BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0133 % -0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0116
% -0,02
1,0784
% -0,04
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kooperatifçilere bakandan 'çalışma' müjdesi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Üreticiden tüketiciye doğrudan ürün arzını sağlayacak kooperatifçiliğin geliştirilmesi için çalışma başlattık" dedi.

Kooperatifçilere bakandan 'çalışma' müjdesi
03 01 2018, 11:03

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ürün fiyatlarının, tarladan markete katbekat artmasının yarattığı mağduriyeti gündeme getirdiği soru önergesine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’den yanıt geldi. Bakan Zeybekçi, üreticiden tüketiciye doğrudan ürün arzını sağlayacak kooperatifçiliğin geliştirilmesi için çalışma başlattıklarını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Ülkemizde üreticiden doğrudan alım yapan AVM'lerde ve marketlerde ürün satış fiyatının üretici satış fiyatlarına göre oldukça yüksek tutulduğu görülmektedir. Birden çok aracı ile el değiştiren ürün fiyatlarına eş deş market fiyatları oluşması serbest piyasa anlayışı ile olağan görülse de vatandaşın mağduriyetini artıcı olmaktadır” dedi.

Ömer Fethi Gürer, “Tüccara oranla daha uygun fiyatla ürün satmaları için doğrudan alım yetkisi verilen marketlerin, fiyat oluşumunun gözden geçirilmesi ve sağlanan ek uygulamaların amacına uyan biçimde uygulanmasına yönelik bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?” diye sordu. 

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, sebze ve meyve ticaretinin serbest rekabet şartları içinde yapılmasının 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun amaçları arasında yer aldığını belirtti.

Bakan Zeybekçi, “Üreticilerin piyasada daha aktif rol alabilmesine yönelik olarak üretici örgütlerinin depolama, lojistik ve pazarlama alt yapılarının desteklenmesi ve bu örgütlere vergisel avantajların sağlanması ile üreticiden tüketiciye doğrudan ürün arzını sağlayacak kooperatifçiliğin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.

Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili açıklamasında, “Üretici girdi fiyatları nedeni ile ürünün satışını maliyetine gerçekleştirmek durumunda kalırken tüketiciye erişim noktasına kadar fiyatlarda aşırı değişkenlik tüketiciyi mağdur etmektedir. Hem üretici hem tüketici açısından oluşan durumun üretici ve tüketici lehine düzenlenmesi şart ve gereklidir. Üreten ürettiği ürünü değerine satabilmeli, tüketicinin aracılar nedeni ile katlanan ürün fiyatını daha uyguna alabilmesinin yolu açılmalıdır” dedi. 

 

Yukarı

Business HT×