BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5682 % 0,00
EUR/TRY 34,9352 % 0,24
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5531
% -0,04
34,9392
% 0,25
1,0702
% 0,03
45,35
0,00
2.315,94
% -0,01
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şimşek: Afrin operasyonunun etkisini sınırlı görüyorum

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Davos'ta Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.

Şimşek: Afrin operasyonunun etkisi sınırlı olur
BUSINESSHT 24 01 2018, 09:55

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa ile ticarette herhangi bir sorun görünmediğini söyledi. Şimşek, Afrin operasyonunun ekonomiye sınırlı etkisi olacağını söyledi. 

Şimşek, Davos'ta Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.

Şimşek, küresel ekonomi açısından sıkıntılı bir dönemin yaşandığına dikkat çekti. Şimşek, gelişmiş ekonomilerin değişimi yönetememeleri durumunda korumacılığın ön plana çıktığını belirtti. Teknolojinin istihdama etkisinin büyük olabildiğini belirten Şimşek bu durumun yeni imkanlar yaratabildiğine de vurgu yaptı. 

Şimşek, terörle mücadele konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin terörle mücadele konusunda oldukça kararlı olduğunu ama ortak mücadele gerektiğini ifade etti. 

Korumacılık konusundaki tartışmaları da değerlendiren Şimşek, Türkiye'nin bu açıdan biraz daha şanslı olduğunu Batı özellikle Avrupa ile ticarette sıkıntı görmediğini söyledi. Şimşek Gümrük Birliği'nin genişletilmesinin de Türkiye'nin menfaatine olduğunu, bu konuda bir sorun da görmediğini söyledi. 

 

Şimşek, Türkiye'nin Asya ile ticarette zorlandığını, dolayısıyla Asya'ya odaklanmak gerektiğini söyledi. 

Afrin Operasyonu ile ilgili de konuşan Şimşek, yaptığı görüşmelerde hiçbir şekilde bu operasyonun gündeme gelmediğini, bu operasyonun ekonomiye etkisini sınırlı gördüğünü söyledi. 

Makro ekonomik görünümü de değerlendiren Şimşek şunları söyledi: Türkiye'nin maliye politikası anlamında çapası güçlü bir şekilde devam edecek. İkiz açık vermek istemiyoruz, zaten cari açığımız var, bütçede bu alanı koruyacağız. Reform yapacağız, 2018'den de umutluyum, Türkiye'nin mali alanı var, bu tür gelişmelerin etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum. Türkiye'nin bünyesini daha da güçlendirmemiz lazım. Piyasayı anlıyorum, 2017'de yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme olacak, baz etkisi nedeniyle piyasa şimdi yüzde 5,5 zor diyor. Eğer Türkiye dışarıdan herhangi bir şokla karşı karşıya kalmazsa, büyüme patikasının devam edeceğini düşünüyorum. Enflasyon geçen sene önemli ölçüde kur şokunun etkisiyle öngörülerimizin çok ötesine taşındı. Enflasyona kur etkisi sınırlı olur.

Enflasyonist süreçte gıda oynaklı etki konusunda da birçok tedbir aldık. Elimizde bir enflasyon sorunu var, biz bunu önemsiyoruz, bir problem olarak görüyoruz, bu anlamda mücadelede kararlıyız, çok boyutlu bir mücadele olacak. " 

"HALKBANK ABD İLE YAKIN ÇALIŞIYOR"

Mehmet Şimşek, Halkbank'a ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Şimşek, "Benim bildiğim kadarıyla Halkbank ABD Hazinesi ve Adalet Bakanlığı ile yakın çalışma içinde, Halkbank yanlış bir şey yapmadım diyor, önümüzdeki dönemde göreceğiz, teknik bir düzeyde kalacaksa zaten sorun olmaz, başka taraflara çekilecekse onun da cevabı başka olur" dedi. 

Ayrıca Şimşek, önemli yatırımlara faiz anlamında desteğe başlanılacağını da söyledi.

 

Yukarı

Business HT×