Ernst Young'ın (EY) Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Barometresi raporuna göre Türkiye ilk altı ayda geçen yılın aynı dönemine paralel işlem hacmi kaydetti, işlem sayısında ise önemli düşüş var.
2016'nın ilk yarısındaki 3,53 milyar dolar satın alma ve birleşme işlem hacmine benzer şekilde bu yıl ilk yarıda 3,57 milyar dolar hacim kaydedilirken işlem adedi 133'ten 56'ya geriledi.
Bu da yaklaşık yüzde 42 düşüşe işaret ediyor.
Bölgede ise toplam işlem adedi aynı kıyaslama döneminde yüzde 27,8 gerileyerek 473'e düştü. İşlem hacmi yüzde 42,4 artarak 19,9 milyar dolara çıktı.
EN BÜYÜK İŞLEM TÜRKİYE'DE
EY raporunda bir diğer dikkat çeken ise OMV Petrol Ofisi’nin Vitol Investment tarafından satın alınması. 1,44 milyar dolar değerleme taşıyan bu işlem Türkiye'yi en büyük satın alma ve birleşme işlemine ev sahibi yapmış oldu; OMV-Vitol, yılın ilk altı ayında bölgede gerçekleşen en büyük işlem oldu.
Türkiye’nin bölgede birleşme ve satın alma işlemleri açısından önemini vurgulayan EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler “Bölgemizde yaşanan belirsizliklerin devam etmesine ve bu gelişmelerin Türkiye’deki birleşme ve satın alma işlemlerine etkisine rağmen yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgilerini devam ettireceğini düşünüyoruz. Böyle bir listede iki yıl üst üste ilk altı ayın en büyük işleminin Türkiye’de gerçekleşmesi önemli bir gelişme.” ifadelerini kullandı.
2018 DAHA OLUMLU
EY Kurumsal Finansman Bölümü Kıdemli Müdürü Cem Günfer ise, 2017 yılında işlem sayısının düşüş göstermesine rağmen büyük hacimli işlemlerin etkisiyle işlem hacminde limitli bir artış görüldüğünü belirtti. Türkiye’nin birleşme ve satın alma işlemleri açısından yüksek potansiyeli bulunduğunu belirten Günfer, yılın ilk yarısında düşen işlem sayısının yılın ikinci yarısında yükselebileceğini ve 2018 yılında daha olumlu bir ortam beklediklerinin altını çizdi.
GAYRİMENKUL REVAÇTA
Rapor sonuçlarına göre, en fazla sayıda işlem gerçekleştirilen sektör, her ülke için farklılık gösterse de, 80 işlemle gayrimenkul sektörü oldu. Gayrimenkul sektörünü, sırasıyla 55 ve 51 işlem ile üretim ve bilişim sektörleri izledi. Türkiye ise, Hırvatistan ile beraber en çok işlemin enerji sektöründe gerçekleştiği ülkelerden birisi oldu.