BIST 100 10.276,88 % 0,67
USD/TRY 32,3391 % -0,12
EUR/TRY 34,8040 % 0,05
Piyasalar
10.276,88
% 0,67
32,3391
% -0,12
34,8040
% 0,05
1,0763
% 0,34
44,76
-0,51
2.301,74
% -0,09
82,96
% -0,85
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yellen: İstihdam artsa da enflasyon hedefin altında

Yellen'dan kademeli faiz artırımına devam diyen güvercin açıklamalar

Yellen: İstihdam artsa da enflasyon hedefin altında
BUSINESSHT 13 12 2017, 22:33

Janet Yellen Fed başkanı olarak son FOMC basın toplantısında enflasyon tarafında güvercin bir duruş çizerken kademeli faiz artırımlarının da devam edeceğini söyledi.

Başkan Janet Yellen, "Her ne kadar Ocak'taki FOMC toplantısına da başkanlık edecek olsam da bu benim son basın toplantım. Bundan sonra yumuşak bir geçiş yaparak işlerimi halefim Powell'a devredeceğim. Amerikan Merkez Bankası'na başkanlık etmek benim için bir şerefti." dedi.

Yellen, FOMC projeksiyonlarındaki artışa paralel konuşarak, "Ekonominin ılımlı hızda gelişmesini bekliyoruz." dedi. Ayrıca, ekonominin devam eden güçlenmesinin kademeli faiz artışlarını destekleyeceğini de belirtti.

Yellen, son iki gündür bir kez daha ABD borsalarına pozitif yansıyan vergi reformun da ekonomiye katkısı olması beklediklerini ifade etti. Yellen, bu noktada FOMC üyelerinin bazılarının bir süredir vergi teşviklerini de projeksiyonlarına kattığını söyleyerek bu noktada tahmin değişikliklerinin reform değerlendirmesini yansıtmadığını belirtti. Piyasada da vergi reformu daha önceden fiyatlanmış bir katalist olarak görülüyor.

"EK FAİZ ARTIŞLARI GELEBİLİR"

Ayrıca Yellen, "Önümüzdeki yıllarda işgücü piyasasına katılımın güçlü olması bekleniyor. Kalıcı istihdam yaratılmasını, isithdam artışını bekliyoruz." dedi.

Fed Başkanı, enflasyon tarafında ise hala uzun vadeli hedefin altında kalındığına dikkat çekti ve "Fed'in enflasyon, istihdam hedeflerine ulaşmak için ek faiz artışları gelebilir. Ekonominin devam eden güçlenmesi kademeli faiz artışlarını destekleyecektir." dedi.

ENFLASYON YORUMU

Yellen, "İsithdamdaki artışa rağmen enflasyon hedefin altında seyrediyor. Enflalasyonu destekleyecek faktörlerin mükemmel olmadığının farkındayız. Tam istihdama yakınız, işgücü piyasasında aşırı büyüme yok." dedi.

Başkan, enflasyondaki zayıflığın muhtemelen geçici faktörlerden kaynaklandığı vurgusunu da tekrarladı ancak bunu FOMC üyelerinin görüşlerine dayandırdı. Yellen, "Enflasyonu neyin aşağı çektiği konusunda belirsizlik var ancak melsektaşlarımın çoğunluğu bunun geçici olduğunu düşünüyor." dedi.

Başkan, Fed'in para politikasını enflasyon görünümüne göre her an değiştirebileceğini de söyledi. Diğer taraftan açıklamada, bilanço normalleştirmesinin para politikası aracı olarak kullanılmayacağı da belirtildi.

BORSA YORUMU

Yellen, "Borsa bu yıl çok fazla değer kazandı ve geçtiğimiz aylarda genel varlık değerlemelerinin arttığını gördük, tarihsel oranların en yüksek seviyelerinde olduklarını vurgulamak lazım ama ekonomistler hangi değerlemenin uygun olduğunu söyleyemez bu da bunun yüksek olduğu anlamına gelmiyor. Elimizde yüksek büyüme, düşük enflasyon var ve global ekonomideki görünüm çok daha dengeli. Varlık değerlemelerinde bir ayarlama yapılırsa bu borsayı etkiler mi finansal isitkrarı riske atar mı derseniz bence başka şeylere bakmak lazım. Kırmızı değil sarı ışık bile görmüyorum." dedi.

BITCOIN YORUMU

Yellen, "Bitcoin şu anda ödeme sistemlerinde çok küçük bir rol oynuyor. Stabil bir değer kaynağı yok, belli bir garantisi yok oldukça spekülatif bir varlık. Düzenleyicisi yok. Bankaların, düzenleyicilerin uygun bir şekilde bu piyasadaki katılımcılarla gizlilik ve kara para aklama yasasının ihlal edilmediğinden emin olması gerekir."

Yukarı

Business HT×