Piyasaların son günlerde gündeminde olan düzenleme ile ilgili en yetkili ağızdan açıklama geldi.
BloombergHT canlı yayınında soruları yanıtlayan BIST Başkanı Himmet Karadağ, SPK'nın karlılık şartının kaldırılması önerisini kabul ettiğini açıkladı. Başkan Karadağ, "Yerli bankaların ve uluslararası kurumların kredi verdiği, pasifinde kredi olan ama kur risk taşıyan şirketlerin halka arz edilmesini hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Karadağ, kotasyon şartlarını ciddi anlamda esnettiklerini, bu değişiklikle birlikte sürdürülebilir ekonomiyi hedeflediklerini belirtti.
Şirkete fon girişi şeklinde halka arz olmasını istediklerini kaydeden Karadağ, ortak satışı yönteminde şirketlere fon girişi olmadığını hatırlattı.
Karadağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Büyük firmalarda net dönem karı olmasa da faaliyet karı varsa, faiz giderleri ve kur farkı nedeniyle şirketlerimiz net dönem karı değil net dönem zararıyla faaliyetlerini sonuçlandırıyorlarsa borsanın halka açılma yöntemiyle bu şirketlere fon girişinin olmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Son dönemde bankacılık sektöründe sınırları zorlamaya başladık. Bankacılık sektörü son dönemde KGF desteğiyle ekonomimizin ihtiyacı olan fonu sağladı. Şirketlerin pasifine baktığımızda çok fazla yabancı kaynak kullanımı nedeniyle şirketlerimizin mali tabloları sürdürülebilir değil. Büyük ölçekli şirketlerimizden borsaya yabancı kaynakların büyük kısmını hisse senedine dönüştürebilirsek mali tablolar sürdürülebilir hale gelecek.
Borsaya özellikle referandumdan sonra çok ciddi kaynak girişi var. Bu talebe yeni ürünler de sunuyor olabilmemiz lazım. 2011'den sonra bankaların bile kredi vermediği şirketleri halka açtınız diyorlar. Bu bir anlamda doğru bir eleştiri. Borsada, bankacılık sisteminin kredi vermediği küçük ölçekli firmaları mı alalım yoksa tersi mi? Borsa İstanbul olarak bankaların ulusal ve uluslararası finans kuruluşlarının zaten fonladığı büyük ölçekli firmalara yabancı kaynaklarınızı yeniden yapılandıralım, şu an zararda olan finansal tablolarınız kur baskısından kurtularak kara geçsin, o karı da geniş halk kitleleriyle paylaşalım ki bu firmalar da ölçek ekonomisini yakalamış kurumsal firmalarımız olsun."
Başkan Karadağ, halka hazırlanan, görüşme halinde oldukları 12 firma olduğunu kaydeden Karadağ, " İstanbul ve Anadolu'da halka açılmaya ihtiyaç duyan fazla sayıda firmamız var.Büyük grupların şirketleri var, fakat bu açıklamayı o şirketlerin yapması gerekiyor. Görüştüğümüz halka hazırlanan 12'nin üzerinde firma var. Anadolu'daki büyük şehirlerimizde 2-3 şirket var" değerlendirmesinde bulundu.
Karadağ, "Yeni halka arzlar, kaliteli ürünler hedefliyoruz" diye konuştu.
YENİ DÜZENLEME NE GETİRİYOR?
Borsa, şirketin bağımsız denetimden geçmiş son yıl ve ilgili ara dönem finansal tablolarında faaliyet karı elde etmiş olması koşuluyla; faaliyetlerine, finansman yapısına ve halka arz gelirinin kullanımına ilişkin sunacağı bilgileri dikkate alarak, 2 yıl dönem karı elde etmiş olması şartını sağlayamayan şirketlerin paylarının da Yıldız Pazar’da kota alınmasına karar verebilecek.
Ayrıca Borsa, nakit çıkışı gerektirmeyen amortisman ve itfa payları tutarlarını faaliyet karının hesaplanmasında dikkate alabilecek.