BIST 100 9.452,64 % -0,76
USD/TRY 32,6000 % 0,22
EUR/TRY 34,8195 % 0,38
Piyasalar
9.452,64
% -0,76
32,6000
% 0,22
34,8195
% 0,38
1,0652
% 0,09
45,49
0,00
2.387,95
% 0,37
88,15
% 1,19
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çiftçi 2 aydır bu haberi bekliyor

Her yıl Nisan-Mayıs aylarında açıklanan tarım desteklerinden bu yıl Ağustos 'a gelinmesine rağme hala bir haber yok

Çiftçi 2 aydır bu haberi bekiyor
DÜNYA 08 08 2017, 07:56

Tarım destekleri hala açıklanmadı. Her yıl Nisan-Mayıs aylarında açıklanan tarım desteklerinden bu yıl Ağustos'a gelinmesine rağmen bir haber yok, 2,3 milyon çiftçinin gözü Ankara'da.

Dünya'nın haberine göre bazı yorumlarda gecikmenin nedeni olarak Tarımsal Destekleme Kurulu’nda bütçesi üzerinde görüş birliği sağlanamaması gösteriliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar “Çiftçi önünü göremiyor. Eylül - ekim ayında ekimler başlar. Destekleme Kurulu bir an önce karar vermeli” dedi. Türkiye Ziraatçiler Derneğ (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş da, “Açıklamada geç kalındı. TMO gibi regülasyon kuruluşları da çalışmıyor” dedi.

ÇİFTÇİ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal desteklerin her yıl Nisan-Mayıs aylarında açıklandığını, bu yıl Ağustos ayına gelinmesine rağmen açıklanmadığını, çiftçinin zor durumda kaldığını söyledi. “Çiftçimizin, önünü görebilmesi, ne üreteceğine karar verebilmesi için desteklerin bir an önce açıklanması gerekiyor” diyen Bayraktar, desteklerden, 14.7 milyon hektar alanda üretim yapan ve Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı yaklaşık 2.3 milyon çiftçinin yararlandığını belirtti. Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bakanlar Kurulu Kararı olarak Resmi Gazete’de yayınlanması gerekiyordu. Bir türlü açıklanmadı. Her yıl nisan-mayıs aylarında açıklanıyordu. Bu yıl ağustosa gelindi, açıklama yok. Üreticimiz zor durumda. Üyemiz olan ve destek alan milyonlarca çiftçimiz bunu bekliyor, sürekli talebini bize iletiyor. Üretici, desteklere göre planını yapıyor. Ne üreteceğine desteklere göre karar veriyor. Yeni üretim sezonuna fazla zaman kalmadı. Eylül-ekim ayıyla birlikte üretici ekimini yapacak.”

12,8 MİLYAR LİRA DESTEK BÜTÇESİ

Bu yıl üreticilere verilecek destek bütçesinin yaklaşık 12.8 milyar lira olduğunu hatırlatan Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Belirlenen tarım destek bütçesi çerçevesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir çalışma yaparak Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’na bütçeyi sunuyor. Kurul, verilen bütçeye uygun olarak hangi ürüne ne kadar destek verileceğini belirliyor. Bu belirlemenin ardından, desteklemeler Bakanlar Kurulu Kararı olarak Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giriyor. Basında, desteklerin açıklanamamasının sebebinin Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’nda destek bütçesi üzerinde anlaşma sağlanamaması olduğu yer aldı. Destekleme Kurulu, çiftçimizi düşünerek bir an önce kararını vermeli, destekler açıklanmalıdır. Çiftçimiz mağdur edilmemelidir.”

REGÜLASYON KURULUŞLARI ALIM YAPMIYOR

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş da, “Destek açıklamasında geç kalındı. Bunu eleştiriyor, gündeme getiriyoruz. Çiftçi panik içinde. Nasıl yapacak? Bir de ithalat kararları meselesi var. TMO gibi regülasyon kuruluşları alım yapmıyorlar. Kurban Bayramı geliyor. Et fiyatlarına belediyelerin müdahaleleri var. Kütahya’da, Bolu’da oldu. TMO regüle edici alımlar yapmakta geç kalıyor. Zamanında alım yapmak zorunda. Politikalar yetersiz, geç kalınıyor” dedi.

Yukarı

Business HT×