BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5658 % 0,03
EUR/TRY 34,8710 % 0,02
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5658
% 0,03
34,8710
% 0,02
1,0698
% -0,03
45,35
0,00
2.315,19
% -0,29
88,01
% -0,46
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Finans sektöründeki dev satın almayı Çin korkusu durdurdu

Çinli finans devi Ant Financial, ABD merkezli para transferi şirketi MoneyGram'ı satın almaktan vazgeçti

Finans sektöründeki dev satın almayı Çin korkusu durdurdu
BLOOMBERG INTERNATIONAL 03 01 2018, 16:38

Online perakendecilikte Amazon'un en yakın rakibi Alibaba'ya ait finans kuruluşu Ant Financial, ABD hükümetinden gelen itirazlar sonucu Dallas merkezli para transferi şirketi MoneyGram'ı satın almaktan vazgeçti.

Ant ve MoneyGram yaptıkları basın açıklamasında havale ve dijital ödemede ortak bir inisiyatif üzerinde çalışacaklarını duyurdu.

MoneyGram CEO'su Alex Homes salı günü yaptığı açıklamada "Jeopolitik ortam, ilk para transferimizi duyurduğumuzdan bu yana çok değişti. ABD hükümetiyle uzlaşmak için çok çabalamamıza rağmen ABD Yabancı Satın Alma Komitesi'nin (CFIUS) bu satın almaya razı olmayacağı netleşti" ifadesini kullandı. 

Ant Financial'ın satın alma teklifini CFIUS'a defalarca iletmesine rağmen Temsilciler Meclisi üyeleri bu satın almanın kötü niyetli aktörlerin, MoneyGram kullanan ABD'li ordu personeli ve  ailelerinin bilgilerine ulaşmasına neden olabileceğini söylemişti.

Moneygram'a 30 milyon dolarlık fesih ücreti ödeyen Ant Financial, şirketin genel merkezini ve çalışanlarını ABD'de tutacakları sözünü vermişti. 

 Gelecek yıl halka arz edilmesi beklenen Ant Financial'ın MoneyGram'ı 1,2 milyar dolara satın alması, Çinli finans kuruluşunun 200'den fazla ülkede 350 bin noktaya ulaşması anlamına geliyordu. İptal kararının ardından MoneyGram'ın hisseleri yüzde 17 geriledi.  Yatırım grubu CLSA'nın 2016 verilerine göre Ant'ın değeri 75 milyar dolar civarında.

"Teknoloji şirketleri mevcut durumu anlıyor ve yaklaşımlarını değiştiriyorlar. Daha fazla organik çalışıyor, daha fazla stratejik ittifak kuruyorlar" diyen  China Renaissance Satın Alma Birleşme Direktörü Jeremy Choy, "Bize göre bu şirketlerin ABD'de hiçbir şey yapmayacağı trendini başlatmaz. Birçok teknoloji firması inanılmaz derece küreselleşiyor. ABD'ye girmek zorundalar. Ancak, eskisine kıyasla bir hedef bulma ve o hedefin hepsini satın alma daha dolaylı olacak" ifadelerini kullandı.

ÇİN HASSASİYETİ

Varlık yönetimi, sigorta, tüketici kredileri ve çekler gibi hizmetler veren Çin'in en büyük finansal kuruluşunun Hindistan, Tayland, Güney Kore ve Fransa'da önemli ortaklıkları bulunuyor. 

ABD- Çin ticaretinin adil olmadığını savunan Donald Trump'ın göreve gelmesinden bu yana Amerikan yasa koyucular, Çinli şirketlerin ABD'li firmaları satın almasına mesafeli. Meclis üyeleri sıklıkla ulusal güvenliğin korunması için gerekli uygulama değişikliklerinin yapılması konusunda CFIUS'a baskı yapıyor.

Trump’ın, ABD’deki ticaret açığının sorumlusu olarak gördüğü ülkelerin başında Çin geliyor. ABD Başkanı 2017'de aralarında Çin’in de bulunduğu ülkelerle ticari ilişkilerin incelenmesini hedefleyen kararnamelere imza atmıştı. Son olarak Lattice Semiconductor Corp'un da Çinli bir firmaya satılması engellenmişti.  

Yukarı

Business HT×