BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3673 % 0,07
EUR/TRY 35,0315 % 0,04
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3673
% 0,07
35,0315
% 0,04
1,0790
% 0,02
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Finansal İstikrar Komitesi'nden Bitcoin uyarısı

Finansal İstikrar Komitesi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplandı.

Finansal İstikrar Komitesi'nden Bitcoin uyarısı
BUSINESSHT 11 01 2018, 17:08

Finansal İstikrar Komitesi’nin 34. Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında dün gerçekleştirildi.

Toplantıda, küresel ve yerel ölçekte yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin finansal piyasalarına etkileri ile önümüzdeki döneme ilişkin görünüm ayrıntılı olarak değerlendirildi. 

Bankacılık sektörüne ilişkin uluslararası standartlara uyum kapsamında yapılan düzenlemelerin etkileri ile politika yapım sürecinin desteklenmesi amacıyla sektörün veri altyapısının güçlendirilmesi ele alındı.

Yeni finansal teknolojilerin sunduğu fırsatlara ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Türkiye'de yasal bir dayanağı olmayan kripto paralara ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi için bir çalışma grubunun oluşturulmasına karar verildi. 

Komitede kripto paraların risklerine yönelik kamuoyunun bilgilendirilmesine karar verildi. 

Yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

Kripto paraların ülkemizde yasal bir dayanağı bulunmamaktadır ve bu kapsamda gerçekleştirilen işlemler herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında değildir. Kripto paralar (en bilinen örneğiyle Bitcoin), piyasa değerinin aşırı oynak olabilmesi, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi olumsuz özelliklere sahiptir. Ayrıca kullanıcıların ve hizmet alınan firmaların operasyonel hatalarından ya da kötü niyetli kişilerin suiistimallerinden kaynaklanan zararların, işlemlerin geri döndürülemez nitelikte olması nedeniyle düzeltilmesi veya iptal edilmesi mümkün değildir.

Kripto paraya dayalı bazı iş modelleri, büyük kârlar vadeden oluşumlar şeklinde yapılanarak kişilerin bilgi eksikliğini suistimal etmekte ve önemli maddi kayıplara neden olabilmektedir. Kripto para ihraç edecek girişimlerin başlangıç sermayesi elde etmeye dönük uygulamaları genellikle herhangi bir düzenleme ve gözetim kapsamında yapılmadığından dolandırıcılık için uygun bir zemin oluşturmaktadır.

Kripto paranın dolaşımda olduğu piyasanın herhangi bir resmi otorite ya da garantör kurum tarafından denetlenme imkanı olmadığından, bazı kişilerce yatırım aracı olarak görülen kripto paranın aynı zamanda yasadışı faaliyetlerde de kullanılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bu hususlar çerçevesinde, kripto paralar ile ilgili işlem yapan kişilerin herhangi bir zarara uğramamaları için dikkatli olmaları ve kripto paralar ile ilgili işlem yaptıklarında yukarıda bahsi geçen olası olumsuzluklarla karşılaşabileceklerinin farkında olmaları gerekmektedir.

Yukarı

Business HT×