BIST 100 9.548,09 % -1,36
USD/TRY 32,5045 % 0,23
EUR/TRY 34,5541 % 0,25
Piyasalar
9.548,09
% -1,36
32,5039
% 0,23
34,5542
% 0,25
1,0620
% -0,04
45,59
0,97
2.388,05
% 0,20
89,83
% -0,30
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gelişen ülkelerin kredisi tükeniyor mu?

Tam da FED toplantısının olduğu ve bankanın bilanço küçültme konusunda adım atmasının beklendiği haftada konuyu masaya yatırmak anlamlı görünüyor.

Gelişen ülkelerin kredisi tükeniyor mu?
ARZU TOKTAY* 18 09 2017, 14:56

2008 krizinden bu yana uygulanan kolay para politikaları gelişen ülkelerde endorfin etkisi yaptı. Ne zaman ki, 2013 yılında dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke varlık alım programının azaltılacağı mesajı verdi, sardı mı bizi bir korku!

Henüz icraata geçilmemiş olmasına rağmen ilk sinyalden sonra gelişen ülke para birimleri Amerikan Doları karşısında değer kaybetti. Aynı şekilde bu ülkelerin tahvil ve hisse senedi piyasasına ilgi göreceli olarak azaldı.

Buna rağmen özellikle dolar cinsi borçlanma araçlarında piyasa mekanizması içerisinde yukarı giden maliyetler dışında ne likidite ne de borçlanma kabiliyeti anlamında bir sorun yaşanmadı.

2015 Aralık ayında ilk faiz artırımı geldi ve piyasalarda kısa dönemli bir çalkantı yaşandı. Bir de baktık ki Fed toplantı tutanaklarında “küresel ekonomik kırılganlıklar” söylemi ile ağırdan alacağım sinyali verdi.

Bugünlere gelince, küresel ekonomik kırılganlıklar büyük ölçüde geride kalmış iken arkasından gelen faiz artırımlarına rağmen gelişen ülkelerin yıldızı giderek parladı neden?

• Amerika çıkış sürecinde olsa da Avrupa ve Japonya ile halen tarihi düşük seviyelerde olan faiz oranlarını unutmayalım.

• Küresel ekonomi geçmiş yıllara kıyasla büyüme anlamında daha olumlu bir sürece girdi. Aynı zamanda gelişmiş ülkelerin faiz artıracak ekonomik ortamı yakalaması artan ticaret hacmi ile büyümeyi daha iyi bir noktaya taşıyabilir.

• Gelişen ülkeler arasındaki etkileşim benzer kriz dönemlerine kıyasla zayıflamış görünüyor. Sadece Çin ekonomisine ilişkin endişeler zincir etkisi yaratabilir. Bu tarafta da arkasından gelmesi olası kolay para politikaları ile durum tersine dönebilir.

• Bir diğer konu gelişen ülkelerin faiz oranları yüksek seviyelerde ve büyüklerin sıkı para politikalarına geçiş sürecinde bu durum avantaj olarak görülüyor.

Sonuç olarak, geçmişte korkulan olmadı önümüzdeki dönemde de olmayacak diyebilir miyiz?

Korkulan olmayacak diyebiliriz ancak yılın son çeyreğinin geride bıraktığımız aylar kadar rahat olacağı konusunda şüphelerimiz var. Bu anlamda 20 Eylül FED toplantısı piyasa fiyatlamalarını değiştirebilecek potansiyele sahip ve önemli!

* Stratejist. İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Fakültesi mezunu olan Toktay eğitim hayatını İşletme İktisadı Enstitüsü Finansal Kurumlar Yöneticiliği programı ile tamamlayarak 1993 yılında iş hayatına atıldı. O tarihten bu yana aracı kurum, portföy yönetimi, özel bankacılık, vadeli ve opsiyon piyasası ve araştırma bölüm yöneticiliği olmak üzere finans sektörünün çeşitli alanlarında çalıştı. 2017 Haziran ayından itibaren uzmanlığı olan döviz ve emtia piyasasında analiz ve danışmanlık faaliyetlerine lisanslı olarak devam etmektedir.

** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yukarı

Business HT×