BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3708 % 0,08
EUR/TRY 34,9644 % -0,15
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3708
% 0,08
34,9644
% -0,15
1,0778
% -0,10
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şimşek: Gıda tedbirleri hayata geçti

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bugün Resmi Gazete'de yayınlanan gıda tedbirlerine ilişkin yorumlarda bulundu

Şimşek: Gıda tedbirleri hayata geçti
BUSINESSHT 03 10 2017, 11:52

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda Komitesinde alınan yapısal tedbirlerin hayata geçtiğini söyledi.

Şimşek twitter üzerinden Resmi Gazete'de yayımlanan 'Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standart Uygulamalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'i ile ilgilideğerlendirmede bulundu.

Şimşek, "Gıda komitesinde aldığımız yapısal tedbirler hayata geçiyor. Amacımız yaş meyve ve sebzede fire oranını düşürmek, fiyat oynaklığını azaltmak." dedi.

Tebliğe göre, Malların taşınmasında kullanılacak ambalajlar soğuk zincire uygun olacak. Farklı malların aynı araçlarda taşınması esnasında birbirlerine zarar vermelerini engelleyecek önlemler alınacak. Mallar, alışveriş merkezleri, büyük ve zincir mağazalarda bulunan perakende satış yerlerinde soğutuculu reyonlarda ambalajlarından çıkarılmadan satışa sunulacak. 

GÜMRÜK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile sebze ve meyvelerin ambalajlanması, taşınması ve depolanmasına ilişkin zorunlu standartlar getirildiğini; değişen standartlar için 2019 başına kadar geçiş süresi öngörüldüğünü belirtti.

"Sebze ve meyvelerin toptan ve perakende ticaretinde uyulması gereken standart uygulamalara ilişkin usul ve esaslar hakkında tebliğ" bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Konuya ilişkin Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, "Tebliğ ile sebze ve meyvelerin taşınmasında kullanılan ambalajlara, üretim ve kullanım şekilleri ile ebatları açısından standart getirilmiş olup, sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan kişilerin bu ambalajları kullanması zorunlu kılınmıştır. Öte yandan standart ambalajlara konulmuş bu ürünlerin olumsuz hava koşullarından etkilenmemelerini teminen frigorifik araçlarla taşınması öngörülmüştür" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Sebze ve meyvelerin depolanacağı depolama alanları için de zorunlu standartlar belirlenmiştir. Ayrıca sebze ve meyvelerin tüketiciyle buluştuğu en önemli noktalar olan ve önemli oranda ürün zayiatının gerçekleştiği perakende satış noktalarında da sebze ve meyvelerin soğutuculu reyonlarda satışa sunulması zorunlu kılınmıştır. Piyasanın bu standart uygulamalara adaptasyonu için de 2019 yılı başına kadar bir geçiş süresi öngörülmüştür."

Bakanlık açıklamasında uygulamaların hayata geçirilmesiyle birlikte sebze ve meyvelerin ön soğutmaya tabi tutulması, frigorifik araçlar ile taşınması ve soğuk hava depolarında muhafaza edilmesinin sağlanacağına dikkat çekilerek "diğer bir ifadeyle soğuk zincirin kurulması sağlanacaktır" görüşüne yer verildi.

Çalışmalarla yüksek zayi oranının azaltılması suretiyle piyasadaki arz miktarının artacağına da dikkat çekilirken, "Bu durum perakende satış fiyatlarını orta vadede olumlu etkileyecektir" denildi. 

"OLUŞACAK MALİYETİN MİNİMİZE EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞILIYOR"

Açıklamada, söz konusu standartların zorunlu uygulamaya konulmasının kısa vadede meslek mensupları üzerinde bir maliyet baskısı oluşturacağı belirtilerek, "Bu maliyetlerin minimize edilmesi ve geçiş sürecinin hızlandırılmasını teminen standartlara uyumu kolaylaştırıcı teşvik mekanizmaları üzerinde de çalışmalarımız devam etmektedir" denildi.

Gıda Komitesi, yaş meyve-sebzede tedarik zincirinde yüzde 25-30'a ulaşan firenin düşürülmesi için sektöre ilişkin yeni standartları 18 Ağustos'ta belirlemişti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci daha önce yaptığı açıklamalarda gıdada çabuk bozulan ürünlerin tarladan son tüketiciye ulaşması aşamasındaki firenin ve aracılık maliyetlerinin düşürülmesine çalıştıklarını belirterek, bu süreç sonunda tüketiciye yansıyan fiyat düşüşünün yüzde 30'a kadar ulaşabileceğini söylemişti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ürünün tarladan çıkıp sofraya ulaşana kadar soğuk zincir içerisinde kalmasını hedeflediklerini belirterek, bu şekilde bazı ürünlerde arz zincirinde yüzde 40-50'lere ulaşan fire oranını azaltacaklarını söylemişti.

TÜİK verilerine enflasyon sepetinde en büyük ağırlık yüzde 21.77 ile gıda kaleminde.

Yukarı

Business HT×