Nisanda yüzde 11,87'lik seviye ile dokuz yılın zirvesini gören enflasyon Temmuz'da tek haneye indi.
TÜİK'in paylaştığı verilere göre Temmuz'da yıllık enflasyon yüzde 9,79 olarak gerçekleşti. BloombergHT Araştırma Servisi'nin yaptığı ankette ekonomistlerin beklentisi Temmuz ayında yıllık enflasyonun yüzde 9,69 olacağı yönündeydi.
Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 0,15 oldu. Çekirdek enflasyon ise yüzde 9,60'a yükseldi. Böylelikle 2016 Şubat'tan bu yana en yüksek yıllık çekirdek enflasyon verisi kaydedildi.
Gıda enflasyonu ise çift hanede kalmaya devam etti. Temmuz'da aylık olarak 0,71 gerilemesine rağmen gıda enflasyonu yıllık olarak yüzde 10,07 oldu.
QNB Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı, enflasyondaki tek hanenin kalıcı olmamasının yüksek ihtimal olduğuna dikkat çekti. Kanlı Aralık ayına kadar enflasyonun yüzde 10'un biraz üzerinde seyredeceğini, Aralık ayında baz etkisinin de yardımıyla enflasyonun yüzde 9-9,50 aralığına düşeceğini belirtti. Kanlı, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 9,1 olarak açıkladı.
Kanlı, Merkez Bankası'nın geçmişten bu yana kendilerine olan tüm önyargıları yıktığını ve sıkı duruşunu koruduğunu vurgulayarak, aralıktan sonra TCMB için bir fırsatın ortaya çıkacağını ve likidite gevşetmesi ve faiz indirimine başvurabileceğini söyledi. Kanlı, "Aralıka kadar sıkı duruş, sonra para politikasında normalizasyona geçiş" diye konuştu.
Enflasyon verisi sonrası Twitter hesabından açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli TCMB'nin ilk toplantıda faiz indirebileceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan manşet enflasyonun Temmuz'da yeniden tek haneye gerilediğini yine de Merkez Bankası'nın para politikasındaki sıkı duruşu koruması gerektiğini söyledi. Karahan açıklamayı Twitter hesabı üzerinden yaptı.
Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç enflasyonun gidişatına dair değerlendirmelerinde, "Ağustos'ta da ılımlı bir rakam gördükten sonra yılın son çeyreğinde Eylül ile beraber yeniden çift hane görülebilir. Kasım ayında yüzde 11'lere değme riskimiz mevcut. Aralık ile beraber de düşüş başlıyor ve yılı muhtemelen yüzde 10'un bir miktar altında bir enflasyonla tamamlıyor olacağız." dedi.
Altınsaç, Ocak 2017'deki enflasyonun çok yüksek geldiğini hatırlatarak olumlu baz etkisiyle şu anki koşullar TL tarafında aynı kalırsa düşüşün başlayabileceğini belirtti ve "2018'in ilk çeyreğinde yüzde 7,5-8,00 bandında bir yıllık enflasyon olası" dedi TCMB de enflasyonda belirgin bir iyileşmenin Aralık'tan başlayarak 2018'e kalmasını öngörüyor.
Altınsaç, "Aralık'a kadar para politikasında sıkı duruşun devam edeceği piyasada netleşmiş durumda. Normal şartlarda 2018'in ilk çeyreğinde enflasyon belirgin şekilde düşüyorken bir gevşeme olası. Fakat o aşamada TL'nin seyri ve maliye politikamızın gidişatı takip edilecek." dedi.
Yıl başından bu yana devam eden istihdam paketi, vergi indirimleri ve Kredi Garanti Fonu gibi talep artırıcı teşvikler hakkında konuşan Prof. Dr. Ege Yazgan şunları söyledi:
"Eğer bütçede ciddi bir sorun yoksa, o taraftan gelen ciddi bir baskı yoksa talep enflasyonu kolay kolay alıp başını gidemez. Son zamanlarda bütçede hafif bir bozulma gördük. Eğer Sayın Bakan'ın da dediği gibi bu kontrol altına alınırsa talep enflasyonu çekişinin süreceğini zannetmiyorum. Ama gerçekten bütçedeki bozulma kontrol altına alınmazsa talep enflasyonunun etkilerini hafif hafif görmeye başlarız. Ancak bütçeyi disipline edersek bu sorun ortadan kalkar. Olağanüstü koşulların devam ettiği bir ortamda bütçe bozulması anlaşılabilir ancak bunun devam etmemesi gerekiyor."
SPINN Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici de "Teşviklerin bitirilecek dendiği zaman bitirilmesi hem bütçede dengeyi sağlayacak hem de enflasyonu baskılayacak" dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bu hafta açıkladığı enflasyon raporunda yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisini ılımlı da olsa yukarı çekmişti. Buna göre 2017 yılı sonu için daha önce yüzde 8,5 olan enflasyon tahmini yüzde 8,7 olarak revize edildi. Aynı dönem için gıda enflasyonu beklentisi ise yüzde 9'dan yüzde 10'a çıkarıldı.
Veriden önce değerlendirmede bulunan Ekonomist Haluk Bürümcekçi, öncü göstergelerin, enflasyondaki düşüşün beklentilerin üzerinde olabileceğini gösterdiğini belirtmişti. Bürümcekçi, "TÜİK verisi öncesi açıklanan Türk-İş verisinden sonra İTO verisi de işlenmemiş gıda fiyatlarında belirgin geri çekilme olacağını onaylamış görünüyor" değerlendirmesini yapmıştı.
ÖNCÜ GÖSTERGELER DE DÜŞÜŞE İŞARET ETMİŞTİ
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul için hazırlanan 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksi, Temmuz ayı için gıda fiyatlarında yüzde 0,67 düşüşe işaret etti.
Bir diğer gösterge olan TÜRK-İŞ verileri ise Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarının 2017 Temmuz yında bir önceki aya göre yüzde 0,71 düştüğüne işaret etti.
Yılın ilk yedi ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 4,57 oranında gerçekleşti. Gıda fiyatlarının önceki yılın aynı dönemine göre artış oranı yüzde 9,34 oldu.12 aylık ortalama artış oranı ise yüzde 5,54 olarak hesaplandı.