BIST 100 9.803,63 % 0,84
USD/TRY 32,5033 % -0,20
EUR/TRY 34,9609 % 0,31
Piyasalar
9.803,24
% 0,83
32,5044
% -0,19
34,9602
% 0,31
1,0728
% 0,28
44,84
-0,51
2.325,41
% 0,40
88,00
% -0,02
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yabancıların ilgisizliği Aselsan'ın halka arzını zorlayabilir

Aselsan'ın ikincil halka arzında yabancı bankaların ilgi göstermediği belirtildi.

Aselsan halka arzını Çin füzesinden sonra S-400 vurdu
24 01 2018, 15:10

Halka arz furyası açısından kritik önemdeki Aselsan'ın ikincil halka arzında yabancı bankaların ilgi göstermediği belirtildi. 

Uluslararası bankalar, Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketi Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin planladığı ikincil halka arza danışmanlık için teklif vermedi.

Bloomberg’e bilgi veren konuya yakın kaynaklar, Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank AG, Credit Suisse Group AG, Citigroup Inc., Morgan Stanley ve JPMorgan & Chase Co’nun danışmanlık için Aselsan’a teklif vermediğini söyledi. Başvurular için son tarih 23 Ocak’tı. Kaynaklar, yabancı bankaların ilgisizliğinin ikincil halk arz planını olumsuz etkileyebileceğini kaydetti. 

Aselsan'ı takip eden analistler bu durumun ikincil halka arzı zora sokabileceğini, dolayısıyla ikincil halka arzda iskontolu hisse alımını bekleyen yatırımcıların hisseye yönelmesiyle hissede yükseliş ivmesi görülmesinin olası olduğunu belirtti. 

Analistler, daha önce Çin füzesi ile ertelenen ikincil halka arzın, bu sefer de S-400 yüzünden ertelenmesinin yönetiminin baz senaryosunda olduğunu dolayısıyla şirketin böyle bir etkiyi bekliyor olmasının olasılık dahilinde olduğunu belirtti. 

Bloomberg HT yayınına katılan Deniz Yatırım Araştırma Bölüm Müdürü Behlül Kataş, ikincil halka arz baskısının ortadan kalkmasıyla pozitif bir hava oluştuğunu söyledi. Kataş, yabancıların özellikle Amerikalıların girmediği bir ortamda halka arzın iptal edilmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi.  

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre, ABD bankalarının isteksiz davranmasında Türkiye’nin Rusya ile yaptığı S-400 füze anlaşması ve iki ülke arasındaki politik sorunlar etkili olurken Avrupalı bankalar halk arzdan elde edilecek potansiyel komisyon gelirini düşük buldu.

Aselsan’dan bankalara gönderilen ve Bloomberg tarafından görülen şartnameye göre dokuz yerli aracı kurum, dokuz da yabancı yatırım bankasına davette bulunuldu. Kaynaklar, birçok yerli aracı kurumun da ikincil halk arz için teklif vermediğini söyledi.

Aselsan, piyasa değeri bakımından Borsa İstanbul’un en büyük yedinci şirketi durumunda. Şirket 26 Aralık’ta yaptığı açıklamada, ikincil halka arz çalışmalarını başlatma kararı aldığını duyurmuştu. Şirket benzer bir çalışmayı 2013 yılında yapmış, uluslararası bankalar yine ikincil halka arza danışmanlık için teklif vermemişti. 

 Kaynaklar, Aselsan’ın ikincil halka arz büyüklüğünün en az 1 milyar dolar olmasının ve yüzde 15 oranında hissenin halka açılmasının beklendiğini belirtti.

2013'DE ÇİN FÜZESİ DOLAYISIYLA ETKİLENMİŞTİ

Aselsan'ın ikincil halka arzı 2013'te Türkiye'nin NATO üyesi olmayan Çin ile gerçekleştirdiği füze görüşmeleri dolayısıyla etkilenmişti. 

2013 yılının Ağustos ayında Aselsan, konuyla ilgili olarak uluslararası aracı kurumlardan talep istemiş ve 12 yerli, 9 yabancı aracı kurumu davet etmişti. Aralık ayına gelindiğinde ise bu kurumlardan Halk Yatırım ile konsorsiyum oluşturan Merrill Lynch, Türkiye'nin uzun menzilli füze sisteminde seçtiği Çin firmasının ABD tarafından kara para ve terörle mücadele kapsamındaki “kara liste” içinde olduğunu gerekçe göstererek böyle bir firmanın seçimi nedeniyle halka arza aracılık etmeyi reddettmek zorunda kaldığını ilan etmişti.

Yukarı

Business HT×