BIST 100 9.796,19 % 0,58
USD/TRY 35,4473 % -0,01
EUR/TRY 36,5250 % 0,05
Piyasalar
9.796,22
% 0,58
35,4474
% -0,01
36,5280
% 0,05
1,0272
% -0,17
39,12
-0,73
2.704,10
% 0,29
81,32
% -0,87
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Etin fiyatı düşse de tüketiciye yansımıyor'

Kırmızı ette üretici fiyatları 2,5-3 TL düştü ama tüketici fiyatlarında değişim olmadı

'Etin fiyatı düşse de tüketiciye yansımıyor'
HÜRRİYET 20 07 2017, 07:46

Kırmızı et fiyatlarında spekülasyon iddialarıyla başlayan tartışmada ithalat kararları alınırken yüksek fiyat tartışması bitmiyor.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, kırmızı et üreticilerindeki fiyatların 2,5-3 TL düştüğünü belirterek, “Ama tüketiciye yansıyan olmadı. Fiyat düşüşlerinin yansıması nasıl sağlanacak?” sorusunu gündeme getirdi

Tunç'a göre üretici fiyatlarındaki düşüşün nedeninin ithalat kararları sonrası yaşanan panik.

Hürriyet'in Tunç, “İnsanlar panik havasında ‘Elimdeki malı satıp, zarar etmeyelim’ bakışıyla hareket ediyor. Bu nedenle fiyatlar düşüyor. Karkas ette 2.5-3 TL’ye ulaşan fiyat düşüşleri var” dedi. Aynı zamande piyasada 26-27 TL olan karkas etin Et ve Süt Kurumu’nda 21 TL’ye satıldığını kaydeden Tunç, “Bütün bunlara karşın et fiyatlarında tüketiciye yansıyan bir değişiklik yok. Peki ithalat başladığında fiyatların ucuzlayacağının garantisini kim veriyor” diye sordu.

İthalat başladıktan sonra da benzer durumun yaşanabileceğini kaydeden Tunç şöyle devam etti:

UCUZ ULAŞACAK MI?

“Dışarıdan ucuza et gelebilir, buna itirazımız yok. Çünkü onların maliyetleri daha düşük. Yerli üretimin bir maliyeti var. Bunun aşağısına piyasaya mal satma şansı yok. Ama ucuza gelen et de, düşünüldüğü kadar ucuz bir şekilde tüketiciye ulaşmayabilir. Bu durumda hem stratejik bir sektörde üretim azaltılmış olur, hem de tüketici öngörüldüğü kadar ucuza et yine tüketemez. İthal gelen etin ucuz bir şekilde tüketiciye ulaşması için ayrı bir mekanizma mı kurulacak, onun için özel bir düzenleme mi yapılacak? Serbest piyasada marketlere ‘Sen bu fiyattan satacaksın’ mı denilecek?”

KAYIT DIŞI ARTAR

Tüm bu gelişmeler yaşanırken bu yıl yerli besi desteğinin de kesildiğini kaydeden Tunç, “2011 yılından bu yana verilen yerli besi desteği bu yıl kesildi. Hem etin pahalı olduğunu söyleyeceksiniz, hem de yerli üreticiyi desteklemeyeceksiniz. Bunun birçok yan etkisi olacak” dedi. En başta da hayvancılıkta kayıt dışılığın artacağını ifade eden Tunç, bugüne kadar üreticilerin yerli besi desteğinden yararlanmak için onaylı kombinalarda kesim yaptığını söyledi. Böylece kesilen hayvanların sisteme girdiğini ve kayıt dışılığın azaldığını vurgulayan Tunç, “Bu teşvik kalktıktan sonra, ‘onaylı kombina’ hassasiyeti azalacak. Bu da direk kayıt dışını artıracak” dedi.

 GÜVENCE VERİLMİŞTİ

Ramazan Bayramı’nda yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile kesimlik hayvan ve karkas et ithalatında gümrük vergileri düşürülmüştü. Bunun üretimi olumsuz etkileyeceği eleştirilerine karşılık Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Faruk Çelik, “Hiçbir üreticimizin, yetiştiricimizin endişe etmesine gerek yoktur. Zira kesimlik hayvan ve karkas et ithalatı, son Bakanlar Kurulu kararı öncesinde olduğu gibi Bakanlığımızın yetkisi ve kontrolü çerçevesinde yürütülecektir. Yerli üretimin daralmasına sebep olacak ithalat uygulamalarına kesinlikle izin verilmeyecektir. İthalat kaynaklı fiyat oluşumlarında, yurt içi üretim maliyetleri dikkate alınacak ve üretici mağduriyetlerine asla müsaade edilmeyecektir” demişti.

Yukarı

Business HT×