BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0029 % -0,04
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
34,9758
% -0,12
1,0776
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

200 milyon nüfusluk Pakistan'da sağlık fırsatı

Pakistan’ın 110 milyon nüfuslu Pencab Eyaleti'nin başkenti Lahor'da Başbakan Şahbaz Şerif'in ev sahipliğinde 29-30 Eylül tarihlerinde DEİK'in katkıları ile düzenlenen Sağlıkta İş birliği Forumu ve PakMedica Sağlık Fuarı iki ülke arasında gelişen iş birliğinin sağlık alanında ortaya çıkardığı büyük fırsatları gündeme getirdi.

200 milyon nüfusluk Pakistan'da sağlık fırsatı
05 10 2017, 15:39

Sağlık sektöründe 95 firmanın katıldığı ve 25 milyon doların üzerinde anlaşmanın imzalandığı forum ve fuarda Türk şirketleri 200 milyonu aşan nüfusuyla sağlık alanında az keşfedilmiş Pakistan'ın karar alıcıları ve fikir önderleri ile bir araya geldi. Sağlıkta İş birliği Forumu ve PakMedica Fuarı Başbakan Şahbaz Şerif, Türkiye- Pakistan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Burhan Kayatürk, Sağlık Bakanı Salman Rafique, Türkiye'nin Lahor Başkonsolosu Serdar Deniz ve DEİK Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı ve Pakistan’ın en büyük Türk yatırımcısı Coca-Cola İçecek İcra Kurulu Üyesi Atilla Yerlikaya'nın katıldığı bir törenle açıldı.

DEİK Türkiye- Pakistan İş Konseyi Başkanı Yerlikaya, Pakistan hükümetinin enerji ve güvenlik alanında geçen dört beş sene içerisinde büyük yol aldığını, hem ticaret- hem de yatırım için cazibenin arttığını vurgularken, istikrarı artan ve Türkiye'ye karşı büyük sevgi duyan Pakistan halkının ve idarenin her türlü kolaylık ve desteği gösterdiğinin altını çizdi. Forum'un ardından tüm katılımcı firmaları kabul eden Başbakan şerif ve Sağlık bürokrasisi, Temizlik, güvenlik, radyoloji, pataloji ve hastane atık yönetimi gibi destek hizmetlerinin yanı sıra, ilaç takip sistemleri kurulması ve PPP olarak hem yeni hastanelerin inşa edilmesi hem de mevcut tesislerin iyileştirilmesinde Türk şirketleri ile iş birliğine çok sıcak baktıklarını ifade etti.

Forum ve Fuar kapsamında düzenlenen törende Havelsan, Sisoft, Ankaferd, Tiga, Gazi Grup ve Sıla Gibi türk şirketleri karşı taraflar ile işbirliği protokolü imzaladı. Halen 350 milyon dolara varan güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımı ile Zorlu Enerji, Atık yönetimi ve kentsel taşımacılık alanında Albayrak Grubu ve geçtiğimiz günlerde en büyük Pakistanli elektrikli ev eşyası şirketlerinden Dawlance'ı satın alan Arçelik gibi Türk şirketlerinin Pakistan'da artan yatırımlarına dikkat çeken Yerlikaya, rekabetçi ve kayıtlı ekonomi ile Pakistan’ın ekonomik cazibesinin ve yatırımcı çekme gücünün daha da artacağına işaret etti. Pakistan’ın eskisi gibi bir sınır pazarı değil, oldukça ilgi çekici gelişmekte olan bir pazar haline geldiğini belirten Yerlikaya, coğrafyada gelişmekte olan güven ve güvenlik şartlarıyla Türkiye ile Pakistan arasında imzalanan pek çok iş birliği anlaşması ile iki kardeş ülkenin iş adamları için karşılıklı fayda yaratan bir ekonomik ortama kavuştuğunu vurguladı. Anadolu Grubu'nun ana hissedarı olduğu Coca-Cola İçecek'in son 10 yılda Pakistan’a kesintisiz yatırım yaptığını ve Pakistan’ın en büyük yatırımcılarından biri olduğunu belirten Atilla Yerlikaya, sistem olarak 500 milyon dolara yaklaşan yatırım ve 6 fabrika ile binlerce kişiye istihdam yarattıklarını belirtti.

Pakistan’ın daha çok Türk yatırımcı çekmesi için de çaba göstereceklerini ekleyen Yerlikaya, “Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz Kasım ayındaki ziyareti ardından daha da hız kazanan ortak projeler ve karşılıklı olarak ortaya konan siyasi irade ile, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların büyük ivme kazanacağına inanıyorum. Bu kapsamda enerji, sağlık sektörlerinin yanı sıra Türk müteahhitlik sektörünün de her türlü inşaat projesinin başarıyla üstesinden gelebileceğini düşünüyorum. Otelcilik sektörü yine Pakistan’da geliştirilmesi gereken ve Türkiye’nin deneyimli ve başarılı olduğu bir alan. Ayrıca Türk tüketim mallarına karşı duyulan büyük ilgi de umut vaat ediyor." dedi.

Coca-Cola İçecek, 2015 yılından beri yürüttüğü Paani temiz su projesi kapsamında yeni bir tesisini daha 17 Eylül’de hizmete açtı. Temiz ve güvenli içme suyuna erişimin çok zor olduğu Pakistan’da CCI bugün kadar 24 adet filtreleme tesisini kurarak 750 binden fazla kişiye güvenli temiz su sağladı. Açılan her filtreleme tesisi saatte 2 bin litre temiz suyu ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyor ve günde 20 binden fazla kişi bu tesisten yararlanabiliyor.

Yukarı

Business HT×