BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4874 % -0,25
EUR/TRY 34,9558 % 0,29
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4889
% -0,24
34,9307
% 0,22
1,0733
% 0,32
44,89
-0,46
2.335,06
% 0,82
89,14
% 1,27
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çin futbolunun Avrupa taarruzu bitiyor mu?

Çin hükümeti, yuanın değer kaybını ve ülke dışına sermaye çıkışını kısmak için, yaklaşık 2 yıldır devam eden Avrupalı futbol kulüplerine yatırımı yavaşlatma kararı aldı

Çin futbolunun Avrupa taarruzu bitiyor mu?
BLOOMBERG INTERNATIONAL 19 08 2017, 11:20

Çin kabinesi, irrasyonel yatırımları durdurmak ve bir süredir değer kaybeden para birimi yuanı korumak için geçen yıl başlattığı kampanyaya spor kulüplerini de dahil etme kararı aldı.

Ülke dışına sermaye çıkışını azaltmak hedefiyle yerel şirketlerin denizaşırı ülkelere yatırımlarına kısıtlama getiren uygulama, aralarında AC Milan, Birmingham City gibi dört yıldır Çin parasının aktığı futbol devlerinin de olduğu 29 yabancı futbol kulübünü kapsıyor.

İngiltere merkezli futbol anlaşmaları danışmanlığı şirketi Blackbridge Cross Borders'ın Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Jarvis, Çinli firmaların satışlara yöneleceğini söylerken, yeni kısıtlamalarda mevcut anlaşmaların da bozulabileceğini aktardı.

İngiltere birinci liginde mücadele eden Wolverhampton Wanderers'ı geçen yıl satın alan dev holding Fosun International, hükümetin ihtiyatlı hamlesine ilk ayak uyduran şirketlerden oldu. 

Fosun Yönetim Kurulu Başkanı Guo Guangchang, geçen ay yazdığı açık mektupta hükümetin kararına destek verdiğini söylerken "Eğer biz harekete geçmezsek, yabancılar bizi 'Çok paralı aptallar' olarak algılayacaklar. Deniz aşırı yatırımlar ve finansal düzensizliklere getirilen denetim gerekli. Birçok saçma yatırıma sona verebilir" ifadelerini kullandı.

Aslında Çin'in futbola yatırımı da bir hükümet kararıyla başlamıştı. Devlet Başkanı Şi Jinping, 2015'te yaptığı açıklamada, ülkesini futbolda dünya devleri arasına sokmak istediğini ifade etmişti. Bu açıklamayı, Çin'in en büyük takımlarının Brezilyalı milli futbolcu Hulk'tan Arjantinli yıldız Carlos Tevez'e kadar birçok dünya starı için dökülen yüz milyonlarca dolar izlemişti. Baş döndürücü rakamların, piyasada enflasyona neden olmasıyla birlikte hükümet yıl başından bu yana duruma el koymaya başlamıştı. 

Yeni uygulama bir engel teşkil etse de tamamen "su geçirmez " değil. China Sports Insider adlı websitenin kurucusu Mark Dreyer, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, geçmişte deniz aşırı satın almalar önündeki engellerin deniz aşırı açılan hesaplarla aşıldığını söyledi. Örneğin Çinli yatırımcı Gao Jisheng'in yüzde 80'ini satın aldığı Southampton Futbol Kulünü anlaşmasının finansmanı Hong Konglu bir banka aracılığıyla gerçekleşti.

Dünyanın en büyük sinema operatörü Dalian Wanda Group, İspanyol Atletico de Madrid'in yüzde 20'sine sahipken, İngiliz West Bromwich Albion ve  Aston Villa da Çin kontrolündeki diğer takımlar.

Yukarı

Business HT×