BIST 100 9.503,15 % -0,29
USD/TRY 32,5002 % 0,09
EUR/TRY 34,7316 % 0,22
Piyasalar
9.503,38
% -0,28
32,4996
% 0,09
34,7291
% 0,21
1,0652
% -0,20
45,34
-0,15
2.380,46
% 0,82
87,16
% -0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Vestel karanlık fabrika kuracak

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'dan açıklamalar

Vestel karanlık fabrika kuracak
26 11 2017, 11:10

Zorlu Grubu, Vestel Manisa üssünde Sanayi 4.0 kapsamına giren üretim çalışmalarını sürdürüyor. 

Yerli otomobilin ise elektrikli olması, Vestel'in de batarya tarafında yer alması bekleniyor.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Manisa'da bulunan Vestel City gezisi sırasında Gazete Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya yaptığı açıklamalarda, Vestel’de bir sonraki aşamanın “karanlık fabrika”, yani içinde insan olmadığı için aydınlatma, ısıtma ve soğutma yapılmayan üretim tesisi olduğunu söyledi.

Altaylı, Vestel City izlenimlerini şu satırlarla dile getirdi:

"Vestel’in ilk fabrikası burası. Garip bir sessizlik var içeride. Çünkü insan yok gibi. Yıllar önce de bu bölümü görmüştüm ama böyle değildi. Şu anda tüm işlemler robotlar tarafından yapılıyor. Öyle ki, robotlara servis yapan robotlar bile var. Az sayıda görevli, sadece robotları izlemekle yetiniyor. Devrelerin parçaları robotlar tarafından taşınıyor. robotik makineler tarafından birleştiriliyor. Tamamlanan parçaları robotlar alıp kullanılacakları yerlere taşıyor. Tüm bu robotların yazılımı da Vestel’e ait.Bu bölümde Vestel’in yılda ürettiği 15 milyona yakın üründe kullanılan 50 milyon dijital kart üretiliyor."

"KARMA ÜRETİM YAPILIYOR"

Fabrika'daki dönüşüme ilişkin Zorlu'nun açıklaması ise şöyle oldu:

 “Üretim aşamasını geliştirdik. Otomasyon ve robot kullanım oranımızı çok artırdık. Bu sizin gördüğünüz gibi daha basitleşmiş gibi görünen bir süreç oluşturdu. Artık robotik üretimde, tamamen kendi yazılımımız ve kendi dizaynımız ile üretim yapıyoruz. Burada karma bir üretim var. Robot ve insan bir arada çalışıyor. Tamamen robot üretimine geçtiğimiz bölümler de var ama genelde karma üretim söz konusu.”

Zorlu'nun verdiği bilgilere göre bu durum personel sayısını azaltmış da değil.

Zorlu, “Personel azalmadı. Hatta arttı. Ancak personel başına üretim arttı. Maliyetler azaldı. Üstelik sürekli büyüyoruz. Şimdi iki yeni fabrika daha yapıyoruz. Personelimiz ise giderek daha kalifiye işlerde çalışmak üzere sürekli bir eğitim içinde” dedi.

"YERLİ OTOMOBİL ELEKTRİKLİ OLACAK"

Altaylı'nın Vestel City gezisinde konuşulanlarda biri de yerli otomobil oldu. Bu noktada Altaylı'nın aktardığı satırlar şu şekilde:

"Yerli otomobili üretecek “5 babayiğit”ten biri olan Zorlu’ya otomobil konusunu sormamam olmaz. “5 ortak olarak aldığımız ortak bir karar var. Hiçbirimiz bu konuda ortaya elle tutulur bir şeyler çıkmadan önce konuşmayacağız” diyor. Ancak ben gazeteciyim. Sonunda şunları öğreniyorum: Otomobil kesinlikle elektrikli olacak. Zorlu, “Ben hibrit teknolojisine inanmıyorum. İki arada kalmış ve uzun vadede geleceği olmayan bir teknoloji” diyor.

Konuşmalardan anladığım Vestel, yerli otomobilin yazılım ve güç depolama, yani batarya taraflarında olacak."

Yukarı

Business HT×