BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası ile ilgili düzenleme torbadan çıkarıldı

TCMB'nin Denetleme Kurulu'na dair hükümlerini yürürlükten kaldırarak yerine Denetim Kurulu kurulmasını öngören maddeler torba tasarıdan çıkarıldı

Merkez Bankası ile ilgili düzenleme torbadan çıkarıldı
12 10 2017, 17:02

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba tasarının TCMB'nin Denetleme Kurulu'na ilişkin hükümlerini yürürlükten kaldırarak yerine Denetim Kurulu kurulmasını öngören maddeleri önerge ile metinden çıkarıldı.

Komisyonda açıklama yapan TCMB Başkan Yardımcısı Murat Uysal, Türk Ticaret Kanunu'nun 2012 yılında yürürlüğe giren ilgili maddesiyle anonim şirket denetleme kurullarının şirket yapılarından çıkardığına kaydetti.

Uysal bankanın da tabi olduğu ilgili kanundaki hükümlerin ortadan kalkması nedeniyle bu değişikliğe "hukuk tekniğinden kaynaklanan bir zorunluluk olarak" ihtiyaç duyulduğunu belirtti ancak muhalefetten gelen tepkiler sonrasında ilgili üç madde 130 maddelik tasarıdan çıkarıldı.

Muhalefet ilgili maddeleri TCMB'nin denetiminin bundan sonra nasıl yapılacağının netleştirilmediği ve para basma yetkisi bulunan bir kurumun kendini sadece bir anonim şirket olarak göremeyeceği gerekçeleriyle eleştirmişti.

Uysal'ın verdiği bilgilere göre TCMB mevcut durumda, kanuni dayanak ile bağımsız denetim uyguluyor. Bunun yanı sıra banka teşkilatında Denetim Genel Müdürlüğü yer alırken öte yandan banka Sayıştay, Başbakanlık Teftiş Kurulu, Devlet Denetleme Kurulu denetimlerine de tabi bulunuyor. 

Torba yasada, TCMB'nin reel sektörün yabancı para cinsi borçlanmasından kaynaklanan borçlanma ve kur riskini izleyebilmesini kolaylaştırmayı amaçlayan gerçek ve tüzel kişilerden bilgi istemesini düzenleyen maddesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Muhalefet tasarıdaki ilgili maddeyi firmaların takip altına alınacağı, serbest piyasa ekonomisine uygun olmadığı, siyasilerden talep geldiğinde döviz satmayanların "vatan haini ya da FETÖ'cü" ilan edileceği, "fişleme olacağı" gerekçesiyle eleştiriyor.

Komisyonda kabul edilen 37. madde ile TCMB'ye "Gerçek ve tüzel kişilerden döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerini izlemek amacıyla belirleyeceği gerçek ve tüzel kişilerden her türlü bilgi ve belgeyi isteme" yetkisi getiriliyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal ilgili yasadaki amacın firmaların borçlanmasına sınır getirmek olmadığını ancak borçların yönetilmesine ilişkin genel bir çerçeve çizilmesini amaçladığını söyledi.

"Ölçemezseniz kontrol edemezsiniz" diyen Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi İbrahim Turhan, iktisadi birimler karar alırken her zaman kendi çıkarını ön plana alırlar. Bizim yapacağımız takibin rolü (firmaların alacakları) kararların sistemik risk oluşturmasıyla sınırlı olmasıdır. Serbest piyasa ekonomisinden vazgeçmek gibi bir durum asla söz konusu değildir" dedi.

Yukarı

Business HT×