BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5863 % 0,18
EUR/TRY 34,7909 % 0,30
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5863
% 0,18
34,7909
% 0,30
1,0655
% 0,11
45,44
-0,05
2.399,93
% 0,88
87,53
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk kimya devi İspanyol şirketi satın aldı

Akkök Holding bünyesindeki Gizemfrit, İspanyol Megacolor’ı satın alarak dünyada ilk üçü hedefliyor

Türk kimya devi İspanyol şirketi satın aldı
AA 05 01 2018, 13:28

Akkök Şirketler Grubu bünyesinde yer alan ve dünyanın ikinci büyük emaye kaplama üreticisi ve seramik  olan Gizemfrit, İspanya’da seramik sektörü için inkjet mürekkebi üretimi gerçekleştiren Megacolor şirketini bünyesine kattı.

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, satın alma bedeline ilişkin "2 haneli milyon euro diyebilirim. 10’dan 99’a kadar gider" ifadelerini kullandı. 

Akkök Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Raif Ali Dinçkök ve Gizemfrit Genel Müdürü Veysi Küçük'ün de katıldığı bir toplantıda yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

"Ak-Kim'e 2020 yıllarının sonlarına doğru, 2022-23'lere kadar 300 küsur milyon dolar civarında yatırım yapacağız. Bu yatırım organik ve inorganik büyümelerle olacak. Gizemfrit'i 3 yıl önce Ak-Kim satın aldı. 3 yılda başarılı büyüme ivmesi yakalandı. 2017'nin son günlerinde de Gizemfrit, seramik sektörü için inkjet mürekkebi ve pigment üretimi gerçekleştiren İspanya'daki Megacolor şirketini satın aldı. Holdingimizin yurt dışındaki faaliyetleri her geçen gün artıyor. Gizemfrit satın almayla birlikte cari açığı kapatmada çok önemli rol oynayacak. Gizemfrit'in cirosu bu yatırımla birlikte yaklaşık 5 yıl içinde 85 milyon dolar civarında artacak. 2020 senelerinden sonra Gizemfrit'in cirosu yüzde 100 artarak 170 milyon dolarlara ulaşmasını bekliyoruz."

Kimya sektöründe Türkiye'nin lokomotif şirketi olmak için çalıştıklarına işaret eden Dördüncü, Türkiye'nin cari açığında ikinci kalemin kimya sektörü olduğunu, buradaki cari açığın kapanmasına katkı vermek istediklerini söyledi. 

"ENERJİDE BÜTÇEMİZİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ"

Kimya, enerji, gayrimenkul ve tekstil alanlarında faaliyet gösteren Akkök Holding, 2018 yılında kimya sektöründe büyümeyi hedefliyor.

Düzenlenen basın toplantısı sonrası BloombergHT'den Ceren Dilekçi'nin sorularını yanıtlayan  Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, "2018 yılını temkinli büyüme yılı olarak görüyoruz.Kimya sektöründe büyüyeceğimizi öngörüyoruz. Enerjide daha çok niş, yenilenebilir alanlara bakıyoruz. Elimizdeki kapasitelerin düzelmesini bekliyoruz. Yeni bir yatırım söz konusu değil. 2018 yılında enflasyonun üzerinde bir büyüme planlıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Akenerji, SEDAŞ ve Sepaş Enerji şirketlerini bünyesinde bulunduran grup, enerji alanında bütçelerini yeniden gözden geçiriyor.

Bir ay arayla iki doğalgaz zammı olduğunu kaydeden Dördüncü, "Bütçemizi yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. 2018 yılının nasıl olacağını fazla öngöremiyorum. Üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

"GİZEMFRİT SAVUNMA SANAYİSİNDE DE GÖRÜLECEK"

Dördüncü'den sonra söz alan Raif Ali Dinçkök, Gizemfrit'in, Sakarya'da ürettiği kaplama malzemeleri ve renklendirici pigmentlerini, 6 kıtada 60 ülkeye ihraç ettiğini hatırlatarak Gizemfrit'in ürettiği kaplamaların ileride savunma sanayi ve havacılık sektörlerinde de görüleceğini ancak şu an için önceliğin, Megacolor ile birlikte seramik kaplama sektöründe Gizemfrit'i dünyada da üst sıralara çıkarmak olduğunu söyledi. 

ÇİN'E YENİ YATIRIMLAR

Gizemfrit Genel Müdürü Veysi Küçük, şirket ürünlerinin bütün evlerde bulunduğunu söyledi. Dünyadaki tüm evlere girme hedeflerine işaret eden Küçük, Megacolor satın alması ile birlikte dünyadaki önemli seramik frit ve mürekkep (ink) üreticilerine rakip olacaklarını aktardı.

Orta vadede dünya seramik sektöründeki üçüncü büyük oyuncu haline gelmeyi hedeflediklerini belirten Küçük, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gizemfrit'i daha da büyütme hedefimiz var. Megacolor ile birlikte hem mürekkebi hem pigmenti üretebilir hale geliyoruz. Megacolor'un cirosu yaklaşık 15 milyon dolar civarında. Gizemfrit olarak ciromuza iki katına çıkarma hedefimiz var buna Megacolor'un ciddi desteği olacak. Hedefimiz şu an 15 milyon dolar olan cirosunu 5 yılda 50 milyon dolar civarına çıkarmak.

Hedefimiz, önümüzdeki 10 yıl içinde 5 kıtada endüstriyel faaliyet göstererek, inovatif ürünlerle performans kaplama sektörünü yönlendiren dünya lideri bir şirket olmak. Bu hedef doğrultusunda attığımız bu adım bizim için çok değerli. Megacolor'un Çin'deki operasyonunu büyütmeyi düşünüyoruz, şirketle beraber Çin'deki varlığımızı artırmayı hedefliyoruz."

Yukarı

Business HT×