BIST 100 9.133,21 % 0,59
USD/TRY 32,3700 % 0,08
EUR/TRY 35,0336 % 0,05
Piyasalar
9.132,05
% 0,57
32,3704
% 0,08
35,0362
% 0,05
1,0797
% 0,09
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gıda enflasyonuna önlemler kapıda

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek gıda enflasyonu ile ilgili önlemlerin yakında hayata geçeceğini açıkladı

Gıda enflasyonuna önlemler kapıda
AA 27 08 2017, 13:31

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gıda enflasyonunu düşürmek amacıyla yapısal sorunlara yönelik çok önemli kararlar aldıklarını belirterek, "Ülkemizde yaklaşık 80 milyonu ilgilendiren gıda enflasyonunu düşürmek için aldığımız bu kararlar, ekim ayı gibi hayata geçmiş olacak." dedi.

Şimşek, belli takvim aralığında geniş katılımla toplanan Gıda Komitesi'nin son derece etkin ve verimli çalıştığını ifade ederek, toplantılarda gıda enflasyonunu artıran her konunun masaya yatırıldığını ve orta ve uzun vadede çözüm odaklı değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

Daha önce gıda fiyatlarındaki oynaklığı azaltmak için kısa vadeli tedbirleri uygulamaya koyduklarını hatırlatan Şimşek, "Şimdi gıda arzını artıracak yapısal tedbirleri uygulamaya koyacağız." ifadesini kullandı.

Yaptıkları toplantılarda yaş meyve-sebze ve et fiyatlarında son dönemde belirginleşen artış eğilimi ve aşırı oynaklığa kalıcı çözüm getirecek tedbir önerilerinin görüşüldüğünü dile getiren Şimşek, yapısal sorunlarla etkin mücadele edecek çalışmalarda son aşamaya gelindiğini bildirdi.

Şimşek, toplantılarda temel gündem maddesinin yaş meyve-sebze tedarik zincirindeki yüksek fire oranlarını düşürmeye ve lojistik süreçlerin genel kalitesini artırmaya yönelik tedbirler olduğunu belirterek, "Ülkemizde yaş meyve-sebzede yüzde 25-30’lara varan fire oranları iç piyasada yıllık yaklaşık 100 milyar liraya ulaşan perakende ticaret hacmi düşünüldüğünde çok büyük maddi kayba işaret ediyor. Fire oranları çeşitli ürünlerde özellikle mevsim şartlarının ağırlaştığı dönemlerde yüzde 50’lere ulaşabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek firenin hem ürün kaybına yol açarak yurt içi arzı azalttığına hem de fiyat oynaklıklarını beslediğine işaret eden Şimşek, söz konusu fire oranlarını en aza indirmek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığının uzun süredir yürütmekte olduğu çalışmalarda sona gelindiğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, şöyle devam etti:

"Yaptığımız son Gıda Komitesi toplantısında nihai değerlendirme yapılarak karar alındı. Buna göre yaş meyve-sebze ürünleri hasat sonrasında uluslararası standartlara uygun tek ve çok kullanımlık ambalajlar kullanılarak paketlenecek. Paketlenen ürünler satış noktalarına frigorifik (soğutuculu) dorselerde taşınacak. Perakende satış noktalarında da soğutuculu reyonlarda sergilenecek. Bu uygulamalar zorunlu olacak. Uygulamaya ilişkin standartlar uluslararası normlarla uyumlu olacak şekilde belirlendi. Söz konusu standartlar kısa süre içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Geçiş sürecinin yönetilmesine ilişkin yol haritasını da belirledik. Gerekli görülen durumlarda intibakı kolaylaştırıcı teşvik ve destekler de gündeme gelebilecek."

- "Meyve sebzede aşırı oynaklığın önüne geçilecek"

Yaş meyve-sebze tedarik zincirine yönelik bu kararların sektöre ilişkin çok önemli ve radikal bir yapısal dönüşüm hamlesi niteliği taşıdığını vurgulayan Şimşek, fire oranlarının azaltılması ile yaratılacak sadece 1 yıllık ilave ekonomik değerin bile çok büyük kazanımlara karşılık geldiğini söyledi. Şimşek, "Mevcut fire oranlarını yarı yarıya bile azaltabilirsek bunun ekonomimize katkısı yılda 15-20 milyar lira civarında olacak." dedi.

Bu uygulamalarla sadece israfın önüne geçilmekle kalınmayacağını, aynı zamanda dünya standartlarında modern gıda lojistik süreçlerine sahip olunacağını bildiren Şimşek, hijyen koşullarında da önemli iyileşmeler sağlanacağını, kayıt dışılık azalacağını ve yaş meyve-sebzede sağlıklı fiyat oluşumu sağlanarak aşırı oynaklığın önüne geçileceğini vurguladı.

Paketleme, nakliye ve perakende satış süreçlerindeki lojistik iyileştirmelerin etkili olabilmesi için toptancı hallerinde de modernizasyon yapılması gerektiğine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Mevcut durumda toptancı hallerinin fiziksel altyapıları söz konusu lojistik standartların uygulanmasını zorlaştıracak nitelikte. Bu gözlemden hareketle Gıda Komitesi ülke çapındaki toptancı hallerinin dünya standartlarında modernize edilmesine ilişkin önemli bir atılım yapmaya hazırlanıyor. Kurban Bayramı’ndan sonra gerçekleştirilecek ilk Gıda Komitesi toplantısında Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bu konuya ilişkin önereceği reform paketi değerlendirilecek ve kararlar alınacak. Bu kararlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde yaş meyve-sebze sektöründe hızlı büyüme, ihracat potansiyelinde önemli ölçüde artış, hijyen koşullarında belirgin iyileşme, ürün kalitesinde iyileşme ve sağlıklı fiyat oluşumu öngörülüyor."

 

 

Yukarı

Business HT×