BIST 100 9.774,53 % 0,59
USD/TRY 32,5807 % 0,13
EUR/TRY 34,9954 % 0,06
Piyasalar
9.774,53
% 0,59
32,5807
% 0,13
34,9954
% 0,06
1,0730
% 0,00
44,89
0,00
2.344,38
% 0,51
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Özince: Bankacılık sektörü fazla yüklü

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, bankacılık sektörünün fazla yüklü vaziyette olduğunu söyledi.

Özince: Bankacılık sektörü fazla yüklü
16 01 2018, 08:34

İş Bankası YKB Ersin Özince "Bankacılık sektörü sermaye açısından, iç ve dış kaynak açısından belli bir doyum noktasına geldi. Bundan sonra yapılması gereken sermaye piyasalarını büyütmek. Bu sektörü daha fazla zorlamamak lazım" dedi.

Dünya gazetesine konuşan Ersin Özince, "Bana göre bankacılık sektörü fazla yüklü vaziyette. Hangi açıdan fazla yüklü? Mevduat kredi oranına bakın görürsünüz. Sermaye yeterlilik rasyosuna ve karlılığın gelişimine bakın görürsünüz. Bizim bankacılık sektörümüz 'az kaldıraçlı' deniyor. İyi ama sen de ok-yay değil halter kaldırıyorsun. Uzun vadeli kredi veriyorsun. Ya 4 teker ya da 2 teker üzerinde gidersiniz. Bankacılığın yanına mutlaka sermaye piyasası ayağını koymak lazım. Devletimizin imkanı varsa mutlaka sermaye piyasasını geliştirsin. Ama sonuç itibariyle orada da treni kaçırmış olmaktan korkuyorum. İFM'deki liberal taahhütleri hayata geçiremedik. Hala gereksiz yere sandalı sallayıp yatırımcıya kaygı vermeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

Özince, bankaların ülkelerin kendi tercihlerine göre kredi verdiğine de işaret ederek “Ülkenin tercihi neyse onu yaparsınız. Bizimle eskiden ‘bankacı değil bonocu’ diye dalga geçerlerdi. Senin devletin borçlanmak mecburiyetindeyse sen bono almayacaksan ne işe yarayacaksın? Ardından farklı işler yaptık. Türkiye’nin altyapısı ile ilgili bir değişim ihtiyacı gördük. Dünyada kaynak bolken ve uzun vadeliyken üretken olmayan yatırımlara çok yüklendik. Yorganı bırakın ayağımıza göre uzatmayı üzerimizden attık. Bunları borçla yaptığımızın artık farkına varmamız lazım. Artık ‘üretken olmayan yatırımlarda topa basalım’ diye düşünüyorum. Şimdi bunu bir hazmedelim ve yavaşlayalım. Hal ve gidişimiz iyi değil. Bazı projelerde farklı sebeplerle fizibiliteler bozuldu” ifadelerini kullandı. 

Menkulleştirme konusunda daha hızlı ve farklı adımlar atılması gerektiğine inanan Özince, özellikle gayrimenkul finansmanında bu konudaki ileri ülke örneklerinin Türkiye’de de oluşturulması gerektiğine inanıyor. Ersin Özince, bazı yatırımların kaynak bloke ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Ne menkulü menkulleştirebiliyorsunuz, ne gayri menkulü ya da finansmanını menkulleştirebiliyorsunuz. Neden yapamıyorsunuz? Çünkü netice itibariyle bunu anlayamıyor, bilmiyor ve öğrenmek istemiyorsunuz. İlgi duymuyorsunuz ve kısa vade rantı size daha cazip geliyor. Bunun somut göstergesi de konut fiyatlarının gelişimi. Bugün gayrimenkul alanında kurulması gereken sistem bambaşka. ABD'de, Almanya’da ne varsa benzerini kurmalıyız. Ticari bankacılık değil, ihtisas bankacılığı gayrimenkulün finansmanını yapmalı.”

 

 

Yukarı

Business HT×