Alman vatandaşı aktivist Peter Steudtner'in Büyükada'da gerçekleşen bir seminer sırasında gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek Berlin'e dönen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, konuyla ilgili çok sert açıklamalarda bulundu.
"Türkiye politikasında yeni bir yöne ihtiyacımız var" diyen Gabriel, " Türkiye'ye çok fazla sabır gösterdik, bazı zamanlarda bu kolay olmadı. Ankara'daki siyasetten sorumlu olanlar, politikalarının sonuçları olmayacağını düşünmesinler" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'nin saati hukukun üstünlüğünden yana döndürmesini istiyoruz" diyen Alman Bakan, tehditler olduğunda Alman şirketlerinin Türkiye'deki yatırımlarını nasıl garanti altına alabileceklerini öngöremediklerini aktardı.
Alman vatandaşlarına Türkiye'ye seyahat uyarısında bulunacaklarını da aktaran Gabriel, "Almanya'dan Türkiye'ye seyahat etmek isteyen herkes için riskler olduğunu söylüyoruz" dedi. Gabriel sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik niyeti konusunda önümüzdeki günler ve haftalarda ab'deki ortaklarımızla görüşmeler yapacağız.Gümrük Birliği'nin genişletilmesi konusunda nasıl müzakere edebileceğimizi hayal edemiyorum."
"Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olmakta fayda görüyoruz" diyen Gabriel, bunun gerçekleşmesi için Türkiye'nin de sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Sigmar Gabriel, açıklamalarının tamamının Başbakan Angela Merkel ile görüş birliğiyle yapıldığının da altını çizdi.
Hükümetin daha fazla adım atmayı değerlendirdiğini aktaran Alman Dışişleri Bakanı, Berlin'in diplomatların Türkiye'de gözaltına alınan Almanlar ile görüşebilmesini talep ettiğini söyledi.
MERKEL DE DESTEKLEDİ
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in kısa süre önce açıkladığı Türkiye'yi hedef alan tedbirleri gerekli ve kaçınılmaz olarak gördüğünü söyledi.
Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, sosyal medya sitesi Twitter'da, "Merkel: Dışişleri bakanının açıkladığı Türkiye'ye yönelik tedbirler gerekli ve kaçınılmazdır" dedi.
— Steffen Seibert (@RegSprecherStS) July 20, 2017
Gabriel, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefleri hakkında şüphe taşıdığını ortaya koydu, Berlin'in bundan sonra Alman şirketlerinin Türkiye'ye yatırımlarını garanti altına alamayacağını belirtti ve Alman vatandaşlarına yönelik Türkiye'ye seyahat uyarısında bulundu.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Gabriel'in Berlin'deki konuşmasından önce bir yazılı açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, tutuklamayla ilgili olarak Almanya ile çeşitli düzeylerde temasların gerçekleştirildiği anımsatmış ve şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bu görüşmelerin ardından AFC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Federal Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan ve diplomatik nezaketsizliğe örnek teşkil edebilecek açıklamalarda Türk yargısına doğrudan müdahale edildiği ve haddini aşan ifadeler kullanıldığı görülmüştür. Söz konusu açıklamalardaki ifadeler, ülkemizi hedef alan farklı terör örgütü mensuplarına kucak açarak, teröristlerin adalet önüne çıkarılmasını engelleyenlerin hukuka yaklaşımlarındaki çifte standardı bir kez daha ortaya koymuştur."
NE OLMUŞTU?
6 Temmuz'da Büyükada'da bir seminer için bir araya gelen ve daha sonra polis tarafından düzenlenen baskında gözaltına alınan 10 insan hakları aktivistinden altısı 18 Temmuz'da tutuklanmıştı.
Tutuklananlar arasında Alman vatandaşı bilgi güvenliği danışmanı, belgesel yapımcısı ve insan hakları aktivisti Steudtner'in yanı sıra Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, İsveç vatandaşı eğitmen Ali Gharavi, Yurttaşlık Derneği'nden (eski adıyla Helsinki Yurttaşlar Derneği) Özlem Dalkıran ve İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Veli Acu ile Günal Kurşun da yer alıyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de tutuklamaya tepki göstererek, bu kararı 'kınadıklarını' ve 'tamamen haksız' olduğunu söylemişti.