BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,6171 % 0,27
EUR/TRY 34,8006 % 0,33
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,6171
% 0,27
34,8006
% 0,33
1,0639
% -0,04
45,49
0,00
2.388,76
% 0,41
89,29
% 2,50
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gıda Komitesi'nden ithalatın önünü açan karar

Gıda Komitesi ilk yapısal reformları açıkladı

Gıda Komitesi'nden ithalatın önünü açan karar
BUSINESSHT 18 08 2017, 10:42

Gıdada ithalatın önünü açan kararların ardından ithalata yönelik bir karar da Gıda Komitesi'nden geldi. 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplanan Gıda Komitesi, çeşitli yem hammaddelerine ilişkin gümrük vergilerinde düzenleme yapılmasına karar verdi. TCMB'den yapılan açıklamada, "Et üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan yem maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla çeşitli yem hammaddelerine ilişkin gümrük vergilerinde düzenleme yapılmasına karar verildi” ifadeleri kullanıldı. 

Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan yazılı açıklamada Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında yapılan toplantıda yaş meyve-sebze arz zincirine ilişkin yapısal konuların yanı sıra hayvancılıkta yem maliyetleri, hayvancılık destekleme programları ve lisanslı depo kullanım modellerine ilişkin hususların değerlendirildiği belirtildi.

Hükümet enflasyondaki yüksek seyrin ana nedenlerinden biri olan gıda fiyatlarını düşürmek üzere son dönemde çeşitli adımlar atıyor. Bu çerçevede enflasyonda gıda kanalı ile gelen baskıyı sınırlamak adına gıda sektöründe fiyat artışlarına neden olan aracılık maliyetlerinin de düşürülmesini içeren tedbirlerin de yer aldığı adımlar atılıyor.

Toplantıda alınan diğer kararlar ise şöyle:

- Yaş meyve-sebze tedarik zincirinde ortalamada yüzde 25-30 seviyelerinde olan fire oranlarını en aza indirmek ve lojistik süreçlerin genel kalitesini artırmak amacıyla tedbirler müzakere edildi. 

- Bu çerçevede, ürünlerin hasat sonrasında uluslararası normlara uygun tek ve çok kullanımlık ambalajlarla paketlenmesi, nakliye süreçlerinin iyileştirilmesi amacıyla frigorifik (soğutuculu) araçlarla taşınması ve perakende satış noktalarında soğutuculu reyonlarda sergilenmesi hususlarında yeni standartlar belirlenmiştir. Bu standartlarda zorunlu uygulamaya geçilmesine ve geçiş sürecinin yönetilmesine ilişkin kararlar alındı.

- Toptancı hallerinin modernizasyonuna ilişkin çalışmalarda gelinen aşama değerlendirildi ve atılması planlanan adımlar hakkında komiteye bilgi sunuldu

- Kritik hususların karara bağlanması amacıyla takip eden ilk komite toplantısının bu gündemle gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı

- Et üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan yem maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla çeşitli yem hammaddelerine ilişkin gümrük vergilerinde düzenleme yapılmasına karar verildi

- Hayvancılık teşvik ve desteklerinin etkinliğini artıracak tedbir önerileri görüşüldü

- Lisanslı depoculuk uygulamalarına ve muhtelif depo kullanım modellerine ilişkin hususlar müzakere edildi

Yukarı

Business HT×