BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,9025 % 0,11
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,9034
% 0,12
1,0710
% 0,08
45,35
0,00
2.318,36
% -0,16
88,34
% -0,09
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Atilla davasında jüriden karar çıkmadı

Jüri üyeleri sanık Atilla'nın suçlu olup olmadığını belirlemek için yaptığı görüşmelerin ikinci günün de bir karara varamadı.

Atilla davasında jüriden karar çıkmadı
AA 22 12 2017, 09:00

ABD'nin İran'a yaptırımlarını delmekle suçlanan ve New York'ta tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada sanık Atilla'nın suçlu olup olmadığını belirlemek için görüşmelere başlayan jüri üyeleri ikinci günde (Perşembe) de bir karara varamadı. 

Görüşmelere çarşamba öğleden sonra başlayan jüri üyeleri, davanın yargıcı Richard Berman'dan FETÖ mensubu firari eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz'ın 13 Aralık tarihinde verdiği ifadesinin bir bölümünü inceleme ve kendilerine verilen yasal talimatların bazı bölümlerine açıklık getirilmesi taleplerinde bulundu.

Savcılık ve savunma makamlarının ilk talep üzerinde anlaşması üzerine jüri üylerine Korkmaz'ın ifadelerinin transkripti gönderildi

Jürinin ikinci talebi üzerinde bir uzlaşmaya varılamaması üzerine Yargıç Berman, savcılık ve savunma makamından cuma günü yerel saat ile 8:00'da (TSİ:16:00) toplanıp bir bir karara varmalarını istedi.

Atilla'ya atfedilen suçlar arasında ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek, ABD'yi aldatma suçuna iştirak etmek, ABD bankalarını dolandırmak, ABD bankalarını dolandırmaya iştirak etmek, kara para aklamak ve kara para aklama suçuna iştirak etmek bulunuyor. 

 

Bugün (Cuma) görüşmelerine devam edecek olan 12 Jüri üyesinin Atilla'ya yöneltilen 6 farklı suçun her birine ayrı ayrı karar vermesi ve bütün kararları oybirliğiyle alması gerekiyor.

Jürinin karar üzerinde uzlaşamaması durumunda ise davanın yargıcının "yeniden yargılama" kararı alma olanağı bulunuyor.

AVUKATLARDAN "DAVANIN HÜKÜMSÜZ KILINMASI" TALEBİ

Atilla'nın avukatları mahkemeye ikinci kez "davanın hükümsüz kılınması" talebinde bulunmuştu. 

Savunma makamı, mahkemeye sunduğu itiraz dilekçesinde 17-25 Aralık'tan sonra eski Bankalar Yeminli Murakıbı Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) firarisi Osman Zeki Canıtez'in hazırladığı raporun savcılık tarafından Atilla'yı suçlamak üzere kullanıldığını ve "deliller arasında yer almayan" raporun jüri önüne getirilmesi nedeniyle hatalı yargılama yapıldığını savunmuştu. 

 

Deliller arasında yer almayan bir raporun mahkeme huzuruna getirilmesinin "jüri üyelerinde önyargıya sebep olacağı" gerekçesiyle yasal olarak önemli bir sorun doğuracağına dikkati çeken savunma makamı, savcılığın çapraz sorgusunda "Atilla'nın İran yaptırımlarını ihlal ettiğini savunan bir uzman (Canıtez'in) raporunu sunduğunu", bu raporun deliller arasında olmadığını ve bunun jüri üyelerini yanlış yönlendirdiğini bildirmişti.

Savcılık makamından da bir dilekçe sunması talebinde bulunan Yargıç Berman, savunma makamının itirazına ilişkin kararını henüz açıklamadı.

 

Yukarı

Business HT×