BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5870 % 0,18
EUR/TRY 34,7539 % 0,20
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5870
% 0,18
34,7539
% 0,20
1,0649
% 0,05
45,44
-0,05
2.395,46
% 0,69
87,24
% 0,15
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Eximbank Genel Müdürü: İhracatçıya garanti de vereceğiz

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, yıl sonuna kadar ihracatçıya 40 milyar dolar destek vermeyi hedeflediklerini açıkladı

Eximbank Genel Müdürü: İhracatçıya garanti de vereceğiz
BUSINESSHT 10 08 2017, 15:27

Eximbank'ın reeskont döviz kredisi faiz oranlarında 10’ar baz puanlık yüzde 20’ye varan oranlarda indirim yapmasının ardından Genel Müdür Adnan Yıldırım, BloombergHT canlı yayınında Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı.

"Bize verilen ilk performans kriteri, reel olarak ihracat verilen desteği artırmak. Ülkenin geçtiği tüm olumsuzluklara rağmen bu kriteri bir şekilde aşabildik" diyen Yıldırım, ihracatçıya ilk yedi ayda verilen desteğin dolar cinsinden yüzde 18, Türk Lirası cinsinden yüzde 38 arttığını söyledi.

Yıldırım kredi verme ve sigortanın yanı sıra kullanılacak yeni enstrümanın garanti vermek olduğunu belirtti:

"Bizim kuruluş kararnamelerimizde ve devamı olan ana sözleşmelerimizde kredi ve sigortanın yanında garanti vermek de var. Zaten dünyadaki Eximbankların çok önemli bir kısmı garanti vererek çalışıyor. Biz ihracatçılarımıza garanti verme programımızı da devreye sokacağız. Uygun maliyetli kredi vermeye, binde 2,3 maliyetlerle en uygun koşullarda sigorta yapmaya devam edeceğiz, ki o anlamda Türkiye'nin birinci sigorta kuruluşu konumundayız, üçüncü modülümüzü de bu yıl içerisinde devreye sokacağız. "

Yıldırım, garanti miktarının ne kadar olacağı konusundaki soruya bu programın yılın ikinci altı ayı içerisinde devreye gireceğini ve gerekli açıklamanın eylül ekim gibi yapılacağını söyleyerek yanıt verdi. 

KREDİ HEDEFİ 40 MİLYAR DOLAR 

Yıldırım, 2016 sonu itibariyle 33 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen ihracat desteğinin ilk yedi ayda 22 milyar dolar olduğunu, yıl sonuna kadar 40 milyar doların hedeflendiğini vurguladı.

KOBİ'lere de 2,5 milyar lira katkı sağlayacak Eximbank'ın Genel Müdürü, "Türk Lirası cinsinden kaynağın sadece KOBİ'lere kullandırılmasıyla birlikte oradaki bekleme süresi kalmayacak. Diğer şirketler, diğer döviz kredilerine yöneleceklerdir. Bu reeskont limitlerimizde herhangi bir sorun yok" diye konuştu ve ekledi: 

"Orta ve uzun vadeli kredilerde bir değerlendirme ve bekleme süresi var, doğrudur. Biz burada başka politikalarla bu ihtiyacı görmeye çalışıyoruz. Türk Eximbank, kaynaklarının sağladığı fonlamanın yüzde 73'ünü Merkez Bankası reeskont limitinden, yüzde 7'sini kendi kaynağından, yüzde 20'sini de uluslararası piyasalardan sağlayan bir kurum. Biz tüm bu kaynaklardan olabildiğince en uygun maliyetle ihracatçılarımızın taleplerini karşılıyoruz. Önümüzdeki yıllarda dünyanın ihracatçısına destek veren Kore Eximbank'ı geçme hedefindeyiz. Ancak bunun için mevcut enstrümanlarımıza yeni enstrümanlar eklememiz gerektiğini biliyoruz. 2017 yılının ikinci altı için bunu taahhüt ettik."

KOBİ'LERE POZİTİF AYRIMCILIK 

Açıl Sezen'in "Kredi dağılımını yaparken öncelikleriniz var mı? Sektörel ya da büyüklük tercihleriniz var mı?" şeklindeki sorusuna Yıldırım şu yanıtı verdi: 

"Büyüklük anlamında KOBİ'ler lehine pozitif ayrımcılık yapan uygulamalarımız var. Bütün TL kaynağımızı KOBİ'lere tahsis ettik. KOBİ'lerimiz için faiz oranlarımız biraz daha düşük, vadelerimiz biraz daha uzun. Büyük şirketlerimiz için daha standart uygulamalarımız var ama onların da maliyeti piyasaya göre çok düşük. Sektörel anlamda ise bundan sonra bir tercih yapma durumu olabilir. Yüksek teknolojisi fazla olan şirketlere ayrımclığımız var."

2018 HEDEFİ İHRACATIN YÜZDE 28'İ

Eximbank Genel Müdürü, 2016 sonu itibariyle Türk ihracatının yüzde 23'üne destek verdiklerini, bunun  temmuz sonunda yüzde 24,2'ye çıktığını, aralıkta da yüzde 26'yı hedeflediklerini söyledi.

2018 hedefinin yüzde 28 olduğunu söyleyen Yıldırım, dünyanın ihracatçısına en fazla destek sağlayan Kore Eximbank'ın yüzde 28'e çok yakın olduğunu ifade etti.

Adnan Yıldırım, yüzde 28'in üzerine çıkmanın ihracatçıların performansına ve bizim kaynaklarımıza bağlı olduğunu söyledi.

Yukarı

Business HT×