BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Finansta 10 yılın en büyük düzenlemesi hayatta

Finansta 10 yılın en büyük düzenlemesi olarak adlandırılan MiFID hayata geçti.

Finansta 10 yılın en büyük düzenlemesi hayatta
BLOOMBERG 03 01 2018, 15:59

Yedi yıllık hazırlığın, 2 milyar dolarlık bir maliyetin ardından Avrupa’da son on yılın en büyük regülasyon değişimi olan MiFID II nihayet bugün yürürlüğe girdi. Yatırımcılar regülasyon değişikliğine karşı temkinli davranmayı tercih etti.

Konuya yakın iki brokera göre işlem hacimleri değişikliklerin uygulanmasıyla düşüş kaydederken Avrupa’da bir aracı kurumda adeta yaprak kıpırdamadı.

Finans endüstrisi araştırma raporlarından kör havuza kadar birçok regülasyon değişikliği ile karşı karşıya. Aracı kurumlar Salı akşamı bile MiFID II kuralları altında nasıl işlem gerçekleştirecekleri konusunda toplantılar gerçekleştirdi.

Büyük aracı kurumlardan TP ICAP Plc Çarşamba günü tahvil, swap ve diğer menkul kıymetlerde normalden daha düşük işlem hacmi beklediklerini belirtti. Konuya yakın bir kaynağa göre bir başka aracı kurum müşterilerine geçtiğimiz işlem haftasından 3 Ocak’a kadar swap işlem emirlerini kabul etmeyeceğini duyurdu.

Nomura Holdings Inc’in Hong Kong merkezli Instinet Pacisifc Services işlem başkanı Neil McLean, "Müşterileri yeni kurallar çerçevesinde kategorize etmekte zorluklar var" diye konuştu.

McLean özellikle Avrupa’da müşteriler yeni kurallara alışana kadar daha az işlem beklediğini sözlerine eklerken Asya’da işlem hacminin Japonya tatili sebebiyle de düşük olduğunu kaydetti.

Yeni kurallar bankalara pasif yatırım alanında büyüme fırsatı verirken butik yatırım kuruluşlarının daha az maliyetli işlem sunmasıyla daha sert rekabeti de öngörüyor.

Perakende bankacılık yatırım tavsiyesi ve portföy yönetiminde getirilen bazı yasaklardan zarar görebilir. S&P Global Ratings Analisti Giles Edwards Salı günü yayımladığı notta bireysel ve kurumsal müşterilerine fon sunan bankaların yıllık ücret aldıklarını hatırlattı.

Edwards "Uzun vadede kuralların daha belirgin olmasıyla kazanan ve kaybedenlerin kimler olacağı daha da netleşecek. Muhtemelen kaybedenler kazananlardan daha kalabalık olacak" dedi.

HALKA ARZ SORUNU

MiFID II mevzuatı araştırma hizmetinde ayrı fiyatlama öngörmesi sebebiyle küçük firmaların araştırma raporlarına daha az girmesine yol açabilir. Bunun da halka arzlarda isteksizlik yaratabileceği belirtiliyor.

Cavendish Varlık Yönetimi İngiltere Hisse Yöneticisi Nick Burchett, "Eğer bir broker sadece yatırımcıların araştırma için para verebileceği şirketleri pazarlarsa bu alanda para kazanmak giderek zorlaşabilir" diye konuştu. Burchett "Eğer firmalar konsantre bir hissedar tabanıyla karşı karşıya kalırsa, sermayeye sınırlı erişim halka arz düşünen şirketler için büyük engel olacak" diye konuştu.

Yeni kurallara göre varlık yöneticileri satın almadığı araştırma notlarını alamayacak. Bir yatırım bankasının otomatik bir e-posta yollayarak artık analiz gönderilmesinin istenmemesi gerektiğini belirtti ve buna uyulacağı yönünde kişilerden yazılı yanıt talep etti.

DÜŞEN FİYATLAR

Analiz ve araştırma fiyatlarının ayrıştırması da araştırmaya ödenen fiyatları düşürdü. Sydney merkezli, 140 milyar dolar büyüklüğündeki fon AMP Capital, analiz ve araştırmaları için ödenen ücretin geçen seneye göre yüzde 30 ila 50 arasında düşmesini bekliyor.

1 milyar doları aşan bir hedge fonunun COO’suna göre bazı aracı kurumlar araştırma gelirlerinin sürekliliği için fiyatları düşürdü. Bir başka hisse odaklı fonun yöneticisi de araştırma raporlarına yıllık ortalama 21.000 dolar ödediğini açıkladı.

Bu düşük fiyatların gelecekte farklı sonuçları olabilir. ERIC kurucu ortağı Russell Napier İngiliz düzenleyici kurumunun, araştırma piyasasında fiyat savaşları görmesi durumunda müdahale edebileceğini belirtti. 

Yukarı

Business HT×