BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5882 % 0,06
EUR/TRY 34,9893 % 0,39
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5882
% 0,06
34,9893
% 0,39
1,0707
% 0,07
45,35
0,00
2.318,74
% 0,11
87,91
% -0,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

CHP'den Türk Telekom ile ilgili araştırma önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi, TBMM Başkanlığı'na Türk Telekom ile ilgili meclis araştırma önergesi verdi

CHP'den Türk Telekom ile ilgili araştırma önergesi teklifi
BUSINESSHT 05 10 2017, 16:11

Türk Telekom A.Ş'nin hisselerinin büyük çoğunluğunu elinde bulunduran OTAŞ'ın banka kredilerini ödemekte güçlük çekmesi sonrası Başbakan Binali Yıldırımın Türk Telekom A.Ş'ye müdahale edilebileceğine ilişkin açıklamaları üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), bugün TBMM Başkanlığı'na meclis araştırma önergesi verdi. 

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı tarafından paylaşılan önergede şu ifadeler kullanıldı: "Ülkemiz bilişim sektörünün önde gelen şirketlerinden Türk Telekomünikasyon A.Ş’nin içerisinde bulunduğu ekonomik durumunun değerlendirilmesi ve şirketin ortakları arasında Hazine’nin de olduğu dikkate alınarak Hazine’nin daha fazla zarar görmemesi adına yapılması gerekenlerin araştırılıp tedbir ve önlemlerin alınması amacıyla Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis araştırmasının açılmasını; arz ederiz"

OTAŞ ÜÇÜNCÜ TAKSİTİ DE ÖDEMEYEDİ

Saudi Oger, Türk birimi OTAŞ'ın Türk Telekom'da sahip olduğu yüzde 55 hissenin satın alınmasında kullanılan kredinin Eylül ayında yapılması gereken üçüncü taksidini de ödemezken, yüzde 55 hissenin satışı için görüşülen Saudi Telecom Company, Hazine'ye yazdığı mektupta kreditörlerle görüşmelerin sürdüğünü belirterek, ödeme için Kasım'a kadar ek süre istedi.

Hazine’nin Türk Telekom’un yüzde 55 hissesine sahip Hariri Ailesi’nin bankalara olan 4 milyar 750 milyon dolarlık kredi borcunu ödemesi için verdiği 60 günlük dolmuştu. 

Oger satın alma için kullandığı kredinin her biri 290 milyon dolar büyüklüğündeki Eylül 2016 ve 2017 Mart ayı geri ödemelerinin yanı sıra Eylül 2017'deki üçüncü ödemeyi de yapmadı.

Oger'e 2013 yılında 4,75 milyar dolar tutarındaki krediyi veren 30'a yakın banka arasında en büyük payı Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası alıyor. 

TÜRK TELEKOM'DAN KREDİ AÇIKLAMASI

Türk Telekom, bu hafta kredi ile ilgili çıkan haberler üzerine "Türk Telekom'un hissedarlarının borçlarını ödeyememe durumunda izlenecek prosedür, şirketin kamuya açık esas sözleşmesinde bellidir. Bunun dışında şirketin üst yönetiminde bir belirsizlik olacağına ilişkin kasıtlı haberler ciddiyetsizdir, kötü niyetlidir" açıklamasını yapmıştı. 

Açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

Türk Telekom'un hissedarlarının borçlarını ödeyememe durumunda izlenecek prosedür, şirketin kamuya açık esas sözleşmesinde bellidir. Bunun dışında şirketin üst yönetiminde bir belirsizlik olacağına ilişkin kasıtlı haberler ciddiyetsizdir, kötü niyetlidir. Türk Telekom'un geçen yıl yapılanan üst yönetimi tam kadro görevinin başındadır. Türk Telekom CEO'su Dr. Paul Doany, göreve başladığı Eylül 2016'dan bu yana Türk Telekom ve hissedarı Otaş arasındaki ilişkileri başarıyla yürütüyor. Yönetim kurulundaki herhangi bir değişikliğin Türk Telekom'un faaliyetleri üzerinde bir etkisi olmadığı ilgili kurumlara ifade edilmiştir. 

Türk Telekom'un hissedarı OTAŞ'ın borçlarının şirketin faaliyetlerine herhangi bir etkisi olmadığı daha önce Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan'ın açıklamaları ile kamuoyuyla paylaşılmıştır. Başbakanımız 25/09/2017 tarihinde Türk Telekom ile ilgili yaptığı açıklamada, 'Sahiplik ayrı bir konu, şirketin iç çalışması ayrı. Türk Telekom iyi gidiyor. Göstergeleri de iyi. O ortaklıktan kaynaklanan sıkıntılardan kurtuldu. Niye? Biz yönetimi değiştirdik' ifadelerine yer vermişti. Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standart & Poor's (S&P) ve Fitch de Türk Telekom'a ilişkin değerlendirmelerinde, OTAŞ'ın borcunun şirketin faaliyetlerine etki etmediğinin altını çizmişlerdir. Bütün bu açıklamalar ve değerlendirmelere rağmen Türk Telekom'un üst yönetiminde bir belirsizlik varmış algısı yaratmaya yönelik haberler gerçekleri yansıtmamaktadır. Türk Telekom hakkında dedikodulara değil, gerçek bilgilere ulaşmak isteyenler kurumsal web sitemizi ve gerçekleri yazan diğer yayınları takip edebilirler."

Yukarı

Business HT×