BIST 100 9.751,50 % 0,30
USD/TRY 32,5747 % 0,02
EUR/TRY 34,9882 % 0,39
Piyasalar
9.749,62
% 0,28
32,5747
% 0,02
34,9882
% 0,39
1,0714
% 0,14
45,35
0,00
2.321,78
% 0,24
88,27
% 0,28
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

49 milyar dolarlık temerrüt korkusu

Piyasa için yeni bir risk doğuyor: Venezuela'nın tek taraflı borç yapılandırması, bir başka ifadeyle temerrüdü.

49 milyar dolarlık temerrüt korkusu
FIRAT BORA TAŞ 03 11 2017, 08:26

Bir yanda Fed'in yeni başkanını, bir yanda ise Cumhuriyetçilerin vergi reformunun satır aralarını fiyatlayan Wall Street için 49 milyar dolarlık yeni bir risk doğuyor.

Bir dönem 3'te 1'i fiyatına Wall Street bankalarının birbirileriyle yarışırcasına satın aldığı Venezuela tahvilleri için temerrüt riski belirdi.

Halkın gıda ve ilaç bulamadığı, IMF'nin 2018 için yüzde 2300'den fazla enflasyon tahmin ettiği Venezuela, yüzde 20'nin üzerinde yıllık faizle yaptığı borçlanmaları yıllardır gecikmeyle de olsa ödeme kararlılığı gösterirken Devlet Başkanı Nicolás Maduro'nun açıklaması kreditörleri paniğe sevk etti.

TÜM ÖDEMELERİ YENİDEN YAPILANDIRIYOR

Dvlet televizyonundan ulusa sesleniş konuşması yapan Maduro, "Tüm dış borç ödemeleri için yeniden finansman ve yeniden yapılandırma kararı veriyorum." dedi.Venezuela, gelecekteki tüm ödemelerin yeniden yapılandırılması üzerine çalışmak için bir komisyon da kurdu.

Venezuela devleti ve kamu şirketlerinin New York yasalarına tabi 49 milyar dolarlık tahvil ve emre yazılı senetleri bulunuyor. Tüm ödemelerin yeniden yapılandırılması kararı bu meblağın yanı sıra toplamda 100 ila 150 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen borç bakiyesinin tamamını etkileyebilir.

Diğer taraftan Maduro yönetiminin ödeme kararlılığı henüz bozulmuş değil. Venezuela, gecikmeyle de olsa petrol şirketi PDVSA'nın 1,1 milyar dolarlık vadesi gelen ödemesini bugün gerçekleştirecek. Ancak yeniden yapılandırma kararı temerrüde giden yolun başlangıcı olmaya aday çünkü bu tek taraflı olacak.

TEK TARAFLI YAPILANDIRMA TEMERRÜTTEN FARKSIZ

ABD'nin Venezuela 'ya yönelik yaptırımları, Wall Street bankalarının Venezuela ile masaya oturup pazarlık yapmalarını engelliyor. Tek taraflı yapılandırma kararı da "kabul et ya da vazgeç" niteliğiyle finans dünyasında temerrütten farksız algılanıyor.

Venezuela'nın başkenti Karakas merkezli Ecoanalítica'nın direktörü Asdrubal Oliveros'un yerel basına yansıyan yorumları ise ülke ekonomisini yakından tanıyan isimlerden biri olmasıyla endişeleri artıyor:

"Venezuela'nın gelecek 1 yılda 11 milyar dolar borcunun vadesi geliyor. Aynı yıl başkanlık seçimleri de yapılacak ve tek taraflı yapılandırma açıklaması temerrüde giden yolun yerini yapıyor."

BİR SONRAKİ VADE YAKLAŞIYOR

Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA'nın yıl sonuna kadar 1,6 milyar dolar borcunun vadesi gelecek. 2018'in ajandasında da 9 milyar ödeme bulunuyor.

PDVSA'daki bir sonraki önemli ödeme ise 12 Ekim'de 30 günlük erteleme hakkı kullanılan 81 milyon dolarlık tahvile ait.

TEMERRÜT KRİZİ DAHA DA BÜYÜTEBİLİR

İlerleyen günlerde Venezuela'dan gelecek açıklama yakından takip edilecek. Olası bir temerrüt ya da temerrüt sayılacak tek taraflı bir borç yapılandırma kararı, Venezuela'daki ekonomik krizi hafifletmek yerine daha da derinleştirebilir.

2001'de Latin Amerika'daki son büyük temerrüdün adresi Arjantin'in de dahil oldığu geçmiş örnekler, temerrüde giden ülkelerin uzun bir süre yabancı yatırımcı bulmakta zorlandığını gösteriyor. Maduro ise krizden çıkış yolunu yabancı doğrudan yatırımlarda görüyor. Ekim ayında Türkiye-Venezuela İş Forumu kapsamında Türkiye'yi de ziyaret eden Maduro, Venezuela’daki ekonomik dönüşümün tüm sektörlerde bir parçası olmak üzere, Türk yatırımcıları ülkesine davet etmişti.

Venezuela ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi uzun süredir 100 milyon doların altında.

Son 5 yılda Venezuela'da kademe kademe derinleşen ekonomik kriz, ülkenin dış ticarette birçok bağlantısını kaybetmesine neden oldu.

Yukarı

Business HT×