BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4896 % -0,24
EUR/TRY 34,9263 % 0,21
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4896
% -0,24
34,9263
% 0,21
1,0730
% 0,29
44,89
-0,46
2.332,14
% 0,69
89,25
% 1,40
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

KDV'de İngiliz modeli için bakanlık İngiltere'de

Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV modeline ilişkin açıklamalarda bulundu

KDV'de İngiliz modeli için bakanlık İngiltere'de
BLOOMBERG 21 07 2017, 17:03

Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV’ye ilişkin yeni düzenlemede hedef olarak 2018’i belirlediklerini ifade ederken düzenlemeyle vergi oranlarında artış değil, azalma gerçekleşeceğini söyledi.

KDV ile ilgili reform çalışmaları yaptıklarını da anlatan Ağbal, bakanlıktan bir ekibin bu kapsamda incelemelerde bulunmak için İngiltere'de olduğunu belirtti. 

Ağbal, Bloomberg’in sorularına şu yanıtları verdi:

“Yaptığımız ziyaretlerde, görüşmelerde bana en fazla şikayet edilen vergi KDV. Hem oranlarından, hem işleyişinden şikayet ediliyor. İşletmelerimizin üzerinde finansman yükü kaldığını söylüyorlar. Yine firmalarımız için bir malın bünyesine giren ara malı yurt dışından getirmek, yurt içinden almaya göre daha avantajlı olabiliyor. Diğer taraftan 2,5 milyon mükellefimiz var. mevcut sistem bu haliyle ciddi bir belge, defter ve beyanname yükü doğuruyor. Bu açıdan da bu sistemin basitleştirilmesi yönünde talepler oluyor.

Türkiye’nin gücü bugün KOBİ’lerden geliyor. Dolayısıyla KOBİ tarafında KDV uygulamalarını iyileştirmemiz lazım. 

Ekonomide büyük ölçekli işletmeler var. Bunlar da ekonomiye yön veriyorlar; katma değerleri çok yüksek ama bunların da KDV uygulamalarından kaynaklı sorunları var. Bunları da yeni düzenlemeyle çözeceğiz. 

Özel sektör yatırımları artmalıdır. Türkiye’ye sermaye gelsin, Türkiye büyüsün istiyoruz. Mevcut sistemde yatırım aşamasında ödenen bütün KDV’ler işletmenin üzerinde kalıyor.

Bir diğer konu, ihracatçılarımız 180 ülkede acımasız bir rekabet içindeler. İhracatçılarımız bunları iade alırken daha kolay alsınlar, çabuk alsınlar. Burada bürokrasiden kurtulalım. Tüm bu açılardan baktığımızda KDV düzenlemesi bana göre Türkiye’nin ekonomi alanında ihtiyaç duyduğu reform alanlarından birisi. 

BİR EKİP İNGİLTERE'DE ÇALIŞIYOR

Bakanlık olarak şu anda bu reformla ilgili mutfakta büyük bir çalışma yürütüyoruz. Bir ekip İngiltere’de KDV sistemini inceliyor, toplantılar yapıyor. STÖ’lerle çalışma yapılıyor.

Oranlar konusunu çalışıyoruz. Türkiye OECD ve AB ülkeleri arasında KDV oranlarının en düşük olduğu ülkelerden bir tanesi. Ama bizim yüzde 8, yüzde 1 diye oranlarımız da var. Şu anda yapmak istediğimiz çalışma şu; gerek genel oran, gerek yüzde 8, yüzde 1’e tabi ürün grupları ve sektörler var, bunların hepsini masaya yatırdık. Bu oranlara göre ürün grupları doğru mu dizayn edilmiş ona bakıyoruz. 

KDV reformu hiçbir şekilde vergi oranlarının arttığı bir çalışmayla sonuçlanmayacak. Buradaki amacımız daha fazla oranları artırarak mükellef üzerindeki yükümlülükleri artırarak daha fazla vergi toplamak değil, tüm amacımız maliyet unsuru olmaktan çıkarıp ciddi anlamda destek veren bir yapıya dönüştürmek.

Bir başka prensibimiz her ay KDV beyannamesi alıyoruz. Bu mükelleflerde bir yük oluşturuyor. Bu süreleri daha azlatmak mümkün mü, buna da bakacağız.

Örneğin, İngiltere’de belli sektörlerde belli bir hasılatın üzerinden belli KDV ödemek suretiyle yükümlülüğünü yerine getiriyor. Bu hem kolaylık getiriyor hem de basit bir şekilde toplama imkanı getiriyor.

Yukarı

Business HT×