ABD'de kurumlar vergisi indiriminin 2019'a sarkma ihtimali borsaya satış yağdırdı, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de açıklama yaptı.
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ülkede kurumlar vergisi oranını yüzde 35'ten yüzde 20'ye düşürmeyi amaçlayan vergi reformu yasa tasarısının erken yürürlüğe girmesinin ekonomi için daha iyi olacağını bildirerek hızlı aksiyondan yana olduğu mesajı verdi.
Trump'ın tasarının hemen kabul edilerek yürürlüğe girmesini desteklediğini ifade eden Mnuchin, "Kurumlar vergisi oranını ne kadar hızlı yüzde 20'ye indirirsek, ekonomi için o kadar iyi olacaktır." dedi.
Mnuchin, ABD Temsilciler Meclisi ve Senato'nun farklı vergi tasarıları üzerinde çalıştığına işaret ederek, kurumlar vergisinin bir yıl gecikmeli olarak, 2019'da yürürlüğe girme olasılığını da değerlendirdi.
Mnuchin, bunun gerçekleşmesi durumunda, "Bir yıllık erteleme tabii ki daha uzun bir gecikmeden daha iyi. Ancak vergi oranını hemen düşürmemiz ABD'li şirketlere avantaj sağlayacaktır." yorumunu yaptı.
Daha önceki bir açıklamasında Mnuchin, ülkede borsaların vergi reformuna yönelik beklentilerle yükseldiğini belirterek, "Eğer vergi reformunu geçiremezsek bu kazançların önemli bir bölümünün geri verileceğine bence hiç şüphe yok." demişti.
SENATÖRLERİN TASARISI UMULANDAN FARKLI
Temsilciler Meclisi'nin üzerinde çalıştığı tasarı ülkede kurumlar vergisi oranını gelecek yıl düşürmeyi öngörürken, ABD'li kaynaklara göre, Senato'nun hazırladığı tasarı ise bunun 2019'da gerçekleşmesini planlıyor.
Ayrıca, Cumhuriyetçi senatörlerin tasarısı, bireysel gelir vergisi oranlarının farklı gelir gruplarına göre yüzde 10, yüzde 12, yüzde 22.5, yüzde 25, yüzde 32,5, yüzde 35 ve yüzde 38,5 olmak üzere 7 ayrı dilimde kalmasını kapsıyor. Öte yandan, ABD Temsilciler Meclisi'nde görüşülen yasa teklifi, bireysel gelir vergisi oranlarının, yüzde 12, 25, 35 ve 39,6 olmak üzere 4 dilime indirilmesini içeriyor.
Ülkede, mevcut durumda uygulanan federal gelir vergisi oranları yüzde 10, yüzde 15, yüzde 25, yüzde 28, yüzde 33, yüzde 35 ve yüzde 39,6.
Senato ve Temsilciler Meclisi'nin vergi tasarıları arasındaki bir diğer önemli farklılık yerel vergileri ilgilendiriyor.
Senatonun tasarısı, federal vergiye ek olarak ödenen yerel vergilerin tamamen iptal edilmesini amaçlıyor. Temsilciler Meclisi'nde görüşülen yasa teklifi ise eyaletler ve yerel yönetimlere ödenen gayrimenkul vergilerinin, federal gelir vergisinden kesilmesine 10 bin dolarlık limit getiriyor.
Ayrıca, Senato'nun tasarısı çerçevesinde veraset vergisi, sadece 11 milyon doların üstündeki miraslara uygulanmaya başlanacak. ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin önerisi ise veraset vergisinin tamamen kaldırılması yönünde.
İki tasarı konut kredisi faizine yönelik vergi kesintileri konusunda da birbirinden ayrılıyor.
Cumhuriyetçi senatörler, değeri 1 milyon dolara kadar olan ev alımlarına uygulanan mortgage faizi vergi indirimine dokunulmamasını hedeflerken, Temsilciler Meclisi'ndeki muhatapları ilgili indirimin değeri 500 bin doların üstünde olan evlere tanınmamasını tasarılarına ekledi.
YATIRIMCILAR ENDİŞELİ
Kurumlar vergisi oranının indirilmesinin 2019'a sarkma ihtimali yatırımcılarda endişe yaratıyor.
Dün Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1,07, Standard & Poor's 500 Endeksi de yüzde 1,08 düşüş,Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 1,5 değer kaybı gördü.