BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4930 % -0,14
EUR/TRY 34,7638 % -0,60
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4930
% -0,14
34,7638
% -0,60
1,0694
% -0,33
44,70
-0,19
2.337,69
% 0,22
89,32
% 0,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'KDV teşviğinin bitmesi mobilya sektörünü durma noktasına getirir'

MOSDER Başkanı Nuri Öztaşkın, KDV teşviğinin sona ermesi halinde mobilya sektörünün durma noktasına geleceğini ve işten çıkarmaların hızlanacağını söyledi.

'KDV teşviğinin bitmesi mobilya sektörünü durma noktasına getirir'
CEREN DİLEKÇİ 20 09 2017, 11:51

Mobilya sektörü, Eylül sonu sona ermesi beklenen KDV teşviğinin sürmesini bekliyor.

Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı ve Yataş CEO'su Nuri Öztaşkın, KDV teşviğinin sona ermesi halinde mobilya sektörünün durma noktasına geleceğini ve işten çıkarmaların hızlanacağını söyledi.

Şubat ayında mobilyada KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesinin sektör için bulunmaz bir fırsat olduğunu kaydeden Öztaşkın, yılbaşından beri firmaların satışlarında ciddi oranlarda artışlar olduğunu belirtti.

Ortalamada satışlarda yüzde 30-40 düzeyinde artışlar yaşandığını bildiren Öztaşkın, sektörün yatırım iştahının da arttığını söyledi.

İhracat tarafında da daha iyi fiyatlar vermeye başladıklarını kaydeden Öztaşkın, fabrikalarımız dolu çalıştığı için daha verimli üretimler yapabildiklerini dile getirdi.

KDV indiriminin tekrar yüzde 8'e çekilmesinin sektör adına çok büyük bir geriye dönüş olacağına dikkat çeken MOSDER Başkanı, "Son derece yanlış bir karar olacaktır ve böyle bir yükselişte firmlarımız yeniden  işçi çıkarmaya başlayacak, kayıtdışılık hortlayacak çünkü kayıt dışı bu  sektörün önünde çok ciddi problem ve ayağına yapışmış bir pranga gibi sürekli markalı ürünleri aşağı çeken bir durum söz  konusu aradaki yüzde 18 çok büyük bir fark bu yüzde 18 farkı bu sektör kayıt dışı ile toparlamaya çalışıyor ki  bu yani ciddi oranda bir vergi kaybına yol açmış bir vaziyette ilk defa sektörümüz bu dönemde yıllardır para kazanmayan bir sektör ciddi anlamada yeni yeni para kazanmaya başlamıştı ve bir yandanda kurumlar vergisi ödemeye başlayannoktaya gelmişti" diye konuştu. 



'İstihdam deposu' olarak nitelendirdiği mobilya sektöründe işten çıkarmalar yaşanacağını vurgulayan Öztaşkın, "Toplam imalat sanayinin yüzde 5'i mobilya sektöründe çalışıyor ve toptancısı ve perakende tarafını hesaba katarsanız sektörde çalışan kişi sayısı 308 bin. Sektörde yılbaşından bugüne kadar istihdam yüzde 15-20 orandan arttı firmalarımız ciddi yeni istihdamlar sağladı bu kararla beraber tekrar işten çıkartmalar söz konusu olacak tekrar eskiye geri dönüş olacak" açıklamasında bulundu.

"YENİ KDV DÜZENLEMESİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR VAR"

Her ne kadar maliye bakanlığından KDV teşviğinin uzatılmayacağı yönünde açıklamalar gelse de yeni KDV düzenlemesiyle ilgili çalışmalar yapıldığı yönünde duyumlar aldıklarını bildiren Öztaşkın, KDV'nin yüzde 10 olarak belirlenmesine ilişkin beklentilerinin olduğunu söyledi.

Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarının sektörde en durgun geçen aylar olduğunun altını çizen Öztaşkın, son çeyrekte sektörde keskin daralma yaşanacağını belirtti.

Yukarı

Business HT×