BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"KGF 213 bin kişiye istihdam yarattı"

KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, Busines HT Live yayınına katıldı.

KGF Genel Müdürü'nden Business HT'ye özel açıklamalar
BUSINESSHT 19 12 2017, 09:09

Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, kendi kefaletleri ile kredi kullanan 320 bin firmayı incelediklerinde 213 bin yeni istihdam yarattıklarını söyledi. 

Gergerli, BusinessHT Live yayınına katılarak sosyal medya üzerinden gelen soruları yanıtladı. 

KGF kredilerinin istihdama katkı sunduğunu söyleyen Gergerli, "Bizim kefaletimizle kredi kullanan 320 bin firmayı incelediğimizde, Aralık 2016 ile Haziran 2017'yi mukayese ettiğimizde bu 320 bin firmanın istihdamında ilave istihdam artışı sağlandığını görüyoruz" diye konuştu.   

Gergerli 2017 üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde gelen büyüme ve makine teçhizat yatırımlarının tekrar büyüme ivmesine girmesiyle KGF kredilerinin amacına ulaştığına dikkat çekti. 

Gergerli KGF kapsamında 221 milyar liralık kredi kullandırıldığını bu kredilerin yüzde 31'inin imalat sanayisine gittiğini söyledi. 2017'de tahsilatı gecikmiş kredi oranı ise binde 3 oldu.  

Gergerli yeni dönemde yatırım ve ihracatın öne çıkarılmasını önemsediklerini de ekledi. Gergerli KGF'nin kendi verdiği kredilerde kadın girişimcilerin pozitif ayrımcılığa tutulduğunu da söyledi. Kadın girişimcilerin taahhütlerine sadık kaldığını söyleyen Gergerli KOSGEB üzerinden gelen bu kredi kefalet taleplerine yanıt vermeye devam edeceklerini belirtti. 

KGF'nin kalıcı olup olmayacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan Gergerli KGF'nin kalıcı olması gerektiğini düşündüklerini söyledi. 

Gergerli, 12 leasing şirketi ve 27 banka ile çalıştıklarını, bunun da sektörün yüzde 99'unu kapsadığına da dikkat çekti. 

Mevduat faizleri üzerinde KGF'nin etkisi üzerine gelen soruya Gergerli "KGF'nin en yoğun kullanıldığı dönem Mart ve Nisan oldu. O dönemde bankalar pazar payını yönlendirmeye gayret göstermiş olabilirler. Ama bunun mevduat faizlerindeki etkisi sınırlı oldu. Bankalar yurt dışından da fon buldu. 2018'de bu konuda baskı olmayacağını düşünüyorum." yanıtını verdi. 

Gergerli 2018 limitlerinin de yakında açıklanacağını söyledi. 

KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, Business HT Live yayınında izleyicilerin sorularına karşılık şu değerlendirmeleri yaptı. 

İzleyicilerden "KGF amacına ulaştı mı? Doğru kişilere bu krediler gitti mi?" gibi sorular geliyordu. Yüzde 11’lik bir büyüme oranı, beş çeyrekten sonra büyüyen bir makine teçhizat rakamı gördükten sonra, artık bu eleştiriler bertaraf oldu diyebilir miyiz?

Kesinlikle… Hem 2017’de beklentinin üzerindeki büyüme hem makine teçhizat yatırımları bizim doğru yolda olduğumuzu bir kez daha herkese kanıtladı. Yaklaşık 221 milyarlık kredi kullandırıldı ve bu kullandırılan kredilerin ağırlıklı kısmı imalat sanayine gitti. Yüzde 31’i imalat sanayinde kullandırılan krediler. Bu şu anlama geliyor; firmaların tekrar üretim yapması, tekrar yatırım yapması ve büyümenin gerçekleşen rakamlar gibi devam etmesi. Amacına ulaştı bence…

Önümüzdeki süreçle alakalı hedefler paylaştınız. Gelecek sene ile 140 milyar TL’lik bir telaffuzunuz oldu. Net bir biçimde ifade ediyorsunuz; bunun 25 milyarlık kısmı bu seneki tahsilât, 63 milyarlık kısmı gelecek seneki tahsilâttan kaynaklı, 50 milyarı da yeni gelecek ve Bakanlar Kurulu’nun onayı bekleniyor diye bir açıklamanız var. 2018 yılında bu kredileri almak için yeni şartlar söz konusu olacak mı?

Aslında yasal düzenleme 250 milyarlık bir kefalet için yapılmıştı. Ancak Hazine ile protokolümüz 250 milyarlık kredinin 200 milyarlık kısmı ile sınırlıydı. Dolayısıyla 50 milyarlık bir limitimiz daha önce hiç kullanılmamış bir limit. Bir de 2017 kullandırımları ve 2018 kullandırımlarından geri dönüşlerin tekrar kullandırılmasıyla var olan kredilerin rotatif hale getirilmesi söz konusu.

Bunlar kullandırılırken, yatırım ve işletme kredisi şeklinde kullandırılmıştı. Yatırım kredileri 10 yıla kadar vadeler, işletme kredileri 5 yıl vadeye kadar kullandırılabiliyordu. Yeni dönemde biraz daha ihracat ve yatırıma dönük kredilerin öne çıkmasını istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin büyümesi için ihracat ve yatırım çok önemli. Yeni dönemde de başta ihracatçının ve yatırımların finansmanı olacak.

KGF ne kadar kalıcı? 2018 için 140 milyar TL’den bahsediyorsunuz. Peki, 2019, 2020 ve sonrası için KGF devam edecek mi?

Dünyaya bakmamız lazım. Yani dünyada gelişmiş ekonomilerde de KGF’ler var. Üstelik bizim ülkemizde 26- 27 yıldır KGF var. Türkiye’de tek bir KGF var o da KGF A.Ş. ve 1991 yılında kurulmuş. Yeni değil aslında. Hayatımızda kısıtlı olmuş ama her zaman olmuş.

Şimdi gelişmiş bir ekonomiden örnek veriyim; dünyanın en büyük 10’uncu ekonomisi G. Kore’nin kredi garanti kurumu KODIT isminde ve 1976 yılında kurulmuştur. 40 yılı aşkın bir süredir var. Bugün kişi başı milli geliri 35-36 bin dolarlarda olan 10’uncu büyük ekonomi olmasına rağmen sadece KOBİ’leri değil, KOBİ üzerindeki büyük işletmeleri de kefaletle destekleyen KODIT örneğine baktığımızda; hayatın her döneminde ekonominin büyümesi için bu tür araçların yapısal olarak kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. KGF’nin de Türkiye ekonomisinde de bundan sonra kalıcı bir faktör olarak devam etmesi ekonomik kalkınmaya, büyümeye katkı sağlaması gerektiğini ortaya koyuyoruz.

Bankalarda KGF kredisi kullandırılırken, tahsili gecikmiş alacakların yapılandırıldığına ilişkin söylentiler de var. Takipçisi oluyor musunuz?

Oluyoruz. Bizim kefalet verdiğimiz kredilerin hangi grupta izlendiğine bakıyoruz… Bizim sorumluluğumuzda.
Karşılıklar yönetmeliği gereğince birinci grup ya da ikinci grup kredilere biz kefalet veriyoruz. Üçüncü, dördüncü ve beşinci grup kredilere zaten kredi vermiyoruz. Nitekim bizim kullandırdığımız kredilerin yüzde 54’ü ilk defa kredi kullandırımları, yüzde 33’ü ilave kredi kullandırımları sadece yüzde 5’i yenileme ve finansmanı oluşturuyor. 

 

Gelecek sene yeni krediler için belli bir yüzde olacak mı?

Kullandırılacak kredilerin ağırlıklı kısmını yenileme şeklinde değil, yeni kredi şeklinde olacağını düşünüyoruz. Çünkü kredi kullanan firmaların durumuna baktığımızda birçok firmanın ilave yatırım, ilave makine alımı için taleplerinin olduğunu, kapasite kullanım oranlarının hızlıca yukarı yönlü gittiğini, 24 saat çalışan üretim yapan firmaların çoğunlukta olduğunu görüyoruz.

Dolayısıyla önümüzdeki önem yatırım kredileri şeklinde yeni kredi kullandırımlarının ya da ihracatın finansmanına dönük işletme sermayesi şeklinde kredi kullandırımlarının yoğunluklu olacağını bunu da yönlendireceğimizi düşünüyoruz.

Peki, önümüzdeki süreçte bu kredilerin tahsisi konusunda daha aktif bir KGF görecek miyiz?

Mevcutta “KGF nedir?”diye sorarsanız bana aslında, “KGF bir derecelendirme sistemidir” derim. Geçmişte 35-40 güne varan değerlendirme süreçlerimiz vardı. Konvansiyonel yöntemlerle kredileri değerlendiriyorduk. Ancak, bugün geldiğimiz noktada 27 banka, 12 leasing firmasıyla çalışıyoruz ve sektörünün yüzde 98-99’unu kapsıyor. Tüm bankaların ve leasinglerin derecelendirme sistemleri entegre eden yeni bir derecelendirme sistemidir. 24 saatte cevap verebilen, çok interaktif, odağına bankalara güveni alan bir yapıyız. Çünkü Türk bankacılık sistemi dünyanın en iyi bankacılık sektörlerinden ve en kurumsal yapılarından biridir. 2001’den sonra bütün Türk bankaları rating yapılarını kurdu ve uygun derecelendirme sistemi çoğu bankada var. Bizim geliştirdiğimiz rating yapısı da kendi oto kontrolünü de yapan bir yapı.

İşsizlik rakamlarının azalmasına ne zaman katkı sağlayacak?

Bizim kefaletimizle kredi kullanan 320 bin firmayı izlediğimizde Aralık 2016- Haziran 2017 ile mukayese ettiğimizde bu 320 bin firmanın istihdamında da 213 bin ilave istihdam artışı sağlandığını görüyoruz. Nitekim 2017’de en son Sayın Cumhurbaşkanımızın da himayesinde yapılan istihdam şurasında açıklanan rakamı siz de biliyorsunuz; 1 buçuk milyon ilave istihdam sağlandı. Ama Türkiye genç nüfusu çok olan, dolayısıyla büyüme trendini sırf bunun için devam ettirmesi gereken bir ülke. Türkiye daha çok büyümeli ki daha çok iş alanı açılsın ve istihdam artsın. Yani “bütün bu kredilerin firmalara kullandırılmasının çıktısı nedir?” diye sorarsanız istihdam artışıdır.

Krediler verilirken kredi notunu banka kriterleri şartlar arasına koyuyor mu?

Her bankanın derecelendirme sistemini alıyoruz zaten.

Bundan sonraki krediler daha çok ihracat ağırlıklı mı olur?

İhracat ve yatırım ağırlıklı olacak.

Kadın girişimci için de belli bir pay ayıracaksınız dimi? Belli bir rakam var mı?

Rakam söylemem mümkün değil şu an. Bizim KGF’nin öz kaynaklarından verdiği garantilerde kadın girişimciler hep pozitif ayrımcılığa tabi tutuluyor. Bize talepleri geldiğinde kadın girişimcilerin özellikle KOSGEB üzerinden gelir yani aracı banka yok. KOSGEB’e biz teminat mektubunu veririz. Kadın girişimci KOSGEB’ten hibeyi alır. Şunu da söyleyelim kadın girişimciler taahhütlerine çok bağlı bugüne kadar hiçbir kadın girişimci de paramız batmadı. Destek vermeye devam edeceğiz.

Bu sene içinde tazmin ettiğiniz kredi miktarı nedir?

2017’de şu an için gerçekleşen tahsili gecikmiş alacak oranı binde 3

KGF 2018 limitleri ne zaman açılacak?

Hazırlıklarımız yapıyoruz en kısa zamanda.

KGF’nin enflasyon ve kur üzerindeki etkileri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bizim kur üzerinde pozitif bir etkimiz oldu. Kurların aşağı gelmesinde KGF kredilerinin olumlu etkisi oldu. Enflasyon üzerinde gene KGF’nin olumlu bir etkisi vardır. Çünkü bizim kredilerin büyük bir kısmı yatırıma gidiyor. Tüketime gitmiyor. 

Kredi kullandırılanlar bu kredilerler neler yapıyor? Sahada nabız yokluyorsunuz dimi? Neler görüyorsunuz?

Sahayı çok geziyoruz. Anadolu’nun birçok organize sanayi bölgesini, birçok işletmesini geziyoruz. Sahada gördüğümüz şey şu; bütün işletmeciler umutla üretimlerini arttırıyorlar, imkanların daha çok açılmasını ve daha çok yatırım yapmak istediklerini, üretim yapmak istedikleri, kapasitelerini arttırmak istediklerini ve dolayısıyla istihdamlarını arttırmak istediklerini söylüyorlar.

KGF’nin daha da büyümesine gerek var mı?

İhtiyaç olursa büyümesinin önünde bir engel yok.

Peki hedef OVP büyüme hedefini mi tutturmaktır? Yani ona göre mi ayarlanır KGF’nin her yıl ne kadar büyüyeceği?

Bence OVP büyümesinin üzerinde bir büyüme olur 2018’de.

Faizler tarafını da KGF’nin etkilediği çok konuşuldu. Mevduat faizlerinde, kredi faizlerinde bir miktar yukarı yönlü harekete sebebiyet verdiği de söyleniyor. 2018’de de bir faiz sarmalı öngörüyor musunuz? Çünkü KGF’nin burada bir etkisi olduğu gözüküyor.

2017’deki mevduat faiz oranlarındaki artışı değerlendirmek lazım… KGF’nin en yoğun kullandırım dönemi Mart ve Nisan 2017’de oldu. o dönem de bazı bankalar pazar paylarını arttırmaya dönük daha agresif bir yaklaşım göstermiş olabilir. O dönem de KOBİ kredileri pazar payını arttırmaya dönük faaliyetlerini desteklemeye için de kaynak tarafına yoğunlaşmış olabilirler. Fakat sınırlıdır o. Somut olarak şunu da biliyoruz; bazı bankalarımız yurtdışından kaynak temini ile bu kredileri finanse ettiğini hem uygun vadelerde hem de maliyetlerde uygun kredi kullandırdığını da biliyoruz. Dolayısıyla mevduat faizleri üzerinde böyle bir etkisi çok sınırlı ve dönemsel oldu. 2018’de buna ihtiyaç var mı? bence böyle etkisi olmayacak… çünkü bankalarımızın KGF limitleri belli dolayısıyla kendi içinde o limitleri çevirecek alt yapıları oluştu. 

"Eximbank KGF kredisi kullanamıyoruz neden? diye soran bir seyircimiz var.

Aslında kullanabilmeleri lazım… Eximbank’ın mevcutta 220 firmaya 1,8 milyarlık bir kullandırımı oldu. Halen 3,2’lik bir kaynak var Eximbank’ta. Firmalarımızın tabii ki değerlendirmesini yapar banka ve uygun gördüğü takdirde kredi verebilir. Limitleri var çünkü 3,2 milyar halen tanımlı limiti var. 

 

2018’de kredilerde sektörlerin ayrımlarında belli limitler olacak mı?

2017 yılını değerlendirdiğimizde işin kendi mecrasında akarken mutlaka her sektörün bir genel yapısı içinde limiti oluşuyor. Ama 2018’de biraz daha ihracat ve yatırımlara ağırlık verilmesi tercihimiz.

2018 yılı için öngörüleriniz nelerdir?

2018 yılı 2017 yılından daha iyi bir yıl olacak. Çünkü bugün gerçekleşmelere baktığımızda geleceğe daha umutla bakmamız mümkün. Son dönemde hızlı ekonomik büyüme, bu büyümenin arkasında yatırımlara dönük hızlı bir büyümenin olması, yatırımların makine teçhizat yatırımları şeklinde olması 2018’in üretimde ve istihdam da daha iyi bir yıl olmasını işaret ediyor.
KGF’nin bu yıl büyümeye bir/bir buçuk katkısı olduğunu görüyoruz. Acaba gelecek yılda böyle bir katkısı olur mu?
Büyüme için bizim gibi ülkelerde kredi genişlemesi önemlidir. Kredi genişlemesinin 2018’de de yüzde 15-18 bandında olabileceğini öngörüyoruz. Yüzde 15-18 bandında bir kredi büyümesinin KGF kefaletlerinin etkisiyle mümkün olabileceğini gördüğümüz için büyümede mutlaka KGF’nin de önemli bir payı olacaktır.

İzleyiciden gelen bir sorumuz ise şöyle; KGF kredileri kuşkusuz en çok faktoring kuruluşlarını etkiledi. Bu konuda herhangi bir düzenleme söz konusu mu?

KGF faktoringleri nasıl etkiledi anlamadım. Şöyle biz faktoringlere kefalet vermiyoruz. Öyle bir şey şu an gündemimizde yok. Dolayısıyla şöyle olmuştur; firmalar bankacılık sektöründen daha rahat kredi alabildiği için faktoringlere ihtiyaçları azalmıştır. Dolayısıyla faktoringler daha az iş yapmış olabilirler.

2018 KGF için yeni kriterler gelebilir mi?

Şu anda var olan kriterlerin devam edeceği şeklinde yeni kriterler gündemde yok. Bir kez daha altını çizelim yatırım ve ihracat ağırlıklı olmak istiyoruz.

KGF kredilerinde yapılandırma mümkün mü?

Mümkün. Zaten mevcut bakanlar kurulu kararı ilave 36 aya kadar bankaların var olan kredileri kullandırma imkânı sağlıyor. 

Yukarı

Business HT×