BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Üçüncü çeyrekteki kadar büyüme beklemiyoruz"

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan açıklamalar

"Üçüncü çeyrekteki kadar büyüme beklemiyoruz"
25 12 2017, 14:55

Üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 ile dünya rekoru kıran büyümenin dördüncü çeyrekte devam etmiş olması beklenmiyor.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "4. çeyrekte 3. çeyrek kadar büyüme beklemiyoruz" dedi. Yılmaz, 2018 yılında süper teşviklerin geleceğini de söyledi.

Ekonomi muhabirleri ile kahvaltıda buluşan Yılmaz, "Geçen yıl Orta Vadeli Program hazırlanırken 2017 yılı için 4,4 büyüme öngörülmüştü. Şu anda 4. çeyreği sıfır kabul etseniz dahi 5,5 rakamına ulaştığımızı gösteriyor. 4. çeyrekle birlikte yüzde 7 civarında büyüme hızı bekliyoruz. İlk 9 ayda ortalama büyümemiz yüzde 7,4 olarak yüksek bir rakama ulaştı. 4. çeyrek ile ilgili öncü göstergelere baktığımızda büyüme performansının devam ettiğini görüyoruz. Ancak, 3. çeyrek kadar yüksek bir büyüme beklemiyoruz. Türkiye'nin, yüzde 7 gibi bir büyümeyle 2017 yılını kapatmasını öngörüyoruz." dedi.

"BU BÜYÜME İSTİHDAM DOSTU BÜYÜME"

Yılmaz, hissedilen büyüme tartışmalarına ise istihdam yanıtı verdi.

Genel Başkan Yardımcısı, "Bu büyüme istihdam dostu bir büyüme. 'Büyüdükte ne oldu, hayatımıza yansımaları ne oldu?' diye bir tartışma var. Bunun en güzel örneği istihdamdır. Eylül dönemi istihdam artış verileri 1 milyon 233 bin yeni istihdamdır. Katılım oranlarımızda yüksek bir artış olduğu için işsizlik tek haneli rakamlara düşmedi. Gelecek yıl bir taraftan büyüme, diğer taraftan da istihdam konularında güçlü bir duruş sergilemeye devam edeceğiz." dedi.

Yılmaz, 2018 yılına baktığımız zaman büyüme patikamızın yüzde 5,5 civarında gelişmesini görüyoruz. 2020'ye kadar yüzde 5,5 ortalama büyüme öngörümüz var. Bunu yine istihdam dostu gerçekleştirme amacımız var. Yılda ortalama 1 milyon yeni istihdam oluşturma hedefimiz var. 2020'ye kadar 3 milyonu aşan yeni bir istihdam hedefi söz konusu." açıklamasında bulundu.

2018'DE SÜPER TEŞVİKLER GELİYOR

2018 yılında süper teşvikler geliyor diyen Yılmaz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Çok önemli iistihdam teşvikleri getiriyoruz. İş başında eğitim konusunda çok cömert teşviklerimiz var. Bilişim ve imalat sektörlerine yönelik daha ayrıcalıklı teşvikler getirmiş durumdayız. Büyük proje teşviklerimiz uzun süredir çalışılıyor. Belli bir olgunluğa geldi ve 2018 yılı süper teşvikler dediğimiz proje tekliflerinin de hayata geçirildiği bir yıl olacak. Özellikle ithalatın ikame edilmesinde, cari açığın düşürülmesinde büyük teşviklerin önemli bir etkisi olacak. Özellikle 70 milyar TL'lik bir büyüklükten bahsediyoruz. 10 civarında proje söz konusu. Ama bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bunlardan bir kısmının yakın zamanda olgunlaşacağını tahmin ediyorum. Yeni yılda süper teşviklerle ilgili olumlu haberleri kamuoyumuz duymuş olacak ve Türkiye teşvik sistemi itibariyle yeni bir döneme girmiş olacak."

HAZİNE KUR RİSKİNİ AZALTACAK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYOR

Son olarak Yılmaz, döviz geliri olmayan ve bu anlamda yüksek risk taşıyan işletmelerin borçlanmalarına sınırlar getiren çalışmalara ilişkin verdigi bilgiler kapsamında da şöyle dedi:

"Ülkemizi belli risklere karşı sigortalayan, özellikle küçük işletmelerimizin daha emin bir ortamda çalışmalarını sağlayıcı düzenlemeler konusunda hazinemiz özellikle kur riskini azaltacak çalışmalar yürütüyor. Geçmiş dönemde döviz borçlanmaları konusunda kısıtlamalar getirmiştik. Aynı mantık küçük işletmeler için de geçerli. Özellikle döviz geliri olmayan ve bu anlamda yüksek risk taşıyan işletmelerin borçlanmalarına sınırlar getiren bir yaklaşım söz konusu. Bir taraftan da bu borçları çeşitli yöntemlerle bu riskleri azaltıcı mekanizmalar söz konusu. Hazinemiz bu konularda çalışmalar yapıyor. Tamamlandığında kamuoyuyla paylaşılacak ama temel yaklaşımımız, döviz kazancı olmayanların dövizle borçlanmasını sınırlamaktır. Çalışma belli bir olgunluğa geldi. Bunlarla birlikte Orta Vadeli Program çerçevesinde bir trilyon doları aşan milli gelir hedefimiz var. 13 bin doları aşan kişi başı gelir hedefimiz var. Bunları gerçekleştirdiğimiz zaman Türkiye, yüksek gelirli ülkeler ligine adım atlamış olacak."

 

Yukarı

Business HT×