerek bu konu üzerinde faaliyet gösteriyor. Ocak 2017’de BDDK’dan izin alan, Eylül’de de faaliyetlerine başlayan Octet platformunu kullananların sayısı 150’yi geçti. Octet Genel Müdürü Dr. Selim Seval, 73 ülkeden 30 bine yakın işletmenin Octet’i kullandığını, platformda oluşan küresel işlem hacminin ise 3 milyar dolar olduğunu söyledi.

Seval, henüz başlangıç aşamasında olan platform ile Türkiye’de 2018 yılında 1,5 milyar liralık işlem hacmini hedeflediklerini, 2 sene sonunda da hedefin 3 milyar TL olduğunu belirtti.

Seval, Türk bankalarının KOBİ’lerin finansmanına yönelik bu platforma ilgi gösterdiğini, bankalarla birlikte projeler de geliştirdiklerini belirtti.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Octet’e alıcı olarak üye olacak işletmelerde, bir banka tarafından verilmiş kredi kartı veya bir ticari kredi limitinin olması şartı aranıyor. Sipariş Octet dijital platformu üzerinden geldiğinde, satıcı firma müşterisinin kredi değerliliğinden ve ödeme yapma gücünden emin oluyor. İşletmeler Octet’e herhangi bir kurulum yapmaksızın, online olarak ücretsiz kayıt olup, anında kullanabiliyor.

Octet platformunda alıcı ve satıcı uygulanan taksit sayısına bağlı olarak banka finansman maliyetini aralarında paylaşabiliyor. Octet ticaret platformu üzerinden alım yapan KOBİ’ler, tedarikçisine kredi kartı ile 12 aya varan taksitlerle ödeme, tedarikçi işletmeler ise fatura bedelini vadesinde nakit olarak tahsil edebilme imkanına sahip oluyor.

Önümüzdeki dönemde kredi kartının yanı sıra bankaların ticari kredi limitlerinin de portal üzerinden kullanımını sağlayacak olan Octet, KOBİ’lerin işletme sermayesi amaçlı olarak finansman kaynaklarına erişimini kolaylaştıracak.

BANKALARA KALİTELİ AKTİF YARATMA ŞANSI

Octet platformunda çok sayıda işletme ve bayiinin yer alacağını belirten Octet Genel Müdürü Dr. Selim Seval, “Octet ticaret platformu ile işletmelere birden fazla banka ile işlemlerini sürdürme fırsatı sunuyoruz. Çok bankalı bir platform sunduğumuz için işletmeler ve bayiler ihtiyaç duydukları işletme sermayesine daha kolay ve uygun koşullarda ulaşabilir hale geliyorlar. Ayrıca satıcı firmalar, finansman riskini kendileri taşımak yerine asıl işi bu olan bankalar üzerinden kredilendirme olanağına kavuşuyorlar. Bankalar ise çok sayıda satıcının ve bayiinin olduğu bir sistemde fatura ve işlem bazlı kredi kullandıracakları için çok daha güvenli bir KOBİ portföyüne sahip olabilecekler” dedi.

Gerçek ticaretin finansmanın önemine dikkat çeken Seval, “Bizim üyelik bazında çalışmamızın en büyük nedeni iki şirket arasındaki gerçek ticareti görmek. Mal alıp-satarken firmaları eşleştirmemiz gerekiyor. Aksi takdirde işlem gerçekleşmiyor. Eğer bir kimya şirketi faaliyet alanı dışında bir alım için banka finansmanı kullanmak istiyorsa, örneğin çeyiz mağazasından mal almaya kalkıyorsa, bu alışverişin o şirketin ticaretinde yeri olmayacağı için bu işleme onay vermiyoruz. Dünyada Octet üzerinden geçen ciro 3 milyar dolar, 8 yıldır 1 dolarlık batık olmamış” diye konuştu.

Yukarı

Business HT×