BIST 100 8.979,64 % 1,96
USD/TRY 32,3297 % 0,12
EUR/TRY 35,0852 % 0,04
Piyasalar
8.980,29
% 1,97
32,3297
% 0,12
35,0852
% 0,04
1,0792
% -0,33
47,62
-0,31
2.210,20
% 0,70
87,20
% 1,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Finansın en büyük oyuncularından yeni risk uyarısı

İş dünyasının kaderini belirleyen 200'den fazla şirketin yöneticileri iklim değişikliğini geleceğin en büyük riskleri arasında sayıyor

Finansın en büyük oyuncularından yeni risk uyarısı
BUSINESS INSIDER 02 01 2018, 16:40

Toplamda 81,7 trilyon dolarlık bir varlığı yöneten 200'den fazla şirket, iklim değişikliğinin yaptıkları işleri riske soktuğunu belirterek, dünyaya bıraktıkları izi azaltmak üzere yeni inisiyatifler üzerinde çalışma kararı aldı.

Buna göre dördüncü çeyrek raporlarına su ve enerji kullanımı gibi iklim bağlantılı konular da eklenerek, yatırımcılara ve hissedarlara iklim değişikliği riskinin yönetilip yönetilemediği gösterilecek.

Ekonomi yayıncılığı devi Bloomberg'ün kurucusu Michael Bloomberg ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney önderliğinde İklim Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü (Task Force on Climate-Related Financial Disclosures/TCFD) inisiyatifi kapsamında alınan kararı imzalayan şirket sayısı 237.

Bloomberg, CNN'e yaptığı açıklamada "Yatırımcılar ne yaptıklarını severse, değerlemeler artacak, hisseleri ve primleri büyüyecektir" ifadesini kullandı.

Carney ise '"Fırsatları görebilen ve riskleri yönetebilen ve cevapları bilmeyen şirketler arasında ayrım yapmak istiyoruz' diyen bir finansal sektör var. Son grupta olmak bundan böyle acayip olacak" ifadesini kullandı.

DÜNYA BANKASI BAZI PETROL PROJELERİNDEN DESTEĞİNİ ÇEKİYOR

TCFD, dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, uluslararası bankacılık devi JP Morgan Chase, gibi yatırımcılar ile Vanguard gibi ortak fon yöneticilerini kapsıyor. Danimarka'nın 40 milyar dolar değerinde PKA adlı emeklilik fonu yöneticisi de TCFD'nin bir parçası.

6 trilyon dolarlık varlığı yöneten BlackRock, yatırım yaptıkları ve iklim değişikliği riskiyle karşı karşıya olan 120 şirkete gönderdikleri mektupta kayıtlı iklim verilerini kendilerine göndermelerini istedi.

Blackrock'ın mektubunun ulaştığı şirketlerden Hollanda menşeli petrokimya devi Shell, karbon emisyonunu 2035'e kadar yüzde 20, 2050'ye kadar yüzde 50 oranında azaltacağı sözünü verdi.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada yer ve su altındaki ham petrol ve doğal gazı sondaj yoluyla çıkaran upstream (yukarı yönlü) projelere 2019'dan itibaren finansman sağlamayacağını duyurdu. Ancak dev Banka, ham petrolün rafine edilmesini, arıtılmasını ve petrol ürünlerinin dağıtımı ve pazarlanmasını içeren downstream (aşağı yönlü) projeleri desteklemeyi sürdürecek.

JP Morgan'ın Sürdürülebilirlik Şefi Matthew Arnold, kararın iklim değişikliği riskinin şeffaflığının artırılması için atılan adımın önemli olduğunu söyleyerek y  atırım yaptıkları şirketlerden detaylı rapor istediklerini belirtti. 

Merkezi ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan petrol ve doğalgaz şirketi Exxon Mobil, hissedarlarıyla aylarca yaşadığı sorunlar sonrası iklim değişikliğini nasıl etkiledikleri ve çevre politikalarını içeren bir rapor yayınlamayı kabul etti. Paris Anlaşması'ndan kabul edilen 2 santigrat derecelik kabron salınımı sınırına ne kadar uyduklarını da gösterecek raporda şirketin düşük karbon salımı ile ilgili nasıl bir politika izleyeceği de belirtilecek.

Fransız sigortacılık devi AXA da 2020'ye kadar "yeşil yatırımını" dörde katlayarak 14 milyar dolara çıkaracağı sözünü verdi.

YILAN HİKAYESİNE DÖNEN ANTLAŞMA

İş dünyasının iklim değişikliği kararı oldukça kritik bir dönemde geldi. Zira ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama'nın iklim politikalarını reddederek  karbon salınımını düşürmeyi amaçlayan Paris Antlaşması'ndan ayrılacaklarını ağustos ayında Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirmişti. 

Aralık 2015'te Paris'te yapılan 21'nci BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) onaylanan Antlaşma, Nisan 2016'da 190'dan fazla ülke tarafından imzalanmıştı. 

Obama'nın en büyük destekçisi olduğu ve müzakerelerine liderlik ettiği anlaşmanın ana hedefi, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması olarak belirlenmişti. 

Climate Tracker'ın raporuna göre dünya, Paris Antlaşması hedefinden çoktan çıkmış durumda. Eğer bu şekilde devam edilirse, yüzyılın sonunda sıcaklıklar ortalama 3,2 derece artmış olacak.

Yukarı

Business HT×