BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5619 % 0,02
EUR/TRY 34,8737 % 0,03
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5609
% 0,02
34,8751
% 0,03
1,0702
% 0,01
45,35
0,00
2.322,08
% 0,00
88,06
% -0,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gıda sektöründe 6 yeni trend

Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan: Yeni çıkan ve pazarda büyümeyi sağlayan ürünler neler diye baktığımızda 6 yükselen trend görüyoruz

Gıda sektöründe 6 yeni trend
DÜNYA 22 08 2017, 08:07

Tüketicilerin satın alma alışkanlıklarına dair araştırmalar yapan Nielsen Türkiye’ye göre önümüzdeki dönem gıda sektörüne 6 temel trend damga vuracak.

Dünya'nın haberine göre Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, 2017 yılının ilk 6 ayında sigara ve alkol hariç toplam hızlı tüketim ürünleri pazarında yüzde 13’lük bir ciro artışı olduğunu söyledi. Bu artışın yüzde 8’i fiyat artışı, yüzde 5’i hacimsel artış olarak ortaya çıkıyor.

Büyümede yeni ürünlerinin radikal bir etkisi oluyor. Ciro artışı incelendiğinde bu artışın yüzde 8’lik kısmı yeni ürünlerden geldi. Bu dikkat çekici payın hızlı tüketim ürünleri pazarında büyüme için inovasyonların ve yeni lansmanların ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirten Şekerel, “Kategori bazında bir inceleme yaptığımızda atıştırmalıklar, cilt bakım ürünleri ve yumuşatıcı deterjan kategorilerinde gözle görülür bir lansman ve relansman ağırlığının olduğunu gözlemledik” dedi. Analitik danışmanlık yaptıklarını vurgulayan Şekerel, veriyi içgörü ile donatmanın öneminin altını çizdi.

GIDA SEKTÖRÜNDE 6 TREND

Son yaptıkları araştırmalar ışığında gıda sektöründeki 6 temel trendin öne çıktığını vurgulayan Şekerel bu trendleri şöyle anlattı:

“Yeni çıkan ve pazarda büyümeyi sağlayan ürünler neler diye baktığımızda 6 yükselen trend görüyoruz. Bunun ilki; iyi ve sağlıklı ürün trendi. Sağlıklı ürüne Türk tüketicinin ilgisi diğer ülkelerden biraz daha fazla. Türkiye’de örneğin daha sağlıklı kabul edilen sütlü ürün kategorilerinde artık atıştırmalık ürünlerinin de piyasaya sunulduğunu görüyoruz. Geçmişte daha çok çocuklar için bu tarz ürünler varken, şimdi yetişkinler için de sağlıklı atıştırmalıklar ürün portföyünün genişlediğini görüyoruz. İkinci olarak premium, diğer bir deyişle özellikli ürünlerin büyümeyi tetiklediğini görüyoruz. Yani tüketiciler onlara daha fazla hizmet ve özellik sunuluyorsa bunun için biraz daha fazla ödemeye hazır. Burada tüketicinin beklentisini anlamak çok önemli. Yöresel lezzetler, tatlar ön plana çıkıyor. Artık yöresel ürünlere en sık gittiğimiz süper marketlerde de rastlayabiliyoruz. Dördüncü olarak narlı, expressolu gibi daha yoğun lezzete sahip ürünler trend olmuş durumda. Bir diğer trend, pratiklik-kolaylık sağlayan ürünler. Yürürken atıştırılabilecek ürün vurgusu ya da tekli porsiyonlar halinde paketlenmiş hayatımızı kolaylaştıracak ürünleri daha sık görüyoruz. Son olarak etik değerlere ve sürdürülebilirliğe vurgu yapan ürünlerin de giderek arttığını gözlemliyoruz.”

Dijitalleşme ve teknoloji ile her şeyin daha hızlı hale geldiğini vurgulayan Nielsen Türkiye Genel Müdürü, bu değişimin tüketicilerin tüm tercihlerine damga vurduğunu anlattı.

İNDİRİM MARKETLERİ VE PARFÜMERİ

Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre 2017’nin ilk 6 ayındaki büyümeden en çok fayda sağlayan kanal, indirim marketleri oldu. İndirim marketleri yüzde 34 ciro artışıyla en çok ciro büyümesi kaydeden kanal olarak dikkat çekti. Erdoğan, ilk 6 ayda parfümeri kanalının da yüzde 26’lık büyümeye ulaştığını açıkladı. E ticaretin tüketim ürünlerinde hız kazanmasını beklediklerini anlatan Erdoğan, deterjan ve kişisel bakım ürünlerinde e-ticaretin önünde geniş bir büyüme alanı olduğunu vurguladı.

“Hamile kadınların o süreçte e-ticarete ısındıklarını gözlemliyoruz” diyen Erdoğan, kadınlara dair dikkat çekici trendler olduğunu, örneğin kadınların mobil oyunlara yüzde 52 ile daha eğimli olduklarını, ayrıca futbol izleyicisi kadınların tüm dünyada yüzde 30 büyüdüğünü anlattı. Bu, kadın futbol taraftar sayısında 100 milyon kişilik bir artışa tekabül ediyor. Erdoğan, Nielsen olarak spor alanına özel bir odaklanma başlattıklarını, şirketlerin spor sponsorluklarının ciddi bir fırsat alanı olduğunu belirtti.

 

Yukarı

Business HT×