Suudi Arabistan Krallığı 4 Kasım sabahı onlarca prensi, işadamını ve bakanı gözaltına aldığında hiçbiri Prens Alwaleed bin Talal kadar yankı uyandırmadı.
Türkiye'de "bir haftalık Bodrum tatilinde 18 milyon dolar harcayan Suudi prensi" olarak bilinen Talal, dünyanın en zengin 61'nci kişisi.
Yıllardır Wall Street'in ünlü isimleri arasında da yer alan Talal, Citigroup, Apple, Twitter ve Lyft gibi önemli şirketlerde büyük hisselere sahip. ABD Başkanı Donald Trump'tan aldığı 86 metrelik yatı çok konuşulan Suudi Prens, Boeing 747'siyle seyahat ediyor ve özel mülkünde bir hayvanat bahçesine sahip.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan 302 metre yüksekliğindeki camdan gökdelen Kingdom Centre , Talal imparatorluğunun genel merkezi.
"Kalesi"ne 15 kilometre uzaklıkta bulunan, sahibi olduğu Ritz-Carlton Oteli'nde göz altına alınan Talal, kara para aklama, rüşvet ve gaspla suçlanıyor.
Alwaleed bin Talal'ın 17 milyar dolarlık servetinin omurgasını, Kingdom Holding oluşturuyor. 1979'da Talal'ın babasından aldığı 30 bin dolarlık destekle kurulan holding, bugün 8 milyar dolarlık piyasa değerine sahip.
Başlarda, diğer tüm girişimci prensler gibi, toprak alım satımı ve yabancılara arsa tahsisi gibi işlerle uğraşan Talal, 1990'da Citigroup'tan hisse aldı. Citigroup'un o dönemki CEO'su John Reed'in Talal'dan nakit talep etmesi üzerine Suudi Prens, Şubat 1991'de yarım milyar dolarından daha vazgeçti.
Sonraki 20 yılda, Saks, News Corp ve Netscape gibi yüksek profilli şirketlere yatırımlar devam ederken, dünyanın en prestijli otellerinden New York'taki Plaze ile Paris'teki George V'i satın aldı. 2007'de Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in özel yatırım şirketiyle işbirliğine giden Talal, 3,4 milyar dolarlık anlaşmayla Four Seasons Hotel zincirine sahip oldu.
Dünya yeni bir yüzyıla girerken, Alwaleed de basında "Arabistan'ın Warren Buffet'ı" olarak yer almaya başladı. Pay sahibi olduğu Citigroup 1991-2001 arasında yüzde 190 değer kazandı.
Şansı pek dönmeyen Euro Disney'e 1994'te 345 milyon dolar para yatıran Suudi Prens, 2000'de büyüyen internet (nokta com) balonuna dahil oldu.
2008 Kasım'ında Küresel Finansal Kriz'e rağmen Citigroup'taki hisselerini artıran Bin Talal, en büyük hamlesini 2016'da Twitter'ın yüzde 4,7'sini satın alarak yaptı. Dünyanın en güçlü medya patronlarından Rupert Murdoch'ın yakın dostu Talal, film yapım şirketi 21st Century Fox'un büyük hissedarlarındı ancak yakın zamanda bu hisselerini elden çıkardı.
Emlak piyasasıyla bağlarını ihmal etmeyen Suudi milyarderin Orta Doğu'daki yatırımları 6,5 milyar dolara ulaştı.
Londra merkezli yatırım araştırma firması TS Lombard'n analistlerinden Marcus Chenevix'e göre uluslararası yatırımcılar Bin Talal'ı her zaman büyük bir oyundan bahseden, o oyunda nadiren rol alan bir adam olarak görüyorlar.
Gittiği yerlerdeki harcamalarıyla bilinen Alwaleed, bir anlamda Suudi Arabistan'ın resmi olmayan büyükelçisi gibi. Suudi Arabistan gibi muhafazakâr bir ülkenin modern yüzü olan Talal, kadınların Suudi Arabistan'da otomobil kullanabilmeleri gerektiğini savunanlardan. Özel jetleri için ülkenin ilk kadın pilotunu işe alan Alwaleed'in kadrosunun çoğu da kadın.
Bugüne kadar tahtın varisi, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı savunan görüşler paylaşan Talal'ın babası "Kızıl Prens", 1960'larda Kraliyet ailesini eleştirdiği gerekçesiyle sınır dışı edilmişti.
Bazı uzmanlara göre Bill Gates'in ortağı, Murdoch'ın arkadaşı Talal'ı gözaltına almak, ülkenin sıkı dindar imajını değiştirerek reformlar yapan Selman'ın yabancı yatırımcıyı çekmekte işini zorlaştırabilir.
Alwaleed Talal'a ait Kingdom Holding, operasyonların başlamasından dört gün sonra yüzde 21 değer kaybetti. Ancak şirketin ne kadarının halka açık olduğunun kesin olarak bilinmezken, Alwaleed genellikle kişisel olarak hisse senetlerine yatırım yapıyor. Ünlü milyarder, şirketinin özel ve halka açık varlıkları hakkında bilgi vermezken son olarak Kingdom Holding CEO'su 6 Kasım'da güçlü bir finansal pozisyonlarının olduğunu söylemişti.
Suudi Arabistan Parasal Otoritesi 7 Kasım'da yaptığı açıklamada gözaltına alınanların kişisel banka hesaplarının dondurulduğunu ancak şirketlerine dokunulmadığını duyurmuştu.
Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House analistlerinden Jane Kinninmont'a göre Suudi hükümeti, gözaltıların daha iyi bir yatırım ortamı yarattığına dair mesaj veriyor. Kinninmont, "Alwaleed'in uluslararası şirketlerdeki hisselerine el koymak, gerçekten suyu bulandırmak anlamına gelir" diyor.