BIST 100 9.749,57 % 0,28
USD/TRY 32,5750 % 0,02
EUR/TRY 34,9878 % 0,39
Piyasalar
9.749,57
% 0,28
32,5750
% 0,02
34,9878
% 0,39
1,0714
% 0,14
45,35
0,00
2.321,90
% 0,25
88,28
% 0,30
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ak Portföy'den aralık tavsiyeleri

Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Ersarı, yurtdışı hisselerinin ağırlığını artırdıklarını, yurtiçi piyasalara aralıkta yer vermediklerini söyledi

Ak Portföy'den aralık tavsiyeleri
BUSINESSHT 06 12 2017, 12:19

BloombergHT'den Burak Karagöz'e konuşan Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Ersarı, yurtiçi ve küresel piyasa değerlendirmelerinin yanı sıra aralık ayı yatırım tavsiyelerini de aktardı.

Büyümenin senkronize şekilde tüm dünyada devam ettiğini ve gelişmekte olan ülkelerin de buna önemli oranda eşlik ettiğini söyleyen Ersarı, yurtiçindeki büyümenin de iyi olduğunu ancak ivme kaybı yaşadığını ifade etti:

"Güven endekslerinde, öncü göstergelerde, kredi büyümelerinde de aynı şekilde ivme kayıplarını görüyoruz. Gündemi, yüksek büyümeden ziyade yüksek enflasyon meşgul etmeye başladı. Tüketici Fiyat Endeksi, yüzde 13'e dayandı. Üretici Fiyat Endeksi, yüzde 17'lerde. Geçtiğimiz iki üç ayda dikkat çektiğimiz fiyatlama bozuklukları gerçekleşiyor gibi. Tabii bunun sonucu olarak faiz yükselişleri gördük.  Her ne kadar zirvelerden gelmiş olsa da yükselişler kalıcı görünüyor."

Ak Portföy yatırım tavsiyelerinden de bahseden Ersarı, aralık ayı için yurtdışı hisselerinin ağırlığını korurken, yurtiçi hisse senetlerinin portföyden çıkarıldığını söyledi:

"Global büyüme temasından faydalanmaya devam etmek adına yurtdışı hisse senetlerinde yüksek ağırlığımızı koruyoruz. Yurtiçi hisse senetlerindeki ağırlığı geçen aylarda azaltmıştık. Bu ay portföylerde yer vermedik. Geçen ay artırdığımız bono ağırlığını korumaya devam ediyoruz. Risk düzeyini bir miktar aşağı çekmek için altın ekledik portföylerimize. "

ARALIK AYI RİSKLERİ

Küresel çaptaki risklere de değinen Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı, risklerin enflasyon ve faiz tarafında oluşmaya başladığını aktardı:

"ABD'de enflasyon yüzde 2'ye ulaştı. Geçtiğimiz dönemde doların değer kaybı ve emtia fiyatlarındaki yükselişler de bu enflasyon temasını destekliyor gibi gözüküyor.  Enflasyon tarafındaki sessizlik bozuluyor. Bunun direkt sonuçları da faize yansıyor. ABD'de özellikle iki yıllık kısa vadeli faizlerde yaklaşık 60 baz puanlık yükseliş meydana geldi ki bunun 10-20 baz puanı kasımda gerçekleşti. Bu , potansiyel bir risk unsuru. Gelişmekte olan piyasalara da etkisi kaçınılmaz. Son altı aylık dönemde baktığınızda kesintisiz sermaye akımları serisi içerisindeyken, son sekiz haftanın altısında yerel para birimi cinsinden tahvillerden çıkış görmeye başladık."

Amerikan Merkez Bankası (Fed), bilanço küçültmeye başlamasını, Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alım programını azaltarak bilanço gelişmesini düşürmeye çalıştığını hatırlatan Ersarı, bu durumun faiz piyasalarına olumsuz yansıyabileceğini söyledi.

Ersarı, Fed'deki başkanlık değişimiyle ilgili olarak da "Powell sonrası Fed'in yapısında değişiklikler olacak. Beş koltuk boşalıyor. Bu koltuklara, Cumhuriyetçi Parti'ye yakın olan, "şahin" diyebileceğimiz kişiler oturabilir" dedi.

Yukarı

Business HT×