Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "BB+" seviyesinde, not görünümünü ise "durağan" olarak korudu.
Fitch Ratings, 27 Ocak 2017 tarihinde yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir alt kademesi olan "BB+" seviyesine indirmesinin ardından, 21 Temmuz 2017 tarihindeki son değerlendirmesinde ise değişiklik yapmamıştı.
Fitch'e göre mali performans 2017'de ekonomik döngü karşıtı önlemler nedeniyle bozuldu. Fitch, "2018'de mali politikada sıkılaşma planlanıyor ancak 2019 seçimleri öncesi bunun geri alınarak yeniden gevşemesini bekliyoruz." dedi.
2018'DE BÜYÜME HIZI DÜŞEBİLİR
Fitch Ratings'in açıklamasında, "Ekonomik büyüme 2017'de çok güçlüydü, tahmin yüzde 6,8 iken 5 yılın ortalaması yüzde 5,6 ve emsal ülkelerin ortalaması yüzde 3,5. Büyüme 2017'deki teşvik önlemleri ile desteklenirken ana ticari partnlerlerdeki güçlü büyüme ile turizmdeki kademeli iyileşmeden destek buldu. 2018'de daha sıkı mali ve parasal politikaların etkisi ve kredi imkanının azalması ile büyüme hızının yüzde 4,1'e düşmesi bekleniyor. 2019 seçimleri öncesi yenilenen teşviklerle 2019'un büyümesi ise yüzde 4,7'ye sıçrayabilir." denildi.
PARA POLİTİKASI ELEŞTİRİSİ
Kredi derecelendirme kuruluşu, para politikasına dair değerlendirmelerinde ise şu ifadelere yer verdi:
"Para politikasının enflasyonu hedefe yaklaştırmakta ısrarla yetersiz olduğu kanıtlanırken karmaşık politika çerçevesi de iletim mekanzimalarını yavaşlatıyor. Enflasyon 2017'de ortalama yüzde 11,1 olarak Türkiye'yi Fitch'in B'nin üzerinde not verdiği kategoride çift haneli enflasyon yaşayan iki ülkeden biri yaptı. Enflasyon beklentileri yükseldi ve Fitch, 2018'de de enflasyonun çift hanede kalmasını bekliyor."
KREDİ NOTU HANGİ SENARYODA DEĞİŞEBİLİR?
Fitch'ten yapılan değerlendirmede kredi notunu pozitif veya negatif olarak etkileyebilecek ana faktörler de sıralandı.
Buna göre Fitch, dış finansman görünümüne olan hassasiyete bağlı stresin artışı, politik görünüm ve güvenlik koşullarında önemli bir bozulma ile kamu maliyesinde kamu borcu/GSYH rasyosunu emsal ülkelere yaklaştıracak bir bozulmayı negatif kredi notu aksiyonuna neden olabilecek ana faktörler olarak görüyor.
Öte yandan, dışa bağımlılığı azaltacak ve yapısal eksiklikleri hedef alan reformlar ile makroekonomik verilerde iyileşmeyi destekleyen politik görünümde ve güvenlik durumunda iyileşme ise pozitif kredi notu aksiyonunu sağlayacak faktörler olarak sıralandı.