BIST 100 9.510,74 % -0,15
USD/TRY 32,6005 % 0,22
EUR/TRY 34,8197 % 0,39
Piyasalar
9.512,32
% -0,13
32,6005
% 0,22
34,8197
% 0,39
1,0654
% 0,10
45,49
0,00
2.377,83
% -0,05
86,55
% -0,64
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan: Afrin'de gerekli adımları atmakta kararlıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya seyahati öncesinde konuştu.

Erdoğan: Putin'e vize muafiyeti beklentimizi ileteceğim
13 11 2017, 14:52

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya, Kuveyt ve Katar ziyaretleri başladı. Erdoğan, 3 günlük kritik ziyaretlerin ilk durağı Rusya’ya gidiş yolında Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah biraz sonra beraberimdeki heyetle üç ülkeyi kapsayan bir ziyarete çıkacağız. İlk ziyaretimiz Soçi olacak. Bu ziyaretimizi değerli dostum Putin'in davetine icabetle gerçekleştiriyoruz. Bu bir iadei ziyaret anlamında gerçekleşecek. Özellikle ekonomik ilişkilerimizi ve Suriye'de gelinen nokta değerlendirilecek" dedi. Erdoğan, ticaret hacmimizde belirlediğimiz 100 milyar dolarlık ticaret hedefimizi koruyoruz. Kısıtlamalar büyük ölçüde kaldırıldı. Vize muafiyeti talebimi yeniden dile getireceğim" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında şunları kaydetti:

Ziyaretim sırasında bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunacağız. İdlib merkezli görüşmelerimiz var. Değerlendireceğiz. Rus dostlarımızın önermiş olduğu Ulusal Diyalog Kongresi ile ilgili fikir alışverişinde bulunacağız.

AFRİN İÇİN GEREKLİ ADIMLARI ATMAKTA KARARLIYIZ

Sayın Putin ile Suriye konusunu görüşmemiz bizim için önem arz eden bir konu. Zira Suriye'ye 911 km sınırı olan ülke biziz. Bu kadar uzunca sınırı olan başka bir ülke yok. Fırat'ıın doğusuna gitmesi gerekenler verilen sözlere rağmen gitmemiştir. Terör örgütü YPG bir işgalci olarak Münbiç'tedir. Merkezi yönetim Rusya ve bizler bölgeyi kontrol ediyoruz. Önemli olan yer İdlib'tir. Halep'ten göçenler İdlib'te. Oradaki ciddi bir yaşam sıkıntısı var. İdlib'te zaman zaman taciz oluyor. Rusya ile İdlib'te ortak çalışmamız söz konusu, sürdürmekte kararlıyız. Afrin de bizim sınırlara komşu iller. Afrin'de de farklı bir durum söz konusu. Demografik yapı içinde bize müzahir olanlar da var karşı olanlar da var. Gerekli adımları atmakta kararlıyız. Türkiye olarak biz Rusya ile müşterek adım atmanın görüşmelerini yaptık. Onların olumlu yaklaşımı bizim planımızı her an uygulamaya fırsat veriyor. S400'lere gelince, anlaşma sağlandı. S400 füzeleri ile ilgili anlaşma tamam. Teknik konuları görüşeceğiz. Bir an önce onu da devreye sokmak suretiyle gerekli adımları atmak istiyoruz.

PUTİN VE TRUMP'IN SURİYE MESAJI

Askeri sorun çözüm değilse, çeksinler askerleri. Putin ile konuşacağız, bu bölgeyi en iyi tanıyan biziz. 15 yıldır bölgede olanı biteni bilen biziz. 7 yıllık Suriye, İran Irak olayı A'dan Z'ye biliyoruz. Irak'a Amerika'nın girmemesini söylemiştik. Dinlemediler, girdiler. Obama Irak'ta kalmayacağız dedi. Hala varlar mı? Varlar. Dünya ahmak değil. Bazı gerçekler farklı söyleniyor, uygulaması farklı oluyor. Amerika'nına Suriye'nin kuzeyinde 5 üssü var. Şimdi Rakka'ya da hazırlıyorlar. Bunlar ortada, bu gerçekleri nereye koyacağız. Amerika'nın Suriye'ye zırhlı taşıyıcı olarak 3 bin 500 tır var! Bunlar ne? Kime geliyor bunlar? Ya PYD'ye, YPG'ye ya da Amerika'nın kendi üslerine geliyor. Tüm bunlar böyle iken Vietnam'dan da böyle bir ses geliyor. Kusura bakmasınlar, anlatıldığı gibi değil.

Yukarı

Business HT×