BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Zorlu/Yüngül: İnşallah aldığımız markaların sayısını çoğaltırız

Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, marka almanın kendileri için bir yaşam biçimi olduğunu söyledi.

Zorlu/Yüngül: İnşallah aldığımız markaların sayısını çoğaltırız
08 01 2018, 09:11

Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, yurt dışında marka alma iştahlarının devam ettiğini açıkladı. Yüngül, marka alımlarının sürmesini umut ettiklerini belirtti.

Dünya gazetesine konuşan Yüngül'ün öne çıkan ifadeleri şunlar oldu:  

Yeni bir büyüme hikayesinden bahsediliyor. Siz nasıl bakıyorsunuz buna?

Endüstri 4.0'ı yapamayan yaşayamayacak, öyle bir döneme girdik. Oysa bugün Türkiye ihracatının yüzde 3'ü katma değerli ürünlerden oluşuyor. Bu o kadar az bir rakam ki... Bizim bunu yüzde 15-20'lere çekmenin bir yolunu bulmamız gerek. Türkiye'nin yeni hikayesinin bu olması lazım. İnovasyon ve sanayi... Yoksa buralarda kalacağız. Yolumuz bu; çok zor mu değil ama kısa vadeli değil bir 10 yıl vadeyle bakmak lazım. Bir master program hazırlamak gerek. Siz ana yolu yaptığınızda onun etrafında gelişmeleri görüyorsunuz. Bakın ben size kendi işimizden bir örnek vereyim: Biz nikel işi yapıyoruz. Nikeli çıkarttıktan sonra onunla ilgili networke girdik. Pili Türkiye'de ilk telaffuz edenlerden biriyiz. Nikelin türevlerine, başka madenlere, daha yüksek katmanlı ürünlere bakıyoruz, o yuvarlak masaya giriyoruz... Ben bugün bu sayede dünyadaki tüm pil üreticilerinin ileriye yönelik planlarını biliyorum. Ben de şimdi kendimi ona göre hazırlıyorum. Katma değerli ürünlerin böyle bir avantajı var. Elektrikli arabada çok ciddi bir bilgi var bizde şimdi. Bu da o networkün içine girmemizden oluyor.

Nikelde potansiyeli gördük 5 yılda 4 kat büyüyeceğiz

Bu networkler nasıl çoğaltılacak peki? Burada siz temelinden onun içine girdiğinizde ilerliyorsunuz zaten. Nikelde biz 5 yılda 4 kat kapasite artışı planlıyoruz şimdi. O potansiyeli gördük. Burada değişik teklifler de geliyor; beraber yapalım, 10 yıllık anlaşmalar yapalım gibi... Bu bir örnek. Hep bu işlere kafa yormak lazım. Devletin bu konuda bir politikası olması lazım. Önümüzdeki dönemin en önemli konusu; finansman. Bunun için dolaylı ya da dolaysız devletin bir ucunda olması önemli. Dünyada hala muazzam bir likidite var, bakıyorsunuz 10-15 yıllık finansman yüzde 1-2 ile. Siz burada 6-7 ile finansmana erişebildiğinizde yatırım çok zor. Burada yol, pazar gücünü kullanmak.

Devletin bir ucunda olması derken neyi kastediyorsunuz?

Şimdi çok güzel teşvikler var. Para en hızlı hareket eden emtia dünyada. Çıkacak ürüne bir takım garantiler verilebilir. İlla ortak olması gerekmiyor, bunu yaptığınızda yolu açar. Biraz kaynakları sanayiye, teknolojiye aktarmamız lazım.

Yabancı markaların peşinde olduğunuz haberleri sıklaştı. Nasıl bir süreç var o alanda?

Marka işlerinde, alım satımlarda bir Çin istilası var. Bütün dünyada bunu görüyoruz. Afrika'da da İngiltere'de de Kore'de de bunu görüyoruz. Bakıyor, beğeniyor, devleti de destekliyor ve alıyor. Biraz daha donanımı az gidiyoruz ama biz de kendi gücümüzle savaş veriyoruz. Böyle bir iştahımız olduğunu herkes bildiği için önünüze değişik alternatifler geliyor. Bu pazarın, bu borsanın içindeyiz.

2018'de devam edecek mi bu iştah?

Bu bizim için bir yaşam biçimi. Aldığımız markalar var, inşallah bunların sayısını çoğaltırız.

Yukarı

Business HT×