BIST 100 10.319,96 % 1,59
USD/TRY 32,2711 % -0,02
EUR/TRY 35,0989 % -0,10
Piyasalar
10.319,96
% 1,59
32,2715
% -0,02
35,1007
% -0,10
1,0860
% -0,07
42,53
0,00
2.376,69
% -0,01
83,48
% 0,25
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed faiz artışı sinyali verdi

Fed tutanaklarında faiz artışı sinyali

Fed tutanaklarında borsa endişesi
BUSINESSHT 23 11 2017, 07:05

Fed FOMC üyelerinin Kasım toplantısında borsada düşüş risklerini konuştukları ortaya çıktı.

Fed'in dün akşam açıkladığı Kasım ayı FOMC tutanaklarına göre üyeler, durgun enflasyon ortamında, gelecekte izlenecek para politikasına dair görüş ayrılıklarına karşın kısa vadede faiz artırımı öngörerek Aralık olasılığını masada tutmaya devam etti.

Diğer taraftan hisse senedi piyasalarında günden güne yükselen değerlemeler, FOMC üyelerinin ilk kez gündemine girdi. FOMC üyeleri, borsada ani bir düşüşün ekonomiye olası etkilerinden endişeli.

Tutanaklara göre FOMC üyeleri uzun vadede faiz artışları konusunda bölünmüş olsa da kısa vadede faiz artırımı öngörüyor. Bu, Aralık’ta faiz artış beklentilerini de destekliyor. Bazı üyeler faiz artışından önce enflasyonun yükseldiğine ilişkin daha güçlü sinyalleri görmek istiyor.

Hatta birkaç üye bir faiz artışından önce enflasyonun yükseliş patikasında olduğunu görmek istiyor. Fed’in varlık fiyatlarına yönelik endişeleri devam ediyor. Bazı üyeler finansal dengesizliklerin artması potansiyelinden endişe ederken varlık fiyatlarındaki sert dönüşlerin ekonomiye zarar verebileceğini belirtti. Fed üyeleri 2018’de üç faiz artışı öngörüyor.

"BORSADA SERT DÜŞÜŞ EKONOMİYİ ETKİLER"

Tutanaklarda, "Yükselen varlık değerlemeleri ve düşük finansal piyasa volatilitesinde bazı katılımcılar finansal dengesizliklerin birikebileceği endişelerini vurguladı. Katılımcılar, varlık fiyatlarında keskin bir geri dönüşün ekonomiye zarar verici etkilerinden endişe ediyor." denildi.

Bazı üyelerin ise büyümeyi ne kısıtlayıcı ne de destekleyici olarak gördükleri süregelen düşük faiz oranlarının boğa piyasasına dayanak verdiğini söyledi. Yine bazı üyelere göre ise finansal sektörün düzenleyici tarafındaki değişikliklerle sermaye yeterliliği ve likiditeler açısından güçlenmesi ani piyasa düşüşlerine karşı hassasiyeti azaltmış durumda.

ENFLASYON TARTIŞMASI BÜYÜYOR

Diğer taraftan enflasyon tarafında konsensüsün zayıfladığı dikkat çekiyor. Bazı üyeler enflasyonda zayıflığın geçici olduğu görüşüne itirazlarını daha fazla öne çıkardı.

Tutanaklar, Fed yetkililerinin işgücü piyasasına ve trendin üzerinde seyreden büyümeye olan güvenlerinin sürdüğünü, ancak bazı yetkilierin fiyat artışlarının hızlanacağına ilişkin daha güçlü işaretleri beklediğini gösterdi. Birkaç Fed yetkilisi ise hatta, faizlerin tekrar yükseltilmesinden önce, enflasyonun yükselme yolunda olduğunu görmek istiyor. Bu durum, FOMC üyeleri arasında devam eden bölünmeyi işaret ediyor.

ARALIK'TA ARTIŞ "MUHTEMELEN GARANTİ"

Fed yetkilileri 2018 yılında üç faiz artırımı öngörüyor, ancak bu görünüm, ekonomik verilerin Fed'in beklentilerini karşılayamaması durumunda sorgulanabilir.

Yine de katılımcıların çoğunluğu, verilerin orta vadeli görünümün büyük ölçüde değişmediğini göstermesi durumunda, kısa vadede federal fonlama oranının hedef aralığında diğer bir artırımın muhtemelen garanti görüyor.

Fed Funds'ta Aralık ayı faiz artırımı olasılığı da yüzde 92,3 ihtimalle fiyatlanmaya devam ediyor.

Yukarı

Business HT×