BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5901 % 0,21
EUR/TRY 34,7968 % 0,45
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5901
% 0,21
34,7959
% 0,45
1,0666
% 0,12
45,35
-0,09
2.311,15
% -0,69
86,22
% -0,90
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

VİOP'ta kaldıraç artabilir

SPK, VİOP'ta hedge yapan kurumsala yüksek kaldıraç üzerine çalışıyor. Birkaç haftaya mega halka arzlar geliyor. Borsa İstanbul ise 2018'e hazırlanıyor.

VİOP'ta kaldıraç artabilir
FIRAT BORA TAŞ 14 11 2017, 16:23

Bu yılki Sermaye Piyasası Kongresi'nin 7. paneli, önümüzdeki döneme dair kritik açıklamalara sahne oldu.

Döviz piyasasında hedge işlemi yapan kurumsal yatırımcıya Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) yüksek kaldıraç imkanı planlanıyor, teminat ve maliyetlerin de yeniden düzenlenmesi gündemde.

Diğer taraftan, piyasaya birkaç haftaya kadar mega halka arzların gelmesi bekleniyor. Ayrıca, gayrimenkul sertifikaları için de yeni düzenlemeler yolda.

Borsa İstanbul halka arz için 2018'e hazırlanırken belediyelerle de çalışmalar yürütülüyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş ve Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Varlık Fonu (TVF) Başkan Vekili Himmet Karadağ, Sermaye Piyasası Kongresi "Düzenlemelerin Sermaye Piyasalarına Etkisi" başlıklı 7. panelde yeni döneme dair planlarını duyurdu.

SPK VE BIST KOMISYON KURDU

Ertaş'ın verdiği bilgilere göre SPK ve BIST, bazı kurumların yüksek kaldıraçla hedge işlemi yapma talepleri üzerine bir komisyon oluşturdu. Komisyonda, tezgah üstü foreks piyasasında değil ancak VİOP'ta hedge işlemi yapmak isteyen kurumsal yatırımcılarla sınırlı olmak üzere yüksek kaldıraca izin verilmesi üzerine çalışılıyor.

Ertaş, "Bazı kurumlar yüksek kaldıraçlı hedge amaçlı foreks işlemi yapmak istiyorlar. Bu konuda borsayla çalışma yapıyoruz, belli kurumlarla belli ürünlerin geliştirilmesi yönünde önümüzdeki günlerde somut şeyler söyleyebiliriz." dedi.

Ertaş, hedge işlemlerinde teminat ve maliyetlerin düzenlenebileceğini de ifade etti.

FOREKSTE GERİ ADIM YOK

Komisyonunçalışmaları, tezgah üstü foreks kaldıraçlı alım satım işlemlerine dair herhangi bir düzenlemeyi kapsamıyor. Ertaş, "Foreks işlemleri için kararımız hem kamu hem SPK nezdinde olumlu karşılandı. Şu an gündemimizde foreksle ilgili bir düzenleme yok." dedi.

SPK, Şubat ayında aldığı kararla foreks kaldıraçlı işlemlerinde kaldıraç oranını 100:1'den 10:1'e düşürmüş ve 50 bin lira teminat koşulu getrmişti.

VİOP'ta ise bireysel ya da kurumsal ayrımı olmaksızın Dolar/TL sözleşme büyüklüğü 1000 dolar ve güncel olarak 1 sözleşmenin teminat bedeli 190 lira. Bu da yakın vadeli sözleşmede 14 Kasım uzlaşma fiyatlarıyla yaklaşık 20 kaldıraca denk geliyor.

Forekste kaldıraç düştükten sonra tezgah üstü piyasada hedge işlemi yapan bazı piyasa katılımcıları VİOP'taki kaldıracı yetersiz bulduklarını söylemişti.

MEGA HALKA ARZLAR GÜN SAYIYOR

Panelde konuşulanlar arasında en çok dikkat çeken bir diğer konu da halka arzlar oldu.

Ertaş'ın verdiği bilgilere göre önümüzdeki birkaç hafta içerisinde mega halka arzlar gerçekleşecek. Mega halka arzlar milyar dolar büyüklüğünde olacak.

"500 MİLYAR LİRAYI AŞACAK"

SPK Başkanı, bu yılın başında ifade ettiği 500 milyar lira hedefine de tekrar değinerek, "Bu yıl sonu itibariyle sermaye piyasası ihracı suretiyle şirketlerimize sağlanacak finansman kaynağı 500 milyar lirayı geçecek." dedi.

BORSA İSTANBUL HALKA ARZI

Borsa İstanbul'un halka arzının da gündeme geldiği panelde, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Himmet Karadağ, borsanın halka arzının Fon'un ya da Şirket'in kaynak ihtiyacına bağlı olmadığını söyleyerek misyona işaret etti. Karadağ, "Nasıl ki belirli büyüklükteki şirketleri halka arz olmaya davet ediyorsak biz de halka açık şirket olacağız." dedi.

Tarih ise 2018 olarak işaret edildi. Karadağ, "2018'in ikinci çeyreğinde finansallar hazır olur." dedi. Karadağ, daha önceki açıklamalarında da 2018'e işaret etmişti.

BELEDİYE İŞTİRAKLERİ HALKA ARZ OLACAK

Karadağ'ın verdiği bilgilere göre önümüzdeki dönemde belediye iştirakleri ve kamu şirketleri de piyasada yerini alabilir.

Karadağ, "Hem belediye iştiraklerinin hem kamu şirketlerinin halka arzı en büyük isteğim.Belediyelerle çalışıyoruz." dedi.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASINA YENİ DÜZENLEME

Diğer taraftan, SPK'nın gayrimenkul sertifikalarına işlerlik kazandıracak düzenlemeler üzerinde de çalıştığı belirtildi.

7 Nisan'da işlem görmeye başlayan Türkiye'nin ilk gayrimenkul sertifikası "Park Mavera 3" Ekim ayında likidite sağlayıcı geldikten sonra da önemli bir hacim artışı sağlayamadı, TOKİ ve Makro İnşaat ortaklığıyla İstanbul Başakşehir'e inşa edilen projenin bulunduğu bölgedeki konut fiyatları da sertifikanın borsadaki performansını geride bıraktı.

Ertaş, SPK'nın yeni mimari tasarım yaklaşımı kapsamında halka arzı teşvik ettiklerini, finansman maliyetlerini azalttıklarını ve gayrimenkul stokunun menkulleştirmesini desteklediklerini söyledi ve SPK izni ile Avrupa Birliği'nde (AB) aynı izahname ile Türk şirketlerinin halka arz olabilmeleri için ESMA'dan geçen yıl aldıkları onayı da vurguladı.

MALİYETLER DÜŞECEK

Ayrıca Ertaş, Yatırımcı Tazmin Merkezi maliyetlerinin yüzde 50 indiğini bunun daha da ineceğini söyledi. YTM aracı kurumların olası hile ve iflaslarına karşı yatırımcıların 100 bin TL'ye kadar bakiyesini bankacılıktaki gibi korumaya alıyor.

Sermaye piyasalarının üzerindeki maliyetlerin gözden geçirilmesi ve düşürülmesi, SPK'nın önümüzdeki dönem hedefleri arasında sıralandı.

Kitle fonlamanın da hayata geçeceği ifade edildi.

YATIRIM BANKACILIĞI BÜYÜYECEK

Diğer taraftan Ertaş, yatırım bankacılığı tarafında yeni hedefin de belirli ölçeğe gelen aracı kurumların proje finansmanına yönelmeleri olacağını söyledi.

Ertaş, yakın dönemde yatırım bankalarının sayısında artış bekliyor.

 

Yukarı

Business HT×