BIST 100 9.918,85 % 2,08
USD/TRY 32,4417 % -0,29
EUR/TRY 34,8087 % -0,47
Piyasalar
9.918,85
% 2,08
32,4417
% -0,29
34,8087
% -0,47
1,0715
% -0,14
44,74
-0,15
2.348,40
% 0,68
89,57
% 0,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez bankacıları ne konuştu?

Jackson Hole'da para politikaları yerine dünya ticaretine ilişkin konular ele alındı

Merkez bankacıları ne konuştu?
BLOOMBERG 28 08 2017, 09:58

Dünyanın en güçlü merkez bankalarının liderleri, Jackson Hole toplantısında finansal kriz sonrası atılan adımları destekledi.

Üç günlük sempozyumda para politikaları odak noktasında değildi. Konu gündeme geldiğinde ise ABD ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (AMB) gelen mesajlar, acil durum teşviklerinin geri çekilmesinde kademeli adımlar atılması gerektiği yönünde oldu.

Politika yapıcılar, finansal krizden bu yana oluşturulan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın sonlandırmak istediği emniyet ağına tam destek verirken serbest ticaretin avantaj ve dezavantajlarını tartıştı. İngiltere’nin Avrupa’dan boşanma oylaması, Trump’ın seçimi ve aşırı sağcı Marine Le Pen’in Fransa’da cumhurbaşkanı adayı olması, etkinlik boyunca ön plana çıkan konular arasında yer aldı.

Merkez bankası başkanları popülist söylemlere tepki gösterdi. Fed Başkanı Janet Yellen finansal regülasyonlara dönük bugüne kadarki en güçlü desteğini verirken Euro Bölgesi’ndeki mevkidaşı Mario Draghi, korumacılık riskine karşı uyarıda bulundu. 

Draghi Cuma günü yaptığı açıklamada, "Korumacılığa dönüş devam eden verimlilik artışı ve küresel ekonomideki potansiyel büyüme için tehlike unsuru" dedi.

ÖNCELİK KÜRESEL BÜYÜME 

Merkez bankaları için büyümeyi korumak önemli bir öncelik çünkü zayıf GSYH, faiz oranlarını yükseltebilecekleri ve durgunlukla mücadele etmek için faiz oranlarını azaltabilecekleri seviyeleri sınırlıyor.

Ekonomistler genellikle serbest ticareti destekler, çünkü bu yaşam standartlarını yükseltir, ürün ve hizmet maliyetlerini düşürür ve fikir dağılımını geliştirir. Fakat bu durum aynı zamanda, serveti network sahibi, yüksek eğitimli şehirlere taşır; imalat işlerini de gelişmiş ülkelerden uzaklaştırır. Bu değişikliklere dönük öfke, orta sınıf ücretleri yeniden canlandırmak amacıyla, daha sıkı göç kontrollerini savunan, ticaret anlaşmalarını yeniden müzakere etmek isteyen Trump gibi liderler için oy imkanı haline geldi.

ABD Başkanı, kendisinin ve kongrede yer alan Cumhuriyetçilerin ABD ekonomisine zarar vermekle suçladığı ve 2010 yılında krizle mücadele için devreye sokulan Dodd-Frank Yasası’nı hedef alıyor. Yellen, belki de Fed Başkanı olarak katıldığı son Jackson Hole Sempozyumu’ndaki konuşmasında, Trump’ın yaklaşımına karşı çıktı. 

Şubat ayında görev süresi dolacak olan Yellen, "Devreye soktuğumuz çekirdek reformlar, kredi imkanlarını veya ekonomik büyümeyi aşırı derecede sınırlamadan direnci önemli ölçüde artırdı" dedi. Yellen, "Regülasyonlarda herhangi bir değişiklik ’mütevazı’ olmalı ve direnç artışını muhafaza etmeliyiz" diye konuştu.

PARA POLİTİKASINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER

Yavaş ilerlemesi bir yana, küresel ekonomi neredeyse on yılın en iyi dönemini yaşıyor. Fed parasal destekleri yavaş yavaş azaltıyor ve AMB, varlık alımlarını azaltmaya ne zaman başlayacağını değerlendiriyor.

Jackson Hole tartışmaları ve yetkililerden gelen açıklamalar bu politikaların görünümüne ilişkin çok az fikir sundu.

Yellen, ekonominin mevcut durumu ya da görünümü hakkında konuşmaktan büyük oranda kaçındı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Bloomberg Televizyonu’ndaki röportajında, dünyanın üçüncü büyük ekonomisindeki son büyüme hızının muhtemelen sürdürülemez olduğunu ve enflasyonun halen çok düşük olması nedeniyle "çok uzun vadeli genişlemeci" para politikasına devam sözü verdi.

Draghi, sonbaharda başlaması beklenen genişlemeci politikalardan çıkışın son derece yavaş olacağı söylemini yineledi ve ücretlerin istihdamdaki toparlanmaya yavaş yetişmesinin de etkisiyle enflasyonun yüzde 2’lik banka hedefine ulaşmasının zaman aldığını belirtti. 

Yukarı

Business HT×