BIST 100 9.567,07 % -1,16
USD/TRY 32,4683 % 0,12
EUR/TRY 34,5490 % 0,24
Piyasalar
9.566,00
% -1,18
32,4687
% 0,12
34,5519
% 0,25
1,0628
% 0,03
44,97
0,35
2.371,02
% -0,52
89,97
% -0,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bitcoin bu haberle de durmadı

Piyasa Bitcoin'in bu haline artık alıştı ancak haberin detayları önem taşıyor

Bitcoin bu haberle de durmadı
FIRAT BORA TAŞ 19 10 2017, 11:49

Bitcoin'de yükseliş durmuyor.

ABD'de vadeli işlemler piyasasını izleyen ve Amerikan sermaye piyasası düzenleyici kurumu SEC'in işlevlerini de taşıyan Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun (CFTC) raporu Bitcoin'de son 1 ayın en büyük düşüşüne neden oldu.

Ancak Bitcoin bunu da atlattı.

Bitcoin, kriptopara alıcılarına işin geleceğini sorgulatan raporla günlük bazda yüzde 8,4 düştü ve 5109 doları gördü. Daha sonra yönünü yukarı çevirdi ve 5655 dolara kadar çıktı.

Bu durum yükselen trendin gücünü koruduğuna işaret eden bir piyasa dinamiği olarak görülüyor. Zira Bitcoin, ne JP Morgan CEO'su James Dimon'un açıklaması ne de Çin ve Rusya yasaklarında kalıcı düşüş yaşadı.

SON RAPOR NEDEN ÖNEMLİ?

Diğer taraftan, Bitcoin için bu son rapor kripto dünyada bir süre daha konuşulacak gibi duruyor.

Rapor, Amerikan sermaye piyasası düzenleyicilerinin Bitcoin'i daha yakından izleyecekleri sinyali veriyor; CFTC, menkul kıymetlere benzetme yapmaya başladı.

Blok zincirleri (blockhain) halka arza (IPO) benzer şekilde Initial Coin Offering (ICO) ile projelerin yatırım almasını sağlıyor. ICO'larda bir şirketin paydaşlarına ihraç ettiği hisseler gibi katılımcılara sanal jeton (token) çıkarılıyor. CFTC de kripto para oluşturma sürecinin de bir parçası olan bu sanal jetonların hisseler gibi menkul kıymet karekteri gösterdiğini düşünüyor.

Rapora göre sanal jetonların bu konumu semaye piyasası düzenlemesine tabi olmalarını gerektiriyor.

Raporda, SEC ve CFTC'nin sanal paraları 2015'ten beri emtia olarak kabul ettikleri de yeniden vurgulandı. Bu gelişme Bitcoin talebini besleyen ICO talebinin zayıflayabileceği riskiyle kriptoparalara satış getirdi.

ORTAK NOKTA DURMAYAN RALLİ

Hızla geri alınan satış Bitcoin piyasası için düzenleme hamleleri gibi bir tanıdık bir reaksiyon.

ABD sermaye piyasası düzenleyicileri Bitcoin'i kapsama alanına almak için çalışmaya devam ederken "Merkez bankalarının merkez bankası" adıyla anılan Bank for International Settlements (BIS) da merkez bankalarının kendi Bitcoin'ini çıkarıp çıkarmaması konusunu tartışıyor.

Rusya ise düzenleme ve gelir kaynağı fırsatını birlikte görüyor. Rusya, yakın zamanda kendi Bitcoin'i, CryptoRuble'yi çıkaracak ve bunu kullanan ancak nasıl kazandığını açıklayamayanlardan Ruble'ye dönüşümde yüzde 13 vergi almayı kriptopara kaynaklarının parasal sisteme girişi için yeterli sayacak.

Çin ve Rusya'da Bitcoin borsaları aracılığıyla yerel paraya dönüşüm ise yasaklandı.

Tüm bu haberlerin ortak tarafı ise Bitcoin'deki yükselişi durduramamaları oldu.

Yukarı

Business HT×