BIST 100 9.088,75 % 0,10
USD/TRY 32,3769 % 0,10
EUR/TRY 34,9929 % -0,07
Piyasalar
9.090,61
% 0,12
32,3770
% 0,10
34,9924
% -0,07
1,0782
% -0,05
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"İran'daki durum Türkiye enerji piyasasını etkilemez"

EMTA Enerji Genel Müdürü Orkun Özgencil, İran'dan alınan gazın Türkiye açısından risk oluşturacak boyutta olmadığına dikkat çekti.

İran'daki durum Türkiye enerji piyasasını etkilemez
ARZU MALİKİ 05 01 2018, 17:17

EMTA Enerji Genel Müdürü Orkun Özgencil, İran'da etkili olan ayaklanmaların Türkiye enerji piyasası ile ilgili büyük bir risk oluşturmayacağı görüşünde. Özgencil, dünya ve bölgedeki gelişmeleri sektör açısından değerlendirdi. 

Mevcut ekonomik ve jeopolitik riskleri göz önünde bulundurursak, 2018'de ve önümüzdeki dönemde enerji politikaları nasıl değişecek? Hangi noktalar öne çıkacak?

Emtia fiyatlarının artması ile birlikte doğalgaz ve petrolde de artışlar oluyor. Bu arz ve talep dengesinde bir değişikliğin olduğunun göstergesi. Tabii bu bizim ülkemiz için de geçerli, malum BOTAŞ doğalgaza zam yaptı. Jeopolitik dışında küresel ekonomideki emtia fiyatlarındaki artışla ortaya çıkan bir durum. Tabii iç piyasada döviz artışlarınla da beraber aslında beklenen bir şeydi zamlar..

Amerika'nın küresel ekonomi içerisinde artık doğalgaz ve petrol ithalatçısı olmasından çıkıp ihracatçı pozisyonuna gelmesi yani kaya gazı teknolojisini geliştirmesi ve böylelikle Ortadoğu'daki rezervlerden daha çok enerjiye sahip olmasıyla birlikte bu ihracatçı pozisyona gelmiş olması çok önemli.

Tabii bunun etkisini küresel anlamda hissedeceğiz, emtia fiyatları özellikle petrol fiyatları artacak ve paralel olarak doğalgaz fiyatları da yukarı yönlü seyir izleyecek diye düşünüyorum.

Türkiye'de de yenilenebilir enerji yatırımlarına yöneldiğimiz için petrole ve doğlagaza bağımlılığımız azalmaya başladı. Türkiye kendi enerjisini ürettikçe bu bağımlılık giderek azalacak.

Ortadoğu'daki gelişmeler enerji politikalarını ve Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Türkiye'ye çok etkisi olacağını düşünmüyorum çünkü Türkiye enerji arz güvenliği ile ilgili adımlar attığı için petrolün ve gazın geldiği ülkeler çeşitlendirilmiş durumda. İran'dan aldığımız enerji de tehlike arz edecek seviyede değil. Yakında Türkmenistan ve Azerbaycan boru hatlarımız devreye girecek ve biz zaten kendi kaynaklarımızla enerji üreten bir ülke olmalıyız ve bunun içinde yola çıktık.

Biyokütle yatırımlarına ve biyokütleden enerji üretimine gelelim, bize anlatır mısınız neler yapılıyor ve sizin projeleriniz neler?

İlk önce rüzgarı konuştuk ve lisanslarını verdik, ve bu yatırımlar 5-10 sene sonra hayata geçirildi. Enerjinin üretimi ve dağıtımında da serbestleşmeye gittik, enerji çeşitliliğini artırmak için biyokütle de çok önemli. Bugüne kadar yaklaşık 450 megawatt kurulu gücü olan biyokütledeki kapasitemiz artırılabilir. Biyokütle santrali deyince yüzde 95 kullanım kapasitesi olan bir fabrika düşünün, elektiriği üretebiliyorsunuz, bir de ısı enerjisi oratya çıkıyor, ve biyogübre elde ediyorsunuz. Sadece Çevre Bakanlığı değil, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını da ilgilendiren bir konu. Biz diyoruz ki biyokütle santralinin yanına gelin seranızı yapın, hayvancılık yapın, ben size ısıyı bedava vereceğim. Çünkü tarımda ve hayvancılıkta en büyük maliyet enerjide. Evet gerçekten bizi ileriye götürebilecek ve enerji çeşitliliğini artırabilecek bir husus.

Devlet 13.3 dolar teşvik veriyor, ve sadece Enerji Bakanlığı'nın değil, Çevre ve Tarım Bakanlığı'nın da üçlü konsorsiyum şeklinde bir çalıştay oluşturarak özel sektörün önünü açması önemli. YEKA gibi ihalelerle verilmesi gerekli. Burda 30 milyar dolar bir kapasiteden bahsediyoruz.

Yurtdışı projeleriniz var mı? Konuya yabancı yatırımcının ilgisi nasıl?

Şu anda biz Afrika'da da 1000 bin megawatt üzerinde gaz santrali yapıyoruz, Türk mühendisliğini ve Türk sanayisini Afrika yarımadasına götürmek gibi bir idealimiz var.

Yabancı yatırımcılar ve teknoloji üreticileri bize çok geliyor, Amerika'dan, Uzakdoğu'dan, Avrupa'dan iş yapabilmek için teklifler alıyoruz ve bazılarıyla işbirlikleri içerisindeyiz. Bu işbirliklerin bir tanesi "pil teknolojisi", enerjinin depolanmasında rol oynuyor, burada da işbirlikleri çerçevesinde yatırımlar yapıyoruz.

Yukarı

Business HT×