BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4868 % -0,25
EUR/TRY 34,9207 % 0,19
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4869
% -0,25
34,9195
% 0,19
1,0727
% 0,26
44,89
-0,46
2.332,97
% 0,73
88,41
% 0,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ertem'den "soluklanmamız lazım" diyen bankalara yanıt

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem: Onlar “Duralım” dediğinde, hepimiz dururuz; “Hadi gidelim” deyince de hepimiz gaza basarız... Böyle mi yani?

Ertem'den "soluklanmamız lazım" diyen bankalara yanıt
10 08 2017, 08:26

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem bankaların "İlk 6 ayda hızlı koştuk, soluklanmamız lazım" açıklamasını eleştirdi.

Ertem, "Böyle olmamalı ve olmayacak" dedi.

Milliyet'teki köşesinde "Banka ve finans sektörü, tüm ekonominin patronu olmuştur ve ekonomiyi yönetmektedir." diyen Ertem, "Böyle olunca, onlar “Bizim soluklanmamız lazım” deyince, hepimiz soluklanırız; onlar “Duralım” dediğinde, hepimiz dururuz; “Hadi gidelim” deyince de hepimiz gaza basarız... Böyle mi yani? Evet, böyle olmasını istiyorlar, daha doğrusu, böyle olduğunu ve olacağını da ciddi olarak düşünüyorlar. Ama böyle olmamalı ve olmayacak" sözleriyle eleştirisini yöneltti.

"BANKALARIN KAYNAKLARI EMANETTİR"

Ertem'e göre kararın bankaların kendisine bağlı olmaması rekabetçi, sağlıklı bir piyasanın ilk temel kuralı.

Ertem, "Banka sistemi, elindeki kaynakları kısa vadeli kârlılığı düşünerek, yalnız sektörel kâr maksimizasyonu amaçlı olarak kullanamaz." dedi ve "O kaynaklar, Sayın Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi, diğer sektörlerin, hane halklarının kendilerine emanet ettiği sermayedir. İşte bu sermayeyi banka sektörü, sektörel tekel oluşturmak, diğer sektör temsilcilerini, hatta siyaseti kapısına dizmek için kullanamaz." ifadeleriyle yazısına devam etti.

"SANAYİNİN ÜÇ DÖRT MİSLİ KÂR"

Bununla birlikte Ertem, bankaların karlarına yönelik eleştirilere de vurgu yaparak "Sanayi kârlarının üç dört misli konsolide kâr -faaliyet kârı değil- elde eden bir sektörün geleceği olabilir mi sizce? Bu konuda hem Türkiye’den hem de dünyadan çarpıcı örnekler vardır. Bankaların esas işlevleri olan sanayiyi finanse etmeleri ve esas faaliyet kârlarını buradan elde etmeleri gerekir ki kendileri de sistemle birlikte yaşasın." dedi.

"SOLUKLANACAĞIZ AMA ASLA DURMAYACAĞIZ"

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Salı günü basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında "Altı ayda çok hızlı koştuk, şimdi biraz soluklanacağız ama asla durmayacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Aydın'ın ifadeleri şöyleydi:

"Bankacılık sektörü ilk yedi ayda güçlü yanını kullandı ve büyümeye destek verdi. Sektörde inişten daha hızlı bir çıkış yakaladık, yasal limitlerimizi sonuna kadar kullandık, elde avuçta ne varsa hepsini krediye verdik. Altı ayda çok hızlı koştuk, şimdi biraz soluklanacağız ama asla durmayacağız"

Yukarı

Business HT×